
 
 

 

 

  
  

 

 
     

 
 

  
 

   
   

   
  

   
 

   

 

 

  

 

  
  

     

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

April 22, 2020 

The Honorable John T. Hubert 
Kleberg and Kenedy Counties District Attorney 
Kleberg County Courthouse 
Post Office Box 1471 
Kingsville, Texas 78364 

Opinion No. KP-0301 

Re: Applicability of the constitutional resign-to-run provision to a county 
constable (RQ-0315-KP) 

Dear Mr. Hubert: 

You ask whether the Texas Constitution’s resign-to-run provision applies in particular 
circumstances.1 Specifically, you ask whether “under the facts presented, a Constable’s statements 
and the seeking of signatures to place his name on the ballot for Sheriff . . . is considered 
‘candidacy’ or ‘an announcement’ for the purposes of the automatic resignation . . . provisions of 
Article XVI, section 65 of the Texas Constitution.”  Request Letter at 1.  As the relevant facts, you 
describe a conversation in which the Kenedy County Constable told the current sheriff that he is 
“running for Kenedy County Sheriff.” Id.  You describe meetings of the constable in the homes 
or offices of several individuals or couples, during which the constable told the individual or couple 
that “I am running for the Kenedy County Sheriff” and asked for support.  See id. at 1–2.  You also 
describe similar statements the constable made to individuals in telephone calls wherein he 
indicated he was “running for Sheriff” and asked for their support.  See id. at 2.  You tell us further 
that the constable obtained the requisite minimum number of signatures for a petition to be filed 
in lieu of a filing fee. See id. 

The resign-to-run provision, Texas Constitution article XVI, section 65, provides that 

[i]f any of the [listed] officers . . . shall announce their candidacy, or 
shall in fact become a candidate, in any General, Special or 
Primary Election, for any office of profit or trust under the laws of 
this State . . . other than the office then held, at any time when the 
unexpired term of the office then held shall exceed one year and 30 

1See Letter from Honorable John T. Hubert, Dist. Att’y, Kleberg & Kenedy Counties, to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 (Nov. 14, 2019), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-
rqs (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion


   

 

    
  

  
 

 
    
   

 

     
    

  
 

 
   

    
  

  
   

  
    

      
  

  
 

   
     

 
   

  
     

 
   

  
   

        
     

   
            

The Honorable John T. Hubert - Page 2 

days, such announcement or such candidacy shall constitute an 
automatic resignation of the office then held . . . . 

TEX. CONST. art. XVI, § 65(b).  The list of officers includes constables.  Id. art. XVI, § 65(a).  Two 
acts trigger this provision: (1) when a named officer “announces” candidacy; or (2) when a named 
officer “in fact become[s] a candidate.”  Id. art. XVI, § 65(b).  An officer becomes a candidate in 
fact under subsection 65(b) by formally applying for a place on the ballot.  See Tex. Att’y Gen. 
Op. Nos. GA-0769 (2010) at 1, GA-0210 (2004) at 2, JC-0249 (2000) at 3.  Here, you do not 
suggest that the constable applied for a place on the ballot.  See Request Letter at 1–2.  Thus, we 
consider whether the constable “announced” his candidacy for the office of sheriff2 based on the 
facts you describe. 

Article XVI, section 65 does not define the term “announce.” See TEX. CONST. art. XVI, 
§ 65; see also Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0643 (2008) at 5.  Prior opinions from this office, 
relying on the term’s ordinary meaning, explain “that an officer announces candidacy for office 
by making a written or oral statement from which a reasonable person may conclude that the 
individual intends, without qualification, to run for the office in question.”  Tex. Att’y Gen. Op. 
No. GA-0769 (2010) at 2; see also id. Nos. GA-0643 (2008) at 6, GA-0210 (2004) at 2, JC-0249 
(2000) at 2.  For similar reasons, this office construes “announce” to require the 
candidate’s statement be made in a public setting or be otherwise available to the public. See id. 
Nos. GA-0769 (2010) at 2, GA-0210 (2004) at 2, DM-377 (1996) at 2, WW-1253 (1962) at 2‒3. 
Accordingly, article XVI, section 65 requires the candidate’s announcement to “be both certain 
and public.” Id.  Nos. GA-0769 (2010) at 2, GA-0210 (2004) at 2. 

We first consider the reported statements.  In each instance, you describe the constable 
making statements such as “I want to let you know that I am running for Kenedy County Sheriff,” 
and “I am running for Sheriff.  Will you support me?”  Request Letter at 1–2.  These statements 
are clear and unequivocal.  Compare Tex. Att’y Gen. LO-95-071, at 2 (concluding individual’s 
statement that he “will seriously consider running for county judge” failed to indicate the 
individual’s intent, without qualification, to stand for office).  And if made by the constable as 
alleged, a reasonable person may conclude that the constable intends to run for the office of sheriff. 
Thus, the statements likely satisfy the certainty requirement. 

An announcement of candidacy must also be public.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-
0643 (2008) at 6.  “Thus, a statement while certain as to the person’s intention to run for an office 
but made in a private conversation does not constitute an announcement of candidacy for the 
purposes of article XVI, section 65.” Id.; see also id. No. GA-0210 (2004) at 2–3.  Your letter 
informs us that the constable made these statements either in a private home or office or in private 
telephone conversations.  See Request Letter at 1–2.  You make no representation that the constable 
made any of these statements in a public setting or that the constable otherwise made them 
available to the public.  See id. Accordingly, the statements likely do not satisfy the “public” 

2Under article XVI, section 65, the office sought must be an “office of profit or trust.” TEX. CONST. art. XVI, 
§ 65(b).  Prior opinions equate an “office of trust” with an “office” and an “office of profit” with a “lucrative 
office.” See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0562 (2002) at 2, JC-0318 (2000) at 3.  As a county office, the office of 
sheriff is an office of profit or trust. See TEX. CONST. art. V, § 23; see also TEX. LOC. GOV’T CODE § 152.011 
(providing for compensation for county officers). 
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requirement.  Without the requisite public setting, these statements by the constable do not 
constitute an announcement of candidacy under article XVI, section 65. 

We next consider the petition.  You inform us that the constable “obtained the minimum” 
number of signatures on his petition in lieu of a filing fee.  See Request Letter at 2.  Section 172.021 
of the Election Code requires a candidate to make an application for a place on the general primary 
election ballot.  See TEX. ELEC. CODE § 172.021(a).  This application must be accompanied by 
either the appropriate filing fee or “a petition in lieu of the filing fee.” Id. § 172.021(b); see also 
id. § 172.025 (establishing the number of signatures required for the petition).  However, section 
172.021 expressly provides that the “circulation of a petition to be filed . . . in connection with a 
candidate’s application for a place on the ballot does not constitute candidacy or an 
announcement of candidacy for purposes of the automatic resignation provision[] of Article XVI, 
Section 65 . . . of the Texas Constitution.” Id. § 172.021(d).  By itself, the constable’s seeking 
signatures for the petition does not constitute his announcement.  

For these reasons, a court would likely conclude that the Kenedy County Constable did not 
announce his candidacy under article XVI, section 65 by virtue of the statements and actions you 
describe. 
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S U M M A R Y 

Texas Constitution article XVI, section 65 provides for the 
automatic resignation of an officer who announces candidacy for 
another office of profit or trust at any time when the unexpired term 
of his or her office exceeds one year and 30 days.  An 
“announcement” under this provision must be both certain and 
public.  Under the facts you describe, a court would likely conclude 
that the Kenedy County Constable did not announce his candidacy 
under article XVI, section 65.    

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

RYAN L. BANGERT 
Deputy First Assistant Attorney General 

RYAN M. VASSAR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




