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On behalf of the Harris County Department of Education_ (the "Department"), you ask 
whether subsection l 1.060(d) of the Education Code, regarding filling a vacancy on the board of 
trustees of an independent school district, applies to the Department. 1 - You inform us that a 
Department trustee recently resigned from a board position with a term expiring in 
December 2022. Request Letter at 1. Your question arises because prior law that has continuing 
application for some school districts also addresses filling board vacancies-former section 17.04 
of the Education Code. TEX. EDUC. CODE § 17.04-App. (Title 2 Appendix). Although the 
Legislature repealed the prior law in 1995,2 subsection11.301(a) of the Education Code continues 
to apply to certain school districts: 

A school district or county system operating under former 
Chapter 17, 18, [or other specified chapters] on May 1, 1995, may 
continue to operate under the applicable chapter as that chapter 
existed on that date and under state law generally applicable to 
school districts that does not conflict with that chapter. 

Id. § l 1.30l(a). You tell us the Department is the last remaining county school district in Texas 
authorized to operate under former chapters 1 7 and 18 of the Education Code. Request Letter at 
1. Former chapters-17 and 18 authorize a "countywide school district" managed by its own elected 
board of trustees, independent of county government. TEX. EDUC. CODE §§17.0l(a)-App., .02(b)­
App. 18.01-App. (Title 2 Appendix). Thus, we consider provisions that address filling a vacancy 

1See Letter from Honorable Vince Ryan, Harris Cty. Att'y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at I 
(Aug. 20, 2019), https://www2.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 

2Act of May 27, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 260, § 58(a)(I), 1995 Tex. Gen. Laws 2207, 2498. 
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on the board of trustees found in these former chapters and in the current law generally applicable 
to school districts. 

The one provision in the former law addressing vacancies provides: 

Any vacancy on a board of county school trustees or a county board 
of education shall be filled for the unexpired portion of the term by 
the remaining trustees or board members. 

Id § 17.04-App. (emphasis added). Section 11.060 of the current Education Code governs 
vacancies, providing in pertinent part: 

(a) If a vacancy occurs on the board of trustees of an independent 
school district, the remaining trustees may fill the vacancy by 
appointment until the next trustee election. 

(b) If the board is appointed by the governing body of a 
municipality, a trustee appointed by the governing body to fill a 
vacancy shall serve for the unexpired term. 

( c) Instead of filling a vacancy by appointment under Subsection (a) 
or (b ), the board or municipal governing body may order a special 
election to fill the vacancy. A special election is conducted in the 
same manner as the district's general election except as provided by 
the Election Code. 

( d) If more than one year remains in the term of the position vacated, 
the vacancy shall be filled under this section not later than the 180th 
day after the date the vacancy occurs. 

Id. § 11.060 (emphasis added). You wish to know whether the 180-day deadline in subsection 
11.060( d) applies to the Department, whether the deadline is mandatory or directory, and what 
penalties or consequences may occur should the board of trustees not fill the vacancy within 180 
days. Request Letter at 2. 

Subsection l l.301(a) of the Education Code does not authorize a school district to choose 
which laws it will operate under. See TEX. EDUC. CODE§ l l.301(a). Rather,it authorizes certain 
districts to choose to continue operating under former law, and if a district so chooses, its 
operations are subject to the former law and to the current law generally applicable to school 
districts that does not conflict with the former law. See id. Thus, current section 11.060 applies 
to the district only to the extent it does not conflict with former section 17.04. Id. § 1 l.301(a); 
compare id § 11.060, with id. § 17.04-App. 

Former section 17.04 states that the board of trustees "shall" fill a vacancy on the board for 
the unexpired portion ofthe term. Id. § 17.04-App. Current subsection 1 l.060(d) provides that 
the board "shall" fill a vacancy not later than 180 days after it occurs if more than one year remains 
in the term. Id § I 1.060( d). The board can comply with both statutes simultaneously by filling 
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the vacancy within 180 days of its occurrence. Thus, current subsection 11. 060( d) does not conflict 
with former section 17.04. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0470 (2006) at 3 (stating that 
"[i]rreconcilable conflict involves a direct conflict such that a person cannot comply with both 
provisions at the same time"). 

The word "shall" as used in both statutes imposes a duty unless the context necessarily 
requires a different construction, or the statute expressly says otherwise. TEX. Gov'T CODE 
§ 311.016(2). "Shall" is generally understood as a mandatory term that creates a duty or condition, 
but in some contexts, it may be construed as directory. See AC Interests, L.P. v. Tex. Comm'n on 
Envtl. Quality, 543 S.W.3d 703, 708-09 (Tex. 2018).3 Although "no absolute test" exists to 
determine whether a statutory provision is mandatory or directory, "[t]he fundamental rule is to 
ascertain and give effect to the legislative intent." Chisholm v. Bewley Mills, 287 S.W.2d 943, 945 
(Tex. 1956). When a statute provides a deadline for an action, "the absence of words restraining 
the doing·thereof afterwards or stating the consequences of failure to act within the time specified, 
may be considered as a circumstance tending to support a directory construction." Id. Subsection 
11.060( d) does not expressly prohibit the board from filling a vacancy after 180 days, nor does it 
provide any other consequences of failing to meet the deadline. See TEX. EDUC. CODE § 11.060( d). 
But the statute's silence about consequences cannot be used to undermine its purpose. AC 
Interests, L.P., 543 S.W.3d at 709, 713. Subsection ll.060(d)'s plain purpose is to fill a board 
vacancy expeditiously when more than a year remaius in the position's term. See TEX. EDUC. 
CODE § 11.060( d). If subsection 11.060( d) means merely that the board should but is not required 
to fill the vacancy within 180 days, then the board could leave the vacancy unfilled until the 
position's term has nearly expired. Whether mandatory or directory, it is not "a mere suggestion 
that can be disregarded at will." AC Interests, L.P., 543 S.W.3d at 714. By setting a deadline, 
subsection 11.060( d) provides the basis for a court order requiring the board to act if it fails to fill 
the vacancy within the 180-day period. See State v. $435,000.00, 842 S.W.2d 642, 644 (Tex. 
1992) (holding that a statute providing that a court "shall" set a hearing within a 30-day period is 
mandatory in the sense that the duty may be enforced by mandamus). Thus, former section 17.04 
requires the Department's board of trustees to fill a vacancy on the board for the unexpired portion 
of the term, and current subsection 1 l.060(d) requires the board to fill the vacancy not later than 
180 days after it occurs if more than one year remains in the term. TEX. EDUC. CODE§ 17.04-App. 
(Title 2 Appendix). Failure of the board to fill a vacancy within the statutory period provides a 
basis for a court order compelling the board to comply with its duty. 

3See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0102 (2016) at 2, n.2. Without deciding whether subsection 1 l.060(d) of 
the Education Code was mandatory or directory, the opinion determined that subsection 11.060( c) and the Election 
Code authorized a special election after the expiration of the 180-day period to fill a school trustee vacancy. See id 
at 3. 
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SUMMARY 

Former section 17.04 of the Education Code requires the 
Harris County Department of Education's board of trustees to fill a 
vacancy on the board for the unexpired portion of the term, and 
current subsection l l .060(d) requires the board to-fill the v;cancy 
not later than 180 days after it occurs if more than one year remains 
in the term. Failure of the board to fill a vacancy within the statutory 
period provides a basis for a court order compelling the board to 
comply with its duty. 
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