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You ask several questions regarding "Andrews County's responsibilities after the 
Commissioners Court disburses money received under Health and Safety Code [section] 
401.244."1 Andrews County (the "County") receives five percent of the gross receipts from a 
compact waste disposal facility located in the County. TEX. HEALTH & SAFETY CODE§ 401.244(a) 
(providing for payment). Subsection 401.244(b) authorizes the commissioners court to "spend the 
money for public projects" in the County or to "disburse the money to other local entities or to 
public nonprofit corporations to be spent for local public projects." Id.§ 401.244(b)(l)-(2). 

You tell us the County, along with other local taxing entities, created a committee to 
"receive proposed projects, vet the projects and recommend qualified projects on which to spend 
these funds." Request Letter at 1. You state that some potential projects include building facilities 
and purchasing property or services that "would normally require compliance with state 
procurement laws and various other laws if the projects were considered under the direct 
jurisdiction" of the commissioners court. Id You inform us further that the committee 
recommended a large project proposed by a local nonprofit corporation which involves 
constructing and furnishing a building. See id 

Your ~econd question, whether the funds the County receives under section 401.244 are 
public funds, is fundamental to each of your questions so we address it first. See id. 2. Chapter 
401 does not define "public funds." See generally TEX. HEALTH & SAFEJ"Y CODE § 401.003 
("Definition~"). The Government Code contains a statutory definition of the term "public funds," 
defining the term for purposes of the Public Information Act to mean "funds of the state or of a 

1Request Letter from Honorable Timothy J. Mason, Andrews Cty./Dist. Att'y, to Honorable Ken Paxton, 
Tex. Att'y Gen. at 1-2 (June 1, 2018), https://www2.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs 
("Request Letter"). 
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governmental subdivision of the state." TEX. Gov'T CODE § 552.003(5). A Texas court of appeals 
defined "public funds" in the context of the Public Funds Investment Act to mean 

funds belonging to the state or to any county or political subdivision 
of the state; more specifically taxes, customs, moneys, etc., raised 
by the operation of some general law, and appropriated by the 
government to the discharge of its obligations, or for some public or 
governmental purpose; and in this sense it applies to the funds of 
every political division of the state wherein taxes are levied for 
public purposes. The term does not apply to special funds, which 
are collected or voluntarily contributed, for the sole benefit of the 
contributors, and of which the state is merely the custodian. 

See San Antonio Bldg. & Constr. Trades Council v. City of San Antonio, 224 S.W.3d 738, 746 
(Tex. App.-San Antonio 2007, pet. denied) (quoting Tex. Att'y Gen. Op. No. DM-489 (1998) at 
2-3 (citations omitted)). Recently this office noted the definition's several characteristics in 
determining whether funds are public, such as whether the funds belong to the government or are 
held in a custodial role and whether the funds are to be used for a public purpose or for only the 
benefit of an individual. See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0142 (2017) at 2-3; cf Tex. Att'y Gen. 
Op. No. GA-0257 (2004) at 3 (stating that certain "funds were not public funds because they did 
not belong to the state, because the Department held them as a mere custodian, and because they 
would not be used to discharge a general public purpose"). 

As an analog, those characteristics of "public funds" are relevant to law outside the Public 
Funds Investment Act context, and we use them to address your second question. Here, the County 
receives money under section 401.244 as payment for the County serving as a host county for 
receipt of low-level radioactive waste. TEX. HEALTH & SAFETY CODE § 401.244(a)(l); see id. 
§ 403.006 art. II, § 2.01(7) (defining, in Article II, "host county" as "a county in the host state in 
which a disposal facility is located or is being developed"). Moreover, these funds are not held by 
the County in a custodial role for the benefit of any individual. See id. § 401.244. Because the 
funds are raised by operation of law for a public or governmental purpose and are not held by the 
County as a custodian or in trust, a court would likely conclude that the funds the County receives 
under Health and Safety Code section 401.244 are public funds. See Lower Colo. River Auth. v. 
Chem. Bank & Tr. Co., 185 S.W.2d 461,468 (Tex. Civ. App.-Austin) (holding that funds of a 
river authority, whether raised by taxation or by operation of the authority, which may be used 
only for a public purpose, are "intrinsically" public funds), aff'd, 190 S. W.2d 48 (Tex. 1945). 

You also ask about the interaction between the funds the County receives under· section 
401.244 and article III, sections 51 and 52 of the Texas Constitution. See Request Letter at 2. 
Article III, sections 51 and 52 are complementary provisions limiting the Legislature's 
appropriation of public funds and resources for private purposes. See Byrd v. City of Dallas, 6 
S.W.2d 738, 740 (Tex. 1928) (observing that both article III, sections 51 and 52 prohibit the State 

, and its political subdivisions from gratuitously paying public funds for private purposes). Section 
51 provides that the "Legislature shall have no power to make any grant or authorize the making 
of any grant of public moneys to any individual, association of individuals, municipal or other 
corporations whatsoever." TEX. CONST. art. III, § 51. Similarly, section 52(a) prohibits the 
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Legislature from authorizing any political corporation or subdivision of the State "to lend its credit 
or to grant public money or thing of value in aid of, or to any individual, association or corporation 
whatsoever." Id art. III, § 52(a). An expenditure of public funds for a legitimate public purpose 
to obtain a clear public benefit is not a gratuitous grant of public funds. See Edgewood Indep. Sch. 
Dist. v. Meno, 917 S.W.2d 717, 740 (Tex. 1995). Because the funds received under section 
401.244 are public funds, they are subject to article III, sections 51 and 52. 

The Texas Supreme Court articulated a three-part test to determine whether an expenditure 
of public funds is constitutional. See Tex. Mun. League Intergov 'ti Risk Pool v. Tex. Workers' 
Comp. Comm 'n, 74 S.W.3d 377, 384 (Tex. 2002); see also Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0181 
(2018) at 3 ( acknowledging that compliance with article III, section 51 is determined by the same 
three-part test as is section 52(a)) (citing Edgewood Indep. Sch. Dist., 917 S.W.2d at 739-40). A 
governmental entity considering a public expenditure must (1) ensure that the expenditure is to 
"accomplish a public purpose, not to benefit private parties; (2) retain public control over the funds 
to ensure that the public purpose is accomplished and to protect the public's investment; and 
(3) ensure that the political subdivision receives a return benefit." Tex. Mun. League, 74 S.W.3d 
at 384. It is for the governing body of the governmental entity to determine whether an expenditure 
satisfies the three-part test. See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0208 (2018) at 2-3 ("The 
determination whether a particular expenditure satisfies the three-part test is for the [governmental 
entity] to make in the first instance, subject to judicial review for abuse of discretion."). 

In your related third and fifth questions, you ask about the continuing role of the 
commissioners court after disbursing the funds to an entity under subsection 401.244(b )(2) and 
whether the commissioners court may relinquish oversight responsibilities to the awarded entity. 
See Request Letter at 2. Subsection 401.244(b)(2) authorizes the County to disburse the money to 
local entities or 'nonprofits to be spent for local public projects. TEX. HEAL TH & SAFETY CODE 
§ 401.244(b)(2). The second prong of the Texas Municipal League three-part test requires that the 
governmental entity retain control over the funds to ensure the public purpose is met and to protect 
the public's investment. 74 S.W.3d at 384. In many instances, this control may be achieved 
through a contract. See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0181 (2018) at 3 ("[A] public entity may 
retain public control over the use of its resources by entering into an agreement or contract that 
imposes an obligation on the recipient to perform a function benefiting the public."); see also Key 
v. Comm'rs Ct. of Marion Cty., 727 S.W.2d 667, 669 (Tex. App.-Texarkana 1987, no writ) 
( distinguishing cases that involve contractual agreements for services between governmental entity 
and private business with "retention of formal control" by governmental entity and that, where 
consideration is some accomplishment of public purpose, "some form of continuing public control 
is necessary"). Yet, such a contract must nonetheless contain some element of oversight by the 
governmental entity to ensure the public purpose is met and to protect the public's investment and 
is not a means for a governmental entity to relinquish all responsibility over the public funds. See 
Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0528 (2007) at 3 (concluding, in a situation involving the expenditure 
of city funds to build a seawall on privately owned land, that the expenditure would not comply 
with article III, section 52(a) unless the city retained sufficient control over the project by acquiring 
a sufficient interest in the real property to enable the city to protect the public's interest in the 
seawall). Subsection 401.244(b)(2)'s authorization to disburse the funds to certain entities does 
not relieve the County of its obligation under article III, sections 51 and 52 to ensure the receiving 
entity uses the funds for a public purpose. Thus, in answer to these questions, the County may not 
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relinquish all oversight responsibilities once it disburses the funds under subsection 40 l .244(b )(2), 
and it must retain sufficient control to ensure the public purpose is served. The exact nature and 
scope of that control must be determined by the county commissioners court. 

Your remaining question is whether the entities receiving the funds must "comply with the 
procurement laws relating to the use of public funds[.]" Request Letter at 2. Chapter 262 of the 
Local Government Code governs c~unty purchasing. See TEX. Loe. Gov'T CODE § 262.021 
(titling subchapter C as the "County Purchasing Act"); see also id. §§ 262.021-.037 ("Subchapter 
C"). Subsection 262.023(a) requires that a county purchasing "one or more items under a contract 
that will require an expenditure exceeding $50,000" must comply with competitive bidding or 
competitive proposal procedures in subchapter C, chapter 262. Id. § 262.023(a). Subchapter C, 
chapter 262, does not define "county." See id. § 262.022 ("Definitions"). One intermediate court 
concluded that "under its plain and ordinary meaning, th[e] term includes a Texas county, ... but 
does not include an independent conservation and reclamation district." Harris Cty. Flood Control 
Dist. v. Great Am. Ins. Co., 359 S.W.3d 736, 742-43 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 2011, pet. 
denied) ( considering waiver of sovereign immunity for a conservation and reclamation district in 
purchasing context in the absence of competitive bidding). Another procurement statute, chapter 
271 of the Local Government Code, which provides for the financing of the acquisition of public 
property, applies to governmental agencies. See TEX. Loe. Gov'T CODE §§ 271.001-.009. A 
"governmental agency" under chapter 271 includes a "municipality, county, school district, 
conservation and reclamation district, hospital organization; or other political subdivision of this 
state." Id § 271.003(4). You do not provide specific information about the local nonprofit 
corporation anticipated to receive the funds, so we cannot determine whether it is a c~mnty or a 
governmental entity within the scope of these procurement statutes. But see TEX. Go'v'T CODE 
'§ 2254.002(1 )(C) ( defining "governmental entity" to include a "local government corporation or 
another entity created by or acting on behalf of a political subdivision in the planning and design 
of a construction project"). The Texas Supreme Court has recognized that county purchasing 
requirements may also extend to purchases by entities separate from but under the supervision of 
a county. See Lohec v. Galveston Cty. Comm 'rs Ct., 841 S.W.2d 361, 365-66 (Tex. 1992) 
(concluding that purchases by a county beach park board were subject to county control). The 
court in Lohec determined that the beach park board had many characteristics of a county, was 
meant to function under county supervision, and was not intended to be an independent and 
autonomous entity exempt from meaningful public oversight. See id. The court continued that as 
an entity subject to county supervision, its purchases must be approved by the county auditor who 
must strictly enforce the laws governing county finances. See id. at 366. Under the analysis of 
Lohec, the local nonprofit corporation would likely be exempt from county purchasing 
requirements only if it is an independent and autonomous entity not meant to function under county 
supervision. 
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SUMMARY 

Because the funds received by Andrews County under 
section 401.244 of the Health and Safety Code are raised by 
operation of law for a public or governmental purpose and are not 
held by the County as a custodian or in trust, a court would likely 
conclude that the funds are public funds. As such, they are subject 
to the restrictions on public spending in Texas Constitution article 
III, sections 51 and 52. 

Article III, sections 51 and 52 require a governmental entity 
to retain sufficient controls over a public expenditure to ensure the 
public purpose is met and to protect the public's investment. 
Accordingly, the County may not relinquish all oversight 
responsibilities once it disburses the funds to a receiving entity 
under subsection 401.244(b )(2) and it must retain sufficient control 
over the disbursed funds to ensure the public purpose is served. The 
exact nature and scope of that control is for the county 
commissioners court to determine. 

Under the Texas Supreme· Court case Lohec v. Galveston 
County Commissioners Court, the local nonprofit corporation 
receiving funds from the County under section 401.244 is likely 
exempt from county purchasing requirements if it is an independent 
and autonomous entity not meant to function under county 
superv1s10n. 
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