
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

January 7, 2019 

The Honorable John Zerwas, M.D. 
Chair, Committee on Appropriations 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Dear Representative Zerwas: 

Opinion No. KP-0231 

Re: Issues related to quorums and city council 
member absences (RQ-0233-KP) 

You seek our .opinion on two questions regarding whether the City of Fulshear ( the "City") 
city council violated the city charter. 1 As an initial matter, we note that the question whether a 
specific law or charter provision is violated in specific circumstances requires the determination 
of facts and cannot be answered in an attorney general opinion. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-
0431 (2006) at 2 (declining to determine whether specific laws or charter provisions were 
violated). Additionally, such a question requires the construction of the particular charter provision 
with respect to the facts, and this office does not ordinarily construe city charter provisions in 
attorney general opinions. See id. However, we can advise you generally on the legal principles 
relevant to your questions. 

Your first question relates to the number of votes required to approve action by the council. 
You cite a charter provision, which provides: 

Unless otherwise provided by this Charter or other law, each vote, 
order, decision, or other action taken by the City Council shall 
require the affirmative vote of a majority of the full City Council, 
provided that any abstention not required by law shall be counted as · 
a vote against the matter under consideration .... For purposes of 
this subsection, a majority shall mean an integer greater than one­
half of the full City Council, provided that any one or more Council 
Members required by law to abstain from voting on a particular 
matter shall be excluded for purposes of determining the majority. 

1See Letter from Honorable John Zerwas, M.D., Chair, House Comm. on Appropriations, to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att'y Gen. at I (May 23, 2018), https://www2.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion­
rqs ("Request Letter"). 
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Request Letter at 1-2 (citing FULSHEAR, TEX., CITY CHARTER, art. III,§ 3.09(c) (2016)).2 You tell 
us the City adopted its home-rule charter in 2016 and is transitioning from its original incorporation 
as a general-law city. Id. at 1. You inform us about a recent city council meeting, when the city 
council comprised six members, at which four council members were present, one member was 
absent, and one seat was vacant due to a resignation.3 See id. Of the four present council members, 
one recused herself on a particular agenda item due to a filed conflicts disclosure statement. See 
id. The agenda item passed by a vote of three to zero. See id. You ask whether the vote violated 
the City's charter and whether the vote should be considered valid. See id. at 2. 

The City defines a majority to mean "an integer greater than one-half of the full City 
Council." FULSHEAR, TEX., CITY CHARTER, art. III,§ 3.09(c) (2016). Whether the City's council 
consists of six members or seven, the integer greater than one-half is four. Yet, a proviso in the 
definition of majority excludes from a majority "any one or more Council Members required by 
law to abstain from voting on a particular matter." Id. Thus, the question whether the vote of the 
city council with less than four votes constitutes a majority vote depends on whether any council 
member was "required by law to abstain from voting" on the matter. While the charter does not 
define the phrase, its plain meaning could include the several provisions in state statutes requiring 
a local government official to abstain from voting on particular matters. See, e.g., TEX. Loe. Gov'T 
CODE § 171.004 (requiring a local public official with a substantial interest in a business entity or 
real property in a matter before the governmental body involving the interest to file an affidavit 
and abstain from voting in certain circumstances); see Greene v. Farmers Ins. Exch., 446 S.W.3d 
761, 765 (Tex. 2014) ("We rely on the plain meaning of the text as expressing legislative intent 
unless a different meaning is supplied by legislative definition or is apparent from the context[.]"). 

The City informs us in its brief that a member of the city council filed a conflicts disclosure 
statement w:ider section 176.003 of the Local Government Code in the matter that was the subject 
of the vote. See City Brief at 2. Section 176.003 requires a local government officer to file a 
conflicts disclosure statement with respect to a vendor if the local government has entered into or 
is considering entering into a contract with a vendor and the vendor has certain employment or 
business relationships with the 1local governmental officer. See TEX. Loe. Gov'T CODE 
§ 176.003(a)(l ), (2). Section 176.003 does not require the government official to abstain from 
voting on the contract. See id. Accordingly, section 176.003 does not apply. 

The City also asserts that the council member is an attorney bound by the Texas 
Disciplinary Rules of Professional Conduct ("Rules"), which are promulgated by the Texas 
Supreme Court. See City Brief at 2-3. It states that Rule 1.10( e )(1) required the council member 
to abstain from the vote._ Rule 1.10( e )( 1) provides that 

2 See https://library.municode.com/tx/fulshear/codes/code _of_ ordinances?nodeld=PTI CH. 

3 According to the City's charter, the council is made up of seven council members, and the Mayor votes only 
in the event of a tie. See FULSHEAR, TEX., CITY CHARTER, art. Ill,§§ 3.03, 3.04, 3.09(c) (2016). We understand from 
briefing submitted by the City that it is transitioning to a seven-member council. See Brief from Byron L. Brown, 
Randle Law Office, Ltd., L.L.C., City Att'y, City of Fulshear at 2 n.7 (June 25, 2018) ("City Brief') (on file with the 
Op. Comm.). Under the charter, the majority for a seven-member council is the same as for a six-member council. 
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[ e ]xcept as law may otherwise expressly permit, a lawyer serving as 
a public officer or employee shall not ... [p ]articipate in a matter 
involving a private client when the lawyer had represented that 
client in the same manner while in private practice or 
nongovernmental employment .... 

TEX. DISCIPLINARY R. PROF'L CONDUCT R. 1.10( e )(1 ), reprinted in TEX. Gov'T CODE, tit. 2, subtit. 
G, app. A {Tex. State Bar R. art. X, § 9). Rules promulgated by the Texas Supreme Court have 
"the same force and effect as statutes." In re Silver, 540 S.W.3d 530, 534 (Tex. 2018). Thus, if 
the council member is required by Rule 1.10( e )(I) or other rule or statute to abstain from voting 
on the matter at issue, the council member could be considered as being "required by law to abstain 
from voting" under the charter. Whether in fact the charter language is so construed and whether 
the council member is bound by Rule 1.10( e )(1) are questions beyond the purview of an attorney 
general opinion. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0651 (2008) at 7-8 (stating that the question 
whether particular conduct violates the rules. of professional conduct is a question requiring the 
resolution of fact questions and cannot be decided by this office). Thus, we cannot determine as a 
matter of law whether the vote in question is valid. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0431 (2006) 
at 2, 3 ( declining to opine on violation of city charter). 

Your second question involves another charter provision, which provides: 

If the Mayor or a Council Member is absent for three (3) consecutive 
regular meetings, then the Mayor's or Council Member's office, as 
applicable, is considered vacant unless: 

(1) They are sick and the absence is excused afterward; or 

(2) They have first obtained a leave of absence at a regular 
meeting. 

Request Letter at 2 ( citing FULSHEAR, TEX., CITY CHARTER, art. III, § 3 .10( d) (2016) ). You tell us 
the council member who was absent from the recent meeting had "previously notified the city that 
he would be absent due to being out of state for work, and this was his third consecutive absence." 
Id. You also explain that the city attorney ruled the council member absent at the conclusion of 
the meeting instead of at the beginning. Id. You ask whether the seat should now be considered 
vacant and whether his notification to the City prior to the meeting would require the council to 
consider him absent at the beginning of the meeting. See id. 

The City refers us to statutory provisions supporting its position that the absence is properly 
determined at the conclusion of a meeting. See City Brief at 4, and attached Memorandum dated 
Apr. 20, 2018, at 3-4. The City cites section 551.127(a-2) of the Government Code, which 
provides that when a meeting of a governmental body is held by videoconference call, a member 
who participates in the meeting remotely by means of a videoconference call "shall be counted as 
present at the meeting for all purposes." TEX. Gov'T CODE § 551.127(a-2). By its terms, 
subsection 551.127(a-2) applies to only an open meeting during which some members participate 
by videoconference call. See id. The City also cites subsection 22.041(c) of the Local Government 



The Honorable John Zerwas, M.D. - Page 4 (KP-0231) 

Code, which provides that "a member of a governing body is also considered absent ... if the 
member is not present at the adjournment of a meeting." TEX. Loe. Gov'T CODE § 22.041(c). 
Yet, subsection 22.041 ( c) does not apply'to home-rule municipalities. See id § 22.001 ("This 
chapter applies only to a Type A general-law municipality."). 

Neither provision dictates when an absence at a meeting of a governmental body of a home­
rule city should be determined. And no other statutory provisions direct when an absence at a 
meeting must be determined. Without any requirement from a statute or the City's charter, it is 
within the discretion of the city council to determine when to declare a council person absent from 
its meetings. See Proctor v. Andrews, 972 S.W.2d 729, 733 (Tex. 1998) (discussing "broad 
powers" of home-rule cities that are subject only to limitations enacted by the Legislature). 
Consequently, we cannot determine as a matter of law whether the seat was vacant at the beginning 
of the meeting. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0431 (2006) at 2, 3. 
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SUMMARY 

To the extent a city council member is required by Rule 
1.10( e )( 1) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct 
to abstain from voting on a matter, the council member could be 
"required by law to abstain from voting" under the City of 
Fulshear's charter. The questions whether the charter language is so 
construed and whether a council member is bound by Rule 
1.10( e )( 1) are questions beyond the purview of an attorney general 
opm10n. 

Without any requirement from a state statute or a city 
charter, it is within the discretion of a home-rule city council to 
determine when to declare a council person absent from its 
meetings. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


