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Dear Representative Davis: 

You ask three questions about a legislator's authority to represent a unit of .local 
government before a state agency or another unit of local government. 1 You first ask whether and 
when a legislator may "receive payment from a unit of local government for ... lobbying, as that 
term is described in Chapter 305, Government Code, either a state agency or another unit of local 
government." See Request Letter at 1. While chapter 305 does not define the term lobbying, it 
regulates communications to "per-suade members of the legislative or executive branch to take 
specific action," primarily by requiring a person who communicates with legislative or executive 
branch members in specified circumstance to register as a lobbyist. TEX. Gov'T CODE§§ 305.001, 
.003(a). A ''[m]ember of the executive branch" includes officers and employees of "any state 
agency, department, or office in the executive branch of state government." Id. § 305.002(4). 
'" Administrative action' means rulemaking, licensing, or any other matter that may be the subject 
of action by a state agency or executive branch office." Id. § 305.002(1 ). A person must register 

· as a lobbyist if the individual (1) expends more than a threshold amount to communicate with a 
member "of the legislative or executive branch to influence legislation" or 

(2) receives, or is entitle_d to receive under an agreement under 
which the person is retained or employed, compensation or 
reimbursement, [above a specified amount] from another person to 
communicate directly with a member of the legislative or executive 
branch to influence legislation or administrative action. 

Id. § 305.003(a). Legislators are excluded from the registration requirement of subsection 
305.003(a)(2). Id. § 305.003(b-1). And chapter 305 does not address communications with 
officers or employees of local government. Nevertheless, for purposes of your question, we 

1See Letter from Honorable Sarah Davis, Chair, House Comm. on Gen. Investigating & Ethics, to Honorable 
Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at I (Apr. 30, 2018), https://www2.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for­
opinions-rqs ("Request Letter"). 
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address a legislator's authority to receive payment from a unit of local government for directly 
communicating with legislative and executive officers or employees of a state agency or a unit of 
local government to influence legislation or administrative action. See Request Letter at 1. 

Relevant to your questions, chapter 572 of the Government Code establishes standards of 
conduct and conflict-of-interest requirements for state officers and employees, including 
legislators. See TEX. Gov'T CODE §§ 572.001, .002(4)(a); see generally id. §§ 572.001-.069 
(chapter 572). Section 572.052 governs a legislator's representation before a state agency, stating 
that "[a] member of the legislature may not, for compensation, represent another person before a 
state agency in the executive branch of state government," with exceptions only for certain 
criminal and ministerial matters. Id. § 572.052(a). But "person," as that word appears in chapter 
572, means only "an individual or a business entity." Id. § 572.002(7) (stating that "[i]n this 
chapter ... '[p ]erson' means an individual or a business entity"). An "individual" in chapter 572 
is a natural person. See Tex. Ethics Comm'n Op. No. 213 (1994)at 2. A "business entity" is "any 
entity recognized by law through which business for profit is conducted .... " TEX. Gov'T CODE 
§ 572.002(2). In different contexts, the Legislature commonly defines "person" to include units 
of local government or comparable terms. 2 But chapter 572' s definition of "person" omits units 
oflocal government. Id. § 572.002(7). When construing a statute, courts presume "that words not 
included were purposefully omitted." In re MN., 262 S.W.3d 799, 802 (Tex. 2008). Like the 
courts, we "must take the Legislature at its word [and] respect its policy choices." Christus Health 
Gulf Coast v. Aetna, Inc., 397 S.W.3d 651, 654 (Tex. 2013). Therefore, because a unit of local 
government is not a person under section 572.052, that statute does not prohibit a legislator from 
receiving compensation to represent a unit of local government before a state agency. See Tex. 
Ethics Comm'n Op. No. 220 (1994) (stating that because a nonprofit organization is not an 
individual or business entity, it is not a "person" for purposes of chapter 572). No other statute 
addresses a legislator's representation of a unit of local government before a state agency. Also, 
no statute "prohibits a legislator from representing clients before governmental units other than 
state agencies." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0087 (2003) at 3; see also Tex. Ethics Comm'n Op. 
No. 178 (1993) (determining thatgeneraily a legislator is not prohibited from representing a client 
before a metropolitan transit authority). Thus, no statute specifically precludes a legislator from 

. accepting compensation to represent a unit of local government before a state agency or another 
unit of local government. 

However, other statutory duties may limit a legislator's authority to represent a unit oflocal 
government in particular circumstances. Section 572.001 of the Government Code declares the 
state's policy that 

2See, e.g., TEX. Bus. & COM. CODE § l.201(b)(27) (Uniform Commercial Code) ('"Person' means an 
individual, corporation, business trust, estate, trust, partnership, limited liability company, association, joint venture, 
government, governmental subdivision, agency, or instrumentality, public corporation, any other legal or commercial 
entity, or a particular series of a for-profit entity."); TEX. Gov'T CODE § 31 I .005(2) (Code Construction Act) (stating 
that unless a statute or context provides otherwise, "'[p]erson' includes corporation, organization, government or 
governmental subdivision or agency, business trust, estate, trust, partnership, association, and any other legal entity"); 
id. § 2001.003(5) (Administrative Procedure Act) ("'Person' means an individual, partnership, corporation, 
association, governmental subdivision, or public or private organization that is not a state agency."). 
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a state officer or state employee may not have a direct or indirect 
interest, including financial and other interests, or engage in a 
business transaction or professional activity, or incur any obligation 
of any nature that is in substantial conflict with the proper discharge 
of the officer's or employee's duties in the public interest. 

TEX. Gov'T CODE§ 572.001; see also id. § 572.002(4), (12) (including legislators in definition of 
state officer). Section 572.051 imposes other limitations on representation or employment 
applicable to legislators: 

Astate officer or employee should not: 

(1) accept or solicit any gift, favor, or service that might reasonably 
tend to influence the officer or employee in the discharge of official 
duties or that the officer or employee knows or should know is being 
offered with the intent to influence the officer's or employee's 
official conduct; 

(2) accept other employment or engage in a business or professional 
activity that the officer or employee might reasonably expect would 
require or induce the officer or employee to disclose confidential 
information acquired by reason of the official position; 

(3) accept other employment or compensation that could reasonably 
be expected to impair the officer's or employee's independence of 
judgment in the performance of the officer's or employee's official 
duties; 

... ; or 

(5) intentionally or knowingly solicit, accept, or agree to accept any 
benefit for having exercised the officer's or employee's official 
powers or performed the officer's or employee's official duties in 
favor of another. 

Id. § 572.05l(a). Whether chapter 572 limits a legislator's authority to represent a unit of local 
government depends on the facts in specific circumstances. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0087 
(2003) at 4. 

You next ask whether a unit of local government may pay a legislator "as an employee or 
independent contractor for attempting to influence the state agency's decision-making process." 
Request Letter at 1-2. Your question implicates article XVI, section 40( d), which provides "[ n Jo 
member of the Legislature of this State may hold any other office or position of profit under this 
State." TEX. CONST. art. XVI, § 40(d). Opinions of this office have determined that, for 
constitutional purposes, "an employee of a political subdivision holds a 'position of profit under 
this State."' See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0386 (2005) at 3; see also Tex. Att'y Gen. Op. No. 
JC-0430 (2001) at 2 (concerning an assistant county attorney); Tex. Att'y Gen. L0-90-055, at 2 
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(concerning a municipal firefighter). Thus, article XVI, section 40(d) would preclude a legislator 
from providing services as an employee of a unit of local government. That constitutional 
prohibition does not preclude a legislator from providing representation as an independent 
contractor. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0386 (2005) at 4. 

Finally, you ask whether a unit of local government may pay a legislator in connection 
with an administrative action that the legislator neither lobbied for nor otherwise caused to occur. 
Request Letter at 2. Compensation for lobbying activities must not be made contingent on the 
outcome of administrative actions. TEX. Gov'T CODE § 3-05.022(a), (b). Also, a payment or 
agreement to pay a legislator with no expectation that the legislator would provide any services 
would likely constitute a gratuity, prohibited under article III, section 52(a) of the Texas 
constitution. TEX. CONST. art. III,§ 52(a); Tex. Mun. League Intergov 'tl Risk Pool v. Tex. Workers' 
Comp. Comm 'n, 74 S.W.3d 377,383 (Tex. 2002) (stating that the constitution prohibits gratuitous 
payments to individuals, associations, and corporations.3 Further, payment with no expectation of 
a quid pro quo would raise concerns about the true purpose of the payment See TEX. CONST. art. 
XVI,§ 41 (prohibiting a legislator from receiving "money [or other] thing of value or employment 
... for his vote or official influence, or for withholding the same"); TEX. PENAL CODE§ 36.02(a)(l) 
(prohibiting the offer or acceptance of a benefit as consideration for the exercise of discretion as a 
public servant); TEX. Gov'T CODE § 572.051(3) (stating that a state officer should not "accept 
other employment or compensation that could reasonably be expected to impair the officer's or 
employee's independence of judgment in the performance of the officer's or employee's official 
duties"). Moreover, a legislator may not solicit, accept, or agree "to accept any benefit from any 
person," unless the legislator "gives legitimate consideration in a capacity other than as a public 
servant." TEX. PENAL CODE §§ 36.08(t), .IO(a)(l); see also id. § 1.07(a)(6), (38) (defining 
"person" for purposes of the Penal Code as including "a government or governmental 
subdivision"); Tex. Ethics Comm'n Op. No. 123 (1993) (explaining that a legislator may accept a 
benefit by giving consideration in a capacity other than as a legislator). Whether a payment to a 
legislator constitutes bona fide consideration for providing representation before a state agency or 
a unit of local government will depend on the particular facts. 

3In Texas Municipal League, the Texas Supreme Court articulated a three-part test to determine the 
constitutionaljty of an expenditure of public funds, stating that a governmental entity must (I) ensure that its 
expenditure of public funds is to "accomplish a public purpose, not to benefit private parties; (2) retain public control 
over the funds to ensure that the public purpose is accomplished and to protect the public's investment; and (3) ensure 
that the political subdivision receives a return benefit." Tex. Mun. League, 74 S. W.3d at 384. 
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SUMMARY 

No statute specifically precludes a legislator from accepting 
compensation to represent a unit of local government before a state 
agency or another unit of local government. Article XVI, section 
40( d) of the Texas constitution precludes a legislator from providing 
services as an employee of a unit of local government. 

A legislator may not solicit, accept, or agree to accept any 
benefit from any person unless the legislator gives legitimate 
consideration in a capacity other than as a public servant. 

Whether a payment to a legislator constitutes bona fide 
consideration for providing representation before a state agency or 
a unit of local government will depend on the particular facts. 
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