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Dear Representative Moody: 

You seek an opinion regarding the removal or relocation of a plaque located inside the 
State Capitol. 1 As background, you explain that a plaque donated by the Children of the 
Confederacy is currently displayed inside the Capitol. Request Letter at 1. The Legislature 
authorized installation of that plaque in 1959. Tex. H.R. Con. Res. 104, 56th Leg., R.S., 1959 Tex. 
Gen. Laws 1214 ("permission of the Texas Legislature is hereby given to the Children of the 
Confederacy to dedicate and install a plaque in the State Capitol"). You tell us that in recent years, 
multiple legislators have called for removal of the plaque, finding it offensive and historically 
inaccurate. Request Letter at 1.2 You therefore ask which officials or entities are authorized to 
remove or relocate the plaque and the processes for doing so. Id. at 2. 

Section 2166.5011 of the Government Code authorizes the Legislature, the State 
Preservation Board ("the Board"), and the Texas Historical Commission to remove, relocate, or 

1See Letter from Honorable Joe Moody, Chair, House Comm. on Crim. Jurisprudence, to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att'y Gen. at 2 (Apr. 27, 2018), https://www2.texasattomeygeneral.gov/

1
opinion/requests-for-opinion­

rqs ("Request Letter"). 
2The full text of the plaque provides: 

Children of the Confederacy Creed 

Because we desire to perpetuate, in love and honor, the heroic deeds of . 
those who enlisted in the Confederate Army, and upheld its flag through four 
years of war, we, the children of the South, have united in an organization called 
"Chiidren of the Confederacy," in which our strength, enthusiasm, and love of 
justice can exert its influence. · 

We, therefore, pledge ourselves to preserve pure ideals; to honor our 
veterans; to study and teach the truths of history ( one of the most important of 
which is, that the war between the states was not a rebellion, nor was its 
underlying cause to sustain slavery), and to always act in a manner that will reflect 
honor upon our noble and patriotic ancestors. 

Erected by Texas Division 
Children of the Confederacy 

August 7, 1959 
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alter a monument or memorial located on state property. TEX. Gov'TCODE § 2166.501 l(b). That 
section defines "monument or memorial" to include, among other items, a plaque located on state 
property that honors a citizen of this state for military or war-related service.3 Id. § 2166.501 l(a). 
The various briefs submitted in response to your request take different positions regarding whether 
the plaque qualifies as a "monument or memorial" under this definition.4 The plaque sets forth 
the creed of the Children of the Confederacy, thereby recognizing that organization. A stated 
purpose of that organization, reflected on the text of the plaque, is "to perpetuate, in love and 
honor, the heroic deeds of those who enlisted in the Confederate Army." The resolution 
authorizing the plaque similarly acknowledged the 60,000 Texans who participated in the 
Confederate cause. Tex. H.R. Con. Res. 104, 56th Leg., R.S., 1959 Tex. Gen. Laws 1214. Thus, 
the text of the plaque itself and the resolution authorizing its installation both purport to honor 
individuals for war-related service. Id.; TEX. Gov'T CODE§ 2166.501l(a). 

Briefing submitted in response to your request proposes that the installation of the plaque 
and its stated purpose of honoring war heroes were pretexts for other messages that the Legislature 
intended to convey regarding the current events of the time. 5 While we recognize that possibility, 
any determination about whether :;i, stated rationale for action is pretextual requires a factual inquiry 
into the.intent of the actors at the time that action was taken. See, e.g., St. Mary's Honor Ctr. v. 
Hicks, 509 U.S. 502, 511-14 (1993) (relying on the jury as factfinder to determine whether an 
employer's proffered reason for terminating an employee was a pretext for discrimination). This 
office does not have authority in the opinion process to conduct the factual inquiries necessary to 
make a pretext determination. See Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0326 (2001) at 3 (explaining that 
the opinion process cannot resolve factual disputes). And irrespective of that lack of authority, in 
discerning legislative intent, the courts consistently require that we look to the plain meaning of 
the words chosen by the Legislature. Entergy Gulf States, Inc. v. Summers, 282 S.W.3d 433,437 
(Tex. 2009). Based on the plain language of the resolution authorizing the plaque, subsection 
2166.501 l(a) authorizes the removal of the plaque by the entities listed . 

. Thus, under both its general legislative power and section 2166.5011 of the Government 
Code, the Legislature possesses authority to remove or relocate the plaque. TEX. CONST. art. III, 
§ 1; TEX. Gov'T CODE § 2166.5011(b). The Legislature approved installation of the plaque in 
1959. Tex. H.R. Con. Res. 104, 56th Leg., R.S., 1959 Tex. Gen. Laws 1214. And it retains 
authority to move or relocate the plaque today. See Shepherd v. San Jacinto Junior Coll. Dist., 
363 s:W.2d 742, 743 (Tex. 1962) ("All power which is not limited by the Constitution inheres in 
the people, and an act of the state legislature is legal when the Constitution contains no prohibition 

3The Legislature has instructed that in construing statutes, "the singular includes the plural and the plural 
includes the singular." TEX. Gov'T CODE § 31 l.012(b). Thus, the fact that the plaque recognizes numerous 
individuals for their military service instead of a single individual does not change the analysis. 

4See Letter from Honorable Eric Johnson, Tex. House of Reps., to Virginia Hoelscher, Chair, Op. Comm. at 
2 (June 5, 2018) (arguing that section 2166.5011 authorizes removal of the plaque by various entities); Brief from 
Honorable James White, Tex. House of Reps. to Office of Att'y Gen. at 3, n.15 (June 28, 2018) (arguing that section 
2166.5011 is not applicable because the plaque does not meet the definition of "monument or memorial") (briefs on 
file with the Op. Comm.). 

5See Letter from Jon Schnautz, Gen. Counsel to Honorable Joe Straus, Tex. House of Reps., to Op. Comm. 
at 7 (June 5, 2018) (on file with the Qp. Comm.). 
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against it."). The Legislature has moved other historic artifacts and monuments through concurrent 
resolutions and could likewise use that process to relocate or remove the plaque here. See, e.g., 
Tex. S.R. Con. Res. 42, 63d Leg., RS., 1973 Tex. Gen. Laws 2258 (relocating a portrait of Jesse 
H. Jones to the museum building at Washington-on-the-Brazos). 

Alongside the Legislature, the Board possesses authority to remove or relocate the plaque. 
See TEX. Gov'T CODE§§ 443.007(a)(l), 2166.501 l(b)(3). The resolution authorizing installation 
of the plaque requires the State Board of Control, a predecessor to the Board, to "determine the 
specific place of~honor which this worthy plaque shall occupy in the State Capitol." Tex. H.R. 
Con. Res. 104, 56th Leg., R.S., 1959 Tex. Gen. Laws 1215. Thus, the Legislature gave express 
authority to the Board's predecessor to determine the plaque's setting within the Capitol. In 
providing such authority, however, the Fifty-sixth Legislature did not restrict a future Legislature 
from passing legislation to relocate the plaque. See Cent. Power & Light Co. v. Pub. Util. Comm 'n, 
649 S.W.2d 287,289 (Tex. 1983) ("A legislature cannot prevent future legislatures from amending 
or repealing a statute."). 

Section 443.007 of the Government Code provides the Board with broad authority over the 
Capitol and its contents.6 TEX. Gov'T CODE § 443.007(a)(l). That authority includes a duty to 
approve changes to the Capitol buildings. Id. § 443.007(a)(4). The Government Code also 
requires the executive director of the Board to "employ a curator of the Capitol," who, among 
other responsibilities, must "develop a collections policy regarding the items of historic 
significance" in the Capitol. Id.§ 443.006(a), (b)(5). 

The Legislature authorized the Board to "adopt rules concerning the [Capitol] buildings, 
their contents, and their grounds," and pursuant to that authority, the Board adopted a rule to 
outline the process for requesting a change at the Capitol. Id. § 443.007(b); see 13 TEX. ADMIN. 
CODE § 111.16. The rule defines "changes" as "any alteration, addition, relocation, or other form 
ofrenovation to the Capitol building .... " 13 TEX. ADMIN. CODE § 11 l.16(a)(l ). It then divides 
potential changes into three categories: 

(A) construction, restoration, and repairs; 

(B) relocations/additions of furnishings and artwork; 

(C) maintenance and custodial. 

Id. § 111.16( a)(2). And the rule provides different approval processes for specific types of change. 
See id. § l l 1.16(b )-( d). A request related to the plaque would likely fall within change request 
category (B) and would be subject to the following procedures: 

(1) A change request form must be filled out if a change (permanent 
additions, loans, location changes, and maintenance) related to 

6The Board consists of the Governor, the Lieutenant Governor, the Speaker of the House of Representatives, 
one senator appointed by the Lieutenant Governor, one representative appointed by the Speaker of the House, and a 
member of the general public appointed by the Governor. TEX. GOV'T CODE§ 443.003(a). 
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the state-owned objects of historical significance in the buildings 
and on the grounds is sought. 

(2) Changes to furnishings and artwork must be approved by the 
curator of the Capitol. 

Id. § 111.16( c )(1 )-(2). Thus, a legislator seeking a change regarding the plaque must complete a 
change request form and submit it to the office of the Board. The discretion to approve the change 
thereafter lies with the curator or the Board, if the Board chooses to become involved. See id. 
§ 111.18( e) ( authorizing the Board to deaccession material to refine its collection). 

Briefing submitted in response to your request suggests that if the Capitol curator denies a 
request from a legislator to remove or relocate the plaque, the legislator may bring the request 
before the Board at its next open meeting for a final ruling. 7 The provision authorizing discussion 
of a change request at an open meeting of the Board falls under the subsection addressing the first 
category of changes relating to construction, restoration, and repairs of the Capitol. See id. • 
§ 1 l 1.16(b )( 5). The Board did not provide the same process for denied change requests ~elated to 
furnishings and artwork under subsection ( c ). See id. § 111.16( c ). 8 Thus, while the Board may 
discuss any change request at an open meeting, its rules only require consideration at an open 
meeting of those change request denials involving construction, restoration, and repairs. 

In addition to the Legislature and the Board, section 2166.5011 of the Government Code 
authorizes the Texas Historical Commission to remove or relocate monuments or memorials on 
state property. TEX. Gov'T CODE § 2166.50ll(b)(2). The Legislature vested the Board with 
specific authority over preservation and maintenance of the Capitol and its contents, to the 
exclusion of other state agencies in almost all instances. Id. § 443.007(a)(l), (c) ("Any power or 
duty related to the [Capitol] buildings and formerly vested in the ... Texas Historical Commission 
... is vested solely in the board."). However, the statute granting authority to the Historical 
Commission to remove or relocate a monument applies "[n]otwithstanding any other provision of 
[the Government Code]." Id. § 2166.5011(b). The use of the word ."notwithstanding" indicates 
that the Legislature intended subsection 2166.5011 (b) to be controlling to the extent of a conflict. 
See In re Lee, 411 S.W.3d 445,454 (Tex. 2013); see also Tex. Lottery Comm 'n v. First State Bank 
of DeQueen, 325 S.W.3d 628, 639 (Tex. 2010). The Historical Commission therefore possesses 
concurrent authority with the Legislature and the Board to remove or relocate the plaque under 
section 2166.501 l(b) of the Government Code. 

You also ask whether an official or entity with authority to decide whether to remove or 
relocate the plaque may be compelled through a writ of mandamus to address a request for removal 
or relocation of the plaque or take other actions related to the plaque. Request Letter at 2. 
Mandamus is an extraordinary remedy, available only in limited circumstances. Walker v. Packer, 
827 S.W.2d 833, 840 (Tex. 1992). Although mandamus may issue to enforce the performance of 

7See Brief from Honorable Eric Johnson, House of Representatives, to Virginia K. Hoelscher, Chair, Op. 
Comm. at 2-3 (June 5, 2018) (on file with the Op. Comm.). 

8See also ANTONIN SCALIA & BRIAN A. GARNER, READING LAW: THE INTERPRETATION OF LEGAL TEXTS, 

156 (2012) (discussing the scope-of-subparts canon). 
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a nondiscretionary or ministerial act, it will not issue to control an officer's legitimate exercise of 
discretion. In re Smith, 333 S.W.3d 582, 585 (Tex. 2011). Whether and how to address a request 
for removal or relocation of the plaque is a discretionary function of the entities discussed above, 
and a court is unlikely to grant mandamus relief in such circumstances. 
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SUMMARY 

The Legislature authorized installation of the Children of the 
Confederacy plaque inside the Capitol in 1959, and it likewise 
possesses authority to remove or relocate the plaque by adopting a 
resolution directing its removal or relocation. 

Alongside the Legislature, section 2166.5011 of the 
Government Code authorizes the State Preservation Board and the 
Texas Historical Commission to remove or relocate monuments or 
memorials such as the plaque. Board rules establish a procedure for 
requesting a change to contents of the Capitol. 

Whether and how to address a request for removal or 
relocation of the plaque is a discretionary function of the 
Legislature, the Board, or the Commission, and a court is unlikely 
to grant mandamus relief in such circumstances. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy.First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 


