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Re: Whether sections 46.02 and 46.03 of the 
Penal Code apply to presiding election judges 
licensed to carry a handgun under chapter 411 
of the Government Code (RQ-0214-KP) 

You ask about the authority of certain presiding election judges to carry a handgun in a 
polling place on election day. 1 The presiding election judge "is in charge of and responsible for 
the management. and conduct of the election at the polling place of the election precinct that the 
judge serves." TEX. ELEC. CODE§ 32.071. Along with other duties, the Election Code requires 
presiding election judges to "preserve order and prevent breaches of the peace and violations" of 
the Election Code at polling places. Id. § 32.075(a). Given their law enforcement duties, you 
question whether presiding election judges licensed under chapter 411 of the Government Code 
are exempt from subsection.46.03(a)(2) oft}le Penal Code, which prohibits carrying firearms in a 
polling place. See Request Letter at 1, 3. 

Section 46;03 of the Penal Code generally prohibits the carrying of a firearm in multiple 
lqcations, including a polling place. TEX. PENAL CODE § 46.03(a)(2).2 "A person commits ari 
offense if the person intentionally, knowingly, or recklessly possesses or goes with a firearm ... 
on the premises of a polling place on the day of an election or while early voting is in progress."3 

Id. Notwithstanding that general prohibition, section 46.03 does not apply to specified individuals, 
including "an active judicial officer as ~efined by Section 411.201, Government Code, who is 
licensed to carry. a handgun under Subchapter H, Chapter 411, Government Code." Id. 
§ 46.15( a)( 4 ). The Legislature defined "active judicial officer" to include, among others, "a person 

1See Letter from Honorable James White, Chair, House Comm. on Corrs., to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att'y Gen. at 1 (Mar. 1, 2018), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request 
Letter"). 

2Y ou also question whether the presiding election judges would be exempt from section 46.02 of the Penal 
Code. Request Letter at 3. Section 46.02 makes it an offense for a person to carry a handgun anywhere not "on the 
person's own premises or premises under the person's control" or en route to the person's motor vehicle or watercraft. 
TEX. PENAL CODE § 46.02(a). But section 46.02 does not apply to a person lawfully carrying a handgun with a 
license under chapter 411 of the Government Code. Id.§ 46.15(b)(6). Because you ask about only those presiding 
election judges licensed under chapter 411, we need not address section 46.02 further. 

3Carrying a firearm in violation of subsection 46.03(a) is a third-degree felony. See id. § 46.03(g). 
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serving as a judge or justice of ... a district court." TEX. Gov'T CODE§ 41 l.201(a)(l)(A). Thus, 
a district judge with a license to carry a handgun may catty a handgun in the locations listed in 
section 46.03, including a polling place. TEX. PENAL CODE§ 46.15(a)(4). 

The Legislature did not include presiding election judges among those expressly exempted 
from Penal Code sections 46.02 and 46.03. See id. § 46.15. Yet in performing their duties at the 
polling place, the Election Code gives presiding judges "the power of a district judge to enforce 
order and preserve the peace." TEX. ELEC. CODE§ 32.075(c). More than 100 years ago, a Texas 
court addressed whether that statutory authority in a predecessor statute allowed presiding judges 
to carry arms to a polling location. See Hooks v. State, 158 S.W. 808, 808 (Tex. Crim. App. 1913). 
That court concluded that because a presiding election judge had the same power as a district judge 
to enforce order and keep the peace, and because a district judge could carry arms to a polling 
location, the presiding election judge likewise had authority to do so. Id. A court today would 
likely follow the analysis in Hooks when construing the statutes in their current form and conclude 
that section 46.03 of the Penal Code does not apply to presiding election judges licensed under 
chapter 411 of the Government Code when performing their duties under section 32.075(a) of the 
Election Code. 

The presiding election judge's duties extend "from the time the judge arrives at the polling 
place on election day until the judge leaves the polling place after the polls close." TEX. ELEC. 
CODE§ 32.075(a). Regarding location, the presiding election judge's law enforcement authority 
exists "in th_e polling place and in the area within which electioneering and loitering are 
prohibited." Id. Only during that time and those locations does the presiding election judge 
possess the power of a district judge to enforce order and preserve the peace. Id. § 32.075(c). 
Thus, the presiding election judge's exemption from section 46.03 is limited to those times and 
locations. 

Recognizing that polling locations are located in a variety of venues, you also seek general 
guidance on a presiding election judge's authority to carry firearms in "polling places that are 
either government or non-government buildings." Request Letter at 3. Governmental entities use 
a wide variety of buildings as polling locations, including courthouses, libraries, schools, arid other 
government buildings. They also often use nongovernment buildings, such as grocery stores, 
churches, and privately owned activity centers. Although presiding election judges licensed under 
chapter 411 are generally exempt from prosecution under subsection 46.03( a)(2) while performing 
their duties at a polling place, your question acknowledges that other provisions of the Penal Code 
may limit their ability to carry firearms in certain polling locations.4 

4The Election Code requires a polling place in each precinct, and it establishes which officials designate the 
polling places in specific elections. See TEX. ELEC. CODE §§ 43.001 (requiring one polling place in each precinct), 
43.002(a), (b) (requiring a county clerk to recommend a location for general elections and the commissioners court 
to designate the location). But it places few prerequisites on the location of a polling place. See id. § 43.03 l(c) 
(requiring a polling place to be in a public building "if practicable"). 
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Section 46.035 of the Penal Code prohibits a license holder from carrying handguns in 
certain buildings, while the Election Code allows a governmental entity to consider using those 
same buildings as polling locations. Compare TEX. PENAL CODE§ 46.035(a)-( c ), with TEX. ELEC. 
CODE § 43.031.5 Penal Code subsection 46.035(a-1) prohibits a license holder from openly 
carrying a handgun on the premises of both public and private institutions of higher education. 
TEX. PENAL CODE § 46.035(a-1). Subsections (a-2) and (a-3) prohibit a license holder from 
carrying a concealed handgun in the locations on a campus of an institution of higher education, 
public or private, where the institution has by rule prohibited handguns and provided proper notice 
under section 30.06 of the Penal Code. Id. § 46.035(a-1), (a-2); see also TEX. Gov'T CODE 
§ 411.2031 ( d-1) (requiring an institution of higher education to establish reasonable rules 
regarding the carrying of concealed handguns on campus), (e) (authorizing a private or 
independent institution of higher education to establish rules prohibiting license holders from 
carrying handguns on campus). Because no exception applies to presiding election judges in these 
locations, subsections 46.035(a-1), (a-2), and (a-3) prohibit a presiding electionjudge from openly 
carrying a handgun on any institution of higher education campus and from carrying a concealed 
handgun in a location on campus where the institution prohibits carrying a handgun by rule. 

Sections 30.06 and 30.07 of the Penal Code make it a criminal offense for a license holder 
to carry a concealed handgun and to openly carry a handgun, respectively, on property of another 
without consent when the license holder received notice forbidding carrying a handgun on the 
property. TEX. PENAL CODE §§ 30.06(a), .07(a). Those sections also establish methods for 
providing notice to prohibit a license holder from carrying a handgun onto the property. 6 In limited 
circumstances, governmental entities may post notice under sections 30.06 and 30.07, thereby 
making it an offense to carry handguns into the buildings for which they provide notice. 7 

A state agency or political subdivision may not prohibit the carrying of handguns on 
property it owns or leases unless Penal Code section 46.03 or 46.035 expressly allows the 
prohibition. TEX. Gov'T CODE § 411.209 ("Wrongful Exclusion of a Handgun License Holder"). 

5For some of the buildings and premises listed in Penal Code section 46.035, the Legislature established an 
exemption for "active judicial officers," as it did for section 46.03: "It is a defense to prosecution under Subsections 
(b) and (c) that the actor, at the time of the commission of the offense, was ... an active judicial officer .... " TEX. 
PENAL CODE § 46.035(h-I). Thus, section 46.035 would not prohibit a presiding election judge licensed under 
chapter 4 I I of the Government Code from carrying a handgun while performing the duties of an election judge at 
the locations listed in subsections 46.035(b) and (c). That exemption, however, does not apply to the buildings and 
premises listed in subsections (a-I) and (a-2). 

6 A "person receives notice if the owner of the property or someone with apparent authority to act for the 
owner provides notice to the person by oral or written communication." Id. §§ 30.06(b), .07(b). Section 30.06 
describes how to provide notice by written communication to forbid a license holder with a concealed handgun. Id. 
§ 30.06(c)(3). Section 30.07 similarly establishes how to provide a notice by "written communication" for purposes 
of prohibiting a license holder with an openly carried handgun. Id. § 30.07(c)(3). 

7Sections 30.06 and 30.07 establish specific language to use on a sign to prohibit carrying a handgun onto 
the property. Id. §§ 30.06(c)(3)(A), .07(c)(3)(A). Whether it is acceptable to use other language or methods to post 
notice prohibiting the carrying of handguns is a question currently at issue in Paxton v. City of Austin, Cause No. D- · 
I-GN-16-003340, in the 53rd District Court of Travis County, Texas. 
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Relevant to potential polling locations, section 46.03 prohibits carrying weapons "on the physical 
premises of a school or educational institution" and "on the premises of any government court or 
offices utilized by a court," among other locations, unless exceptions apply. 8 TEX. PENAL CODE 
§ 46.03(a)(l), (3). If a governmental entity posts notice under 30.06 and 30.07 in those locations, 
a license holder who carries a firearm could be in violation of those provisions and prosecuted for 
trespass by a license holder. Id. §§ 30.06(a), .07(a). Yet sections 30.06 and 30.07 except from the 
application of those provisions the carrying of a handgun on property owned or leased by a 
governmental entity that "is not a premises or other place on which the license holder is prohibited 
from carrying the handgun under Section 46.03 .... " Id.§§ 30.06(e), .07(e). As discussed above, 
section 46.03 would not apply to a presiding election judge licensed under chapter 411 carrying a 
firearm while performing presiding election judge duties. Id. § 46.15(a)(4); TEX. ELEC. CODE 
§ 32.075(c). Thus, sections 30.06 and 30.07 would not apply to a presiding election judge licensed 
under chapter 411 who serves at a polling location on property where section 46.03 otherwise 
prohibits carrying a handgun if the property is owned or leased by a governmental entity. So those 
sections would not prohibit a presiding election judge licensed under chapter 411, while 
performing election judge duties, from carrying a handgun at a polling place located in a school or 
on the premises of a government court or offices utilized by the court.9 Cf TEX. PENAL CODE 
§ 46.035(a-l), (a-2), (a-3) (making it an offense to carry handguns on institutions of higher 
education when prohibited by rules of the institution, notwithstanding exemptions created in other 
sections). 

The exceptions to 30.06 and 30.07 apply only to carrying a handgun on "property . 
owned or leased by a governmental entity" and do not extend to privately owned property. Id. 
§§ 30.06(e), .07(e). We find no law that exempts presiding election judges from those provisions 
when on private property. Thus, if a polling place is on private property and the owner or someone 
with apparent authority to act for the owner provides notice, a presiding election judge would likely 
be prohibited from carrying a firearm to that location. 10 

8Prior opinions of this office discuss the meaning of premises in the context of section 46.03. See Tex. Att'y 
Gen. Op. Nos. KP-0050 (2015) at 1-2; KP-0047 (2015) at 3. The scope of the terms "premises" and "building or 
portion ofa building" is also an issue raised in Paxton v. City of Austin, Cause No. D-1-GN-16-003340, in the 53rd 
District Court of Travis County, Texas, 

9Section 37.125 of the Education Code makes it an offense to intentionally exhibit a firearm "in a mariner 
intended to cause alarm or personal injury" on school property. TEX. EDUC. CODE § 37.125(a). Election judges 
carrying a handgun to a polling location at a school should consider this provision when deciding how they will carry. 

10To the extent that the political subdivision holding the election has a contract or arrangement with the 
private property owner about the polling location, the ability to carry a firearm on the property during the election 
may depend on the specific terms of that agreement and should be evaluated on a case-by-case basis. 
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SUMMARY 

Section 46.03 of the Penal Code, which creates an offense 
for carrying firearms at multiple locations including a polling place, 
does not apply to presiding election judges licensed under chapter 
411 of the Government Code when performing their duties under 
section 32.075(a) of the Election Code. 

Subsections 46.035(a-l), (a-2), and (a-3) of the Penal Code 
prohibit a presiding election judge from openly carrying a handgun 
on any institution of higher education campus and from carrying a 
concealed handgun in a location on campus where the institution 
prohibits carrying a handgun by rule. 

Sections 30.06 and 30.07 of the Penal Code could prohibit a 
presiding election judge from carrying a handgun to a polling 
location on private property if proper notice was given under those 
sections. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 


