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The HQnorable Roland Gutierrez 
Chair, Committee on Defense and 

. Veterans' Affairs 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Dear Representative Gutierrez: 
) 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

February 26, 2018 

Opinion No. KP-0183 

Re: Whether veterans with Veterans 
Affairs home loans may execute a cash-out 
refinance loan on their homestead property 
(RQ-0176-KP) 

You seek clarification about whether Texas veterans may execute a U.S. Department of 
Veterans Affairs cash-out refinance loan on their homestead property. Request Letter at 1. A 
"'Texas Cash Out' loan is a home equity loan governed by Article XVI, Section 50(a)(6) of the 
Texas Constitution."1 Lawrence v. Fed Home Loan Mortg. Corp., 808 F,3d 670,672 n.3 (5th Cir. 
2015). With your request you include a letter from the Texas Department of Savirtgs and Mortgage 
Lending concluding that "veterans having VA loans are not able to obtain a cash-out refinance 
(equity loan) in Texas."2 

f 

Texas Constitution article XVI, section 50 protects the homestead from forced sale for 
payment of all debts other than those specifically excepted by the constitution. TEX. CONST. art. 
XVI, § 50(a). For most of its long history, article XVI, section 50 excepted only liens securing 
purchase money, taxes, or home improvement debts. See Patton v. Porterfield, 411 S.W.3d 147; 
156 (Tex. App.-Dallas 2013, pet. denied). Pursuant to a 1997 constitutional amendment, the 
provision now permits home equity loans. See id; TEX. CONST. art. XVI, § 50(a)(6) (protecting a 
homestead "from forced sale, for the payment of all debts except for ... an extension of credit" 
that meets specified requirements); see al~o Stringer v. Cendant Mortg. Corp., 23 S.W.3d 353,354 
(Tex. 2000) ( discussing 1997 amendment). "The amendment allows homeowners who have either 
entirely repaid their home loans or who have accumulated equity in their homestead over and 
above existing liens to apply for a loan against that equity." Stringer, 23 S.W.3d at 354; see also 

1"A 'cash out' loan is a refinancing of an existing mortgage loan, where a new mortgage loan for an amount 
greater than the amount owed on the existing mortgage loan replaces the existing loan, and the borrower takes the 
difference between the two loans in cash, essentially converting some of the equity built up in the home into cash." 
Warfieldv. lash, No. 0252 Sept. Term 2015, 2016 WL 1122247, at *I n.1 (Md. Ct. Spec. App. Mar. 22, 2016). 

2See Letter from Honorable Roland Gutierrez, Chair, House Comm. on Def. & Veterans Affairs, to 
Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. (Aug. 22, 2017) and attached letter from Tex. Dep't of Savs. & Mortg. 
Lending at 2 (Jan. 20, 2017), https://texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter" 
and "Attachment," respectively). 
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LaSalle Bank Nat ·1 Ass 'n v. White, 246 S. W.3d 616, 618 (Tex. 2007) (Home-equity loans ·'permit 
homeowners to use the equity in their home as collateral to refinance the terms of prior debt and 
secure additional loans at rates more favorable than those for consumer loans.''). 

Yet, in keeping with the intent to protect the homestead, article XVI, subsection 50(a)(6) 
places many restrictions on a home equity loan. See TEX. CONST. art. XVI,§ 50(a)(6)(A)-(Q); see 
also Patton, 411 S.W.3d at 156-57 ("Article XVI, section 50(a)(6) ... establishes the terms and 
conditions a home-equity lender must satisfy to make a valid loan."). Relevant to your question, 
subsection 50(a)(6) limits a home equity loan to an aggregate principal amount that "does not 
exceed 80 percent of the fair market value of the homestead." TEX. CONST. art. XVI,§ 50(a)(6)(B). 
It provides that the extension of credit must be "without recourse for personal liability against each 
owner.'' Id. § 50(a)(6)(C). Subsection 50(a)(6) also requires that the extension of credit be 
"secured by a lien that may be foreclosed upon only by a court order." Id. § 50(a)(6)(D). The 
subsection limits the fees "necessary to originate, evaluate, maintain, record, insure, or service the 
extension of credit" to three percent of the principal.3 Id. § 50(a)(6)(E). Further, subsection 
50(a)(6) provides that the extension of credit cannot be "secured by any additional real or personal 
property other than the homestead." Id. § 50(a)(6)(H). 

The letter accompanying your request letter states that the provisions.set out above conflict 
with aspects of a U.S. Department of Veterans Affairs cash-out refinance loan. See Attachment at 
1-2. The letter recites that a U.S. Department of Veterans Affairs cash-out refinance loan allows 
a maximum lending limit which is above the 80% limit allowed under subsection 50(a)(6)(B). See 
id. at 2; 38 C.F.R. § 36.4306(a)(l) (providing that amount of a refinancing loan "may not exceed 
an amount equal to 90 percent" of the dwelling). The letter states that veterans using the U.S. 
Department of Veterans Affairs home loan guaranty benefit must pay a funding fee, which can 
vary from .5% to 3.3% while subsection 50(a)(6)(E) limits fees and charges to no more than 3%. 
See Attachment at 2; see TEX. CONST. art. XVI,§ 50(a)(6)(E); 38 U.S.C. § 3729(a)-(c) (providing 
table for determining amount ofloan fees and providing for waiver of fees); 38 C.F.R. §§ 36.4254 
(authorizing certain fees and charges), 36.4313(d) (providing schedule of permissible charges and 
fees). The letter also asserts that a U.S. Department of Veterans Affairs cash-out refinance loan is 
prohibited by subsection 50(a)(6)'s provisions regarding personal liability, homestead as sole 
collateral, and foreclosure only by court order. See Attachment at 2 ( citing TEX. CONST. art. XVI, 
§ 50(a)(6)(C), (D), (H)). 

At its core the U.S. Department of Veterans Affairs loan benefit is a guaranty program. It 
assists eligible veterans by guarantying home loans made to them by private lenders. See 38 U.S.C. 
§ 3710 (guarantying loan for purchase of home); see also id. §§ 3701-3736. It operates by 
inducing private lenders to loan eligible veterans 100 percent of a home's purchase price by 
guarantying a certain percentage of the loan. See id. § 3703(a)(l)(A). Upon a default by the 
veteran, the U.S. Department of Veterans Affairs pays the private lender the amount of the guaranty 
and becomes subrogated to the lender for that amount. Id. § 3732(a)(l). Alternatively, the U.S. 
Department of Veterans Affairs can purchase the property by paying the lender the outstanding 
balance on the loan and receiving an assignment of the loan and security. Id. § 3732(2)(A). 

3 A recently approved constitutional amendment, would among other things, reduce this percentage to two 
percent but would exclude enumerated costs from being considered a fee. See TEX. CONST. art. XVI, § 50(a)(6)(E). 
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Payment of the guaranty or purchase of the property from the lender on behalf of the veteran 
constitutes "a debt owing to the United States by such veteran." 38 C.F.R. § 36.4326(e). 

You suggest that the terms of a U.S. Department of Veterans Affairs cash-out refinance loan 
could be conformed to satisfy many of subsection 50's requirements. Request Letter at 1. As an 
example, you state that a veteran with 50% equity in his or her home wanting to do a 30% cash­
out would be within the 80% limit of subsection 50(a)(6). Id While many terms of a U.S. 
Department of Veterans Affairs cash-out refinance loan might be written to comply with the 
provisions of subsection 50(a)(6), the fact that the U.S. Department of Veterans Affairs provides a 
guaranty on the loan and thus serves as collateral other than the homestead precludes a U.S. 
Department of Veterans Affairs cash-out refinance loan in Texas. See TEX. CONST. art. XVI, 
§ 50(a)(6)(H). 

Shortly after the 1997 amendment allowing home-equity lending, four state agencies 
involved in such lending offered a Regulatory Commentary on the requirements of subsection 
50(a)(6).4 See REGULATORY COMMENTARY ON EQUITY LENDING PROCEDURES (Oct. 7, 1998) 
("REGULATORYCOMMENTARY");5 see also Cerda v. 2004-EQRJ L.L.C., 612 F.3d 781, 786-87 (5th 
Cir. 2010) (recognizing that the Texas Supreme Court considers this commentary to be persuasive 
(citing Stringer, 23 S.W.3d at 357)). The Regulatory Commentary determines that a "guaranty or 
the obligation of a cosigner or surety is considered additional collateral, and would not be 
permissible in connection with an equity loan." REGULATORY COMMENTARY at 6. The Texas 
Finance Commission and the Credit Union Commission later jointly promulgated rules similar to 
the interpretation set out in the Regulatory Commentary.6 The Texas Administrative Code provides 
that "[a] guaranty or surety of an equity loan is not permitted. A guaranty or surety is considered 
additional property for purposes of Section 50(a)(6)(H)." 7 TEX. ADMIN. CODE§ 153.8(2) (2017) 
(Joint Fin. Regulatory Agencies, Sec. of the Equity Loan: Subsection 50(a)(6)(H)). Thus, because 
a U.S. Department of Veterans Affairs loan guaranty is additional collateral contrary to article XVI, 
subsection 50(a)(6)(H), the Texas Constitution prohibits a U.S. Department of Veterans Affairs 
cash-out refinance loan. 7 

4"Originally, no Texas administrative agency was empowered with rule-making authority over the 
amendments. However, shortly after the amendment was enacted, four Texas agencies charged with regulating 
entities that made home equity loans issued an advisory publication entitled the Regulatory Commentary on Equity 
Lending Procedures." Cerda v. 2004-EQRJ L.L.C., 612 F.3d 781, 786 (5th Cir. 2010) (citing Stringer, 23 S.W.3d at 
357). 

5 Available at http://occc.texas.gov/sites/default/files/uploads/disclosures/b98-2-home-equity-regulatory­
commentary.pdf (last visited Dec. 14, 2017). 

6 A 2003 amendment authorized the Legislature to give state agencies authority to interpret provisions of 
article XVI, subsection 50(a). TEX. CONST. art. XVI, § 50(u); see also TEX. FIN. CODE §§ I 1.308 (authorizing the 
Texas Finance Commission to interpret subsection 50(a)(5}-(7)), 15.413 (providing same authorization for Texas 
Credit Union Commission); 7 TEX. ADMIN. CODE § 151.l(a) (Joint Fin. Regulatory Agencies, Application for 
Interpretation). 

7Subsection 50(a)(6) governs home equity loans and does not apply to a traditional U.S. Department of 
Veterans Affairs purchase money mortgage or a refinance loan. 
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SUMMARY 

Because of the guaranty by the federal government, which is 
additional collateral, Texas Constitution, article XVI, subsection 
50(a)(6)(H) prohibits a U.S. Department of Veterans Affairs cash­
out refinance loan. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER · 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


