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You ask whether the State's nepotism laws prohibit a public official from appointing a 
close relative to a volunteer position that provides reimbursement for expenses but no 
compensation. 1 Your question arises from the following facts: 

The Hale County Sheriff must, from time to time, transport female 
prisoners to other facilities away from the Hale County Jail. The 
Sheriffs brother ... and the brother's wife, have volunteered to 
transport female prisoners when the need arises. They would 
receive no compensation for their time and effort transporting the 
prisoners, but they would use a vehicle owned by Hale County and 
receive money to defray their expenses .... 

Request Letter at 1. In this scenario, you specifically question whether the relatives' service 
without pay but with reimbursement for expenses violates the nepotism prohibition under 
Goyemment Code section 573.041. Id.; see TEX. Gov'TCODE § 573.041. 

Section 573.041 of the Government Code provides, in relevant part: 

A public official may not appoint, confirm the appointment of, or 
vote for the appointment or confirmation of the appointment of an 
individual to a position that is to be directly or indirectly 
compensated from public funds or fees of office if [the individual is 
related to the public official within the third degree by consanguinity 
or within the second degree by affinity] .... 

1Letter from Honorable James M. Tirey, Hale Cty. Att'y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. (Jan. 27, 
2017), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 
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TEX. Gov'T CODE § 573.041(1) (emphasis added); see also id. § 573.002 ("Degrees of 
Relationship"). As you note, the sheriff is a public official for purposes of the statute, and the 
prospective appointees are related to him within a prohibited degree. See Request Letter at 2; TEX. 
Gov'T CODE§§ 573.001(3)(A) (defining "public official" for purposes of nepotism laws to 
include county officers), .023(c)(2) (providing that siblings are related within the second degree 
by consanguinity), .025(a) (providing that if two individuals are related to each other in the second 
degree by consanguinity, the spouse of one of the individuals is related to the other individual in 
the second degree by affinity). Moreover, this prohibition applies to the sheriff's appointment of 
individuals to serve any duty.2 See TEX. Gov'T CODE § 573.001(2) (defining "position" for 
purposes of nepotism laws as any "office, clerkship, employment or duty") (emphasis added). 
Thus, section 573.041 prohibits the sheriff from appointing these relatives to any duty 
compensated directly or indirectly from public funds. 

At issue, however, is whether reimbursing the sheriffs relatives for expenses incurred 
while performing appointed duties constitutes direct or indirect compensation from public funds. 
In the absence of a statutory definition, this office previously concluded that in this context the 
term "compensation" does not include reimbursement for incurred expenses. Tex. Att'y Gen. Op. 
No. JM-195 (1984) at 2 (interpreting statutory predecessor to section 573 .041 ). Thus, a volunteer 
who receives reimbursement for actual expenses incurred in the performance of appointed duties 
is not directly or indirectly compensated from public funds. See id. (concluding "compensation" 
for purposes of nepotism laws does not include reimbursement for expenses incurred in attending 
official meetings); Tex. Att'y Gen. L0-96-010 (1996) at 2 (concluding section 573.041 
inapplicable to position that receives reimbursement for expenses but no compensation); see also 
Tex. Att'y Gen. L0-95-089 (1995) at 3 ("Compensation for services and expense reimbursements 
are distinguishable."). Likewise, permitting volunteers to use government-owned vehicles in the 
performance of their appointed duties also does not constitute compensation. See Tex. Att'y Gen. 
L0-95-089 (1995) at 3 (concluding vehicle "may be compensation or a reimbursement for 
expenses, depending on whether the governmental body provides it to benefit the employee or to 
carry out a purpose of its own"). Thus, under the factual scenario you describe, the sheriffs 
appointment of these relatives would not violate section 573.041.3 

2Subject to civil service protections applicable in some counties, a sheriff as an elected county officer has 
authority "to select assistants of his or her own choice." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0037 (2003) at 3 (quotation 
marks omitted); see also Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0254 (2004) at 4. 

3You additionally ask whether paying the sheriffs relatives a per diem rate, rather than paying for expenses 
actually incurred, violates section 573 .041. Request Letter at 1-2. Paying a per diem rate may raise fact issues as to 
whether a volunteer is receiving a legitimate reimbursement of expenses or compensation. See Tex. Att'y Gen. Op. 
Nos. JM-1266 (1990) at 3 (recognizing that governmental entity may not avoid prohibition on compensating certain 
individuals "merely by denominating a ... monthly payment an 'expense allowance' rather than a 'salary"'); MW-21 
( 1979) at I ("If a lump-sum is utilized [to reimburse a volunteer for expenses], there will be a factual question as to 
whether the sum has a basis in fact and reasonable calculation."). To avoid violating section 573.041, the per diem 
rate must reflect the expenses actually incurred by the volunteers in the performances of their official duties. See Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0449 (2006) at 2 ("[R]eimbursements that exceed actual expenses ... constitute 
'compensation.'"). 
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SUMMARY 

Section 573.041 of the Government Code prohibits a public 
official from appointing certain relatives to positions compensated 
with public funds. The reimbursement of expenses, however, is not 
compensation. Thus, a public official may appoint a close relative 
to a volunteer position that provides reimbursement for incurred 
expenses but no compensation. 
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