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You ask whether any statutory authority requires municipal courts to report juvenile 
convictions for drug paraphernalia offenses to the Texas Department of Public Safety 
("Department"). 1 You inform us that municipal courts typically report all convictions to the 
Department. Request Letter at 1. When municipal courts attempt to report juvenile drug 
paraphernalia convictions, however, you tell us the Department refuses acceptance and returns the 
reports with the "notation to change the listing of these convictions to the delinquent conduct 
category." Id. You question both the Department's authority to reject the reports and a municipal 
court's authority to classify juvenile criminal convictions as delinquent conduct. Id. 

We begin with a review of the jurisdiction of municipal courts pertaining to juvenile 
criminal conduct. A municipal court may under certain circumstances exercise jurisdiction over 
juveniles for penal offenses other than traffic violations, but the jurisdiction extends only to 
criminal offenses punishable by fine only. See TEX. Gov'T CODE § 29.003(b) (jurisdiction of 
municipal court over criminal .cases arising under State law); TEX. FAM. CODE § 51.08(b) 
(circumstances in which municipal court may exercise jurisdiction over juvenile offender). 
Municipal courts have no jurisdiction. over juvenile offenders for offenses punishable by 
confinement. See TEX. Gov'T CODE § 29.003(b)(2), (c) (excluding offenses punishable by 
confinement from municipal court's jurisdiction). Rather, a juvenile's conduct-other than a 
traffic offense-that violates a penal law of this State and is punishable by confinement constitutes 
"delinquent conduct," and juvenile courts have exclusive jurisdiction over cases involving 
delinquent conduct. TEX. FAM. CODE§§ 51.03(a)(l) (defining delinquent conduct), .04(a) (vesting 
juvenile courts with exclusive jurisdiction over cases involving juveniles engaged in delinquent 

1Letter from Honorable Harold V. Dutton, Jr., Chair, House Comm. on Juvenile Justice & Family Issues, to 
Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at 1 (Nov. 21, 2016), https://www.texasattorneygeneral.gov/opinion/requests­
for-opinion-rqs ("Request Letter"). 
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conduct). With respect to drug paraphernalia charges, municipal courts only have jurisdiction over 
juveniles for the offense of possession of drug paraphernalia, which is a Class C misdemeanor 
punishable by fine only and does not constitute delinquent conduct. See TEX. HEAL TH & SAFETY 
CODE § 481.125( a), ( d) (defining offense of possession of drug paraphernalia); TEX. PENAL CODE 
§ 12.23 (penalty range for Class C misdemeanor convictions).2 

Regarding the reporting requirements for this offense, we are not aware of any statute 
requiring a municipal court to report to the Department juvenile convictions for possession of drug 
paraphernalia. While Texas law does require courts to report certain drug-related convictions to 
the Department, no statute of which we are aware requires municipal courts to report juvenile 
convictions for this particular offense. Under the Family Code and Code of Criminal Procedure, 
the Department is responsible for maintaining two statewide computerized databases containing 
criminal records, the Juvenile Justice Information System (JJIS) and the Computerized Criminal 
History System (CCHS). See generally TEX.FAM. CODE§§ 58. l 01-.113 (JJIS); TEX. CODE CRIM. 
PROC. arts. 60.01-.21 (CCHS). Courts may have a duty to report to the Department certain drug­
related convictions for the purpose of maintaining these databases. See, e.g., TEX. CODE CRIM. 
PROC. art. 60.05 (requiring CCHS to contain disposition of cases by courts for certain offenses); 
TEX. FAM. CODE § 58.108 (requiring juvenile courts to report certain data to the Department to 
maintain JJIS). State law does not, however, require the Department to collect or retain criminal 
records-for either database-related to misdemeanors punishable by fine only. See TEX. FAM. 
CODE § 58.104(a) ("[T]he [JJIS] shall consist of information relating to delinquent conduct 
committed by a juvenile offender that, if the conduct had been committed by an adult, would 
constitute a criminal offense other than an offense punishable by a fine only .... "); TEX. CODE 
CRIM. PROC. art. 60.05 (requiring CCHS to contain "information for each arrest for a felony or a 
misdemeanor not punishable by fine only").3 

The Transportation Code may additionally require courts to report to the Department 
certain drug-related convictions affecting a person's driver's license. See TEX. TRANSP. CODE 

2In addition to the offense of possession, State law also creates an offense for the delivery of drug 
paraphernalia that is a Class A misdemeanor or state jail felony, depending on circumstances, and punishable by fine 
and/or confinement in jail. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE§ 48 I .125(b), (c), (e), (f); see also TEX. PENAL CODE 
§§ 12.21, .35. As a municipal court's criminal jurisdiction over cases arising under State law does not extend to 
offenses punishable by confinement, we assume your reference to "drug paraphernalia convictions" refers to 
convictions for the Class C misdemeanor offense of possession punishable by fine only. See TEX. HEALTH & SAFETY 
CODE§ 481.125(a), (d). 

3Consistent with these statutes, the Department's administrative rules pertaining to these databases also do 
not require the collection or retention of information related to misdemeanors punishable by fine only. See 37 TEX. 
ADMIN. CODE §§ 27.54 (2017) (Tex. Dep't of Pub. Safety, Types oflnfo. Collected in the Juvenile Justice Info. Sys.) 
("[T]he [JJIS] shall consist of information relating to delinquent conduct committed by a juvenile offender that, ifthe 
conduct had been committed by an adult, would constitute a criminal offense other than an offense punishable by fine 
only."),. IOI(c) (Tex. Dep't of Pub. Safety, Comput. Crim. History Sys.) ("Local law enforcement and criminal justice 
agencies must report, and the department must retain, the information required by Texas Code of Criminal Procedure, 
Chapter 60."). 
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§§ 521.342, .372(a) (listing convictions resulting in license suspension); see also id § 521.347(b) 
(requiring courts to report to the Department convictions for offenses resulting in license 
suspension). Municipal courts have no duty, however, to report juvenile convictions for 
possession of drug paraphernalia for this purpose, as conviction of this offense does not result in 
the suspension or denial of a juvenile's driver's license. See id §§ 521.342, .372(a) (listing 
convictions resulting in license suspension). Rather, the Transportation Code contains two 
provisions requiring the suspension of a juvenile's license for conviction of certain drug-related 
offenses, neither of which requires license suspension for conviction of possession of drug 
paraphernalia.4 See id §§ 521.342, .372(a). 

First, section 521.342 provides that the conviction of a person under the age of 21 for 
certain drug-related offenses will result in license suspension, but the provision specifically 
excludes "misdemeanor[ s] punishable by fine only" from the list of offenses resulting in license 
suspension for juveniles. See id § 521.342(a). In addition to this provision, section 521.372(a) 
lists three categories of drug-related offenses resulting in license suspension for any person. Id 
§ 521.372(a). The first category resulting in license suspension is conviction of an offense under 
the federal Controlled Substances Act. Id §§ 521.371(a), .372(a)(l). However, as possession of 
drug paraphernalia is not an offense under this federal law, this provision does not apply. See 21 
U.S.C. § 863(a) (Controlled Substances Act prohibiting the sale or transportation of drug 
paraphernalia but not creating an offense for possession). The second category resulting in license 
suspension is conviction of a "drug offense," defined, in relevant part, as possession of a substance 
prohibited under the federal Controlled Substances Act. See TEX. TRANSP. CODE§§ 521.372(a)(2), 
.371(a) (defining "drug offense" as having the meaning assigned under 23 U.S.C. § 159(c)); 23 
U.S.C. § 159(c)(2) (defining "drug offense," in relevant part, as any criminal offense proscribing 
the "possession ... [of] any substance the possession of which is prohibited under the Controlled 
Substances Act"). Again, as federal law does not prohibit the possession of drug paraphernalia, 
this provision is also inapplicable. See 21 U.S.C. § 863(a). Finally, convictions for certain felonies 
under the Health and Safety Code will also result in license suspension, but this provision has no 
applicability to misdemeanor offenses. See TEX. TRANSP. CODE§ 521.372(a)(3). Possession of 
drug paraphernalia, therefore, does not fall within any of the categories requiring license 
suspension. 5 . 

Accordingly, State law does not require municipal courts to report to the Department 
juvenile convictions for possession of drug paraphernalia for the purpose of maintaining the State's 
criminal hi.story databases or for license suspension purposes. Beyond these provisions, we are 
not aware of any other statutory authority requiring a municipal court to report or the Department 

4Ajuvenile court has additional statutory authority to suspend a juvenile driver's permit or license. See TEX. 
FAM. CODE § 54.042(f), 

5lf a juvenile fails to obey an order of a municipal court, the court may hold the child in contempt and order 
the Department to suspend the contemnor's driver's license or permit until the contemnor fully complies with the 
court's orders. TEX. CODE CRIM. PROC. art. 45.050(c)(2)(B). To effectuate the suspension, however, the court reports 
the contempt order-rather than the underlying offense-to the Department. See TEX. TRANSP. CODE § 521.3451 
(providing that Department shall suspend license upon receipt of contempt order). 
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to accept reports of such convictions. 6 Having so concluded, we need not address your remaining 
question regarding how municipal courts should report such offenses to the Department. 

6A brief submitted by the Texas Juvenile Justice Department likewise concludes that State law does not 
require municipal courts to report juvenile drug paraphernalia convictions to the Department. See Brief from Jill Mata, 
Gen. Counsel, Tex. Juvenile Justice Dep't at 3 (Jan. 10, 2017) (on file with the Op. Comm.). 
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SUMMARY 

We are not aware of any statute requiring municipal courts 
to report to the Texas Department of Public Safety juvenile 
convictions for the misdemeanor offense of possession of drug 
paraphernalia. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

ASHLEY FRANKLIN 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


