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You ask whether time spent as a county employee may be considered in determining county 
longevity pay when the employee becomes an elected officer. 1 You tell us that Houston County 
(the "County") adopted an employee handbook in 2002 that is applicable to all employees and 
public officials. See Request Letter at 1. You also tell us that the county commissioners court 
amended the handbook in 2008 to adopt a longevity policy, effective October 1, 200~. See id You 
state that the longevity pay policy applies to "employees, those appointed by ·commissioners 
Court, and elected officials." Id. at 2. You also state that the policy was again amended on 
August 9, 2016, to "codify the ongoing practice of paying longevity pay to elected officials." Id. 
You inform us that there are currently six elected county officials who had been county employees 
prior to being elected to public office. See id. (identifying the number of years six county 
officeholders were county employees prior to their election). You inform us further that each of 
the elected officials began receiving longevity pay in December of 2008 and each year thereafter 
without any interruption in that longevity pay. See id. 

After the issuance of Attorney General Opinion KP-0060, you are concerned whether the 
"longevity pay for elected officials who. were formerly county employees ... would constitute 
retroactive pay." Id at 1, 2-3. Opinion KP-0060 considered the continuation oflongevity pay for 
a county employee who became a county officer when the county's longevity pay did not include 
county officers. See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0060 (2016). The opinion recognized that the 
constitution's prohibition against extra compensation would prohibit the new county officer from 
receiving longevity pay under a policy that did not provide for it. See id. at 2. But the opinion 
acknowledged a county commissioners court could adopt a new longevity pay policy that included· 
county officers on a prospective basis. See id. 

1See Letter from Honorable Daphne Session, Houston Cty. Att'y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. 
at 2 (Sept. 7, 2016), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 
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Texas Constitution, article III, section 53 forbids paying "any extra compensation, fee or 
allowance to a public officer, agent, servant or contractor, after service has been rendered, or a 
contract has been entered into, and performed in whole or in part." TEX. CONST. art. III, § 53. This 
office consistently recognizes that article III, section 53 prohibits the retroactive awarding of 
compensation. See Tex. Att'y Gen. Op. Nos. KP-0060 (2016) at 2 (recognizing that longevity pay 
may not be granted retroactively), JC-0376 (2001) at 2 (acknowledging that salary increases may 
not be granted retrospectively). The key concern under article III, section 53 is that public funds 
are not used to pay an individual an additional amount for services already rendered. See Tex. 
Att'y Gen. Op. Nos. JC-0370 (2001) at 2 ("[A] county may not retroactively award or increase 
compensation."), JC-0026 (1999) at 2. A policy operates prospectively when a benefit becomes a 
term of employment and employees receive the benefit only for work performed after the benefit 
is established as a term of employment. See Tex. Att'y Gen. Op. No. DM-129 (1992) at 3-4 
( discussing a sick leav~ pool). 

A county commissioners court sets the compensation, as well as all other allowances, for 
county and precinct officers and employees paid wholly from county funds. See TEX. Loe. Gov'T 
CODE § 152.011. Compensation under section 152.011 can include longevity pay. See Tex. Att'y 
Gen. L0-96-007, at 1-2. Longevity pay provides extra compensation based on the amount of time 
served. See, e.g., id. at 2 (Longevity pay is "an incremental increase in salary based on length of 
service."). In the context of article III, section 53, it is not payment for an employee's past service 
but instead payment for current services provided while recognizing a person's enhanced value to 
his or her employer because of the person's many years of experience and knowledge. See 
United States v. Alger, 151 U.S. 362, 363 (1894) (recognizing in naval context that a component 
of longevity pay was "to compensate for increased professional knowledge and efficiency in 
officers"). And opinions from this office, including one from a former administration, determined 
that a commissioners court could adopt a longevity pay policy that includes county officers, so 
long as the longevity pay operated prospectively to the adoption of the policy. See Tex. Att'y Gen. 
Op. Nos. KP-0060 (2016) at 2, JC-0026 (1999) at 2 (determining that longevity pay based on total 
years of service, including service performed prior to adoption of policy does not violate article 
Ill, section 53). 

Article III, section 53 does not preclude a longevity pay formula from including an 
individual's service that was rendered prior to the adoption of the longevity pay policy. See Tex. 
Att'y Gen. L0-96-007, at 4; see also Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0123 (1999) at 2 (determining 
that a commissioners court could adopt a policy allowing unused leave time to follow an employee 
who becomes a county officer if the policy operates prospectively). Accordingly, a court would 
likely conclude that a county's longevity pay policy for county officials may include an 
individual's prior service as a county employee, provided the longevity pay is earned after the 
adoption of the longevity policy. Cf Tex. Att'y Gen. Op. No. H-402 (1974) at 2 (concluding that 
a commissioners court was not authorized to grant back pay unless there had existed, prior to the 
award of back pay, a policy permitting the practice). To the extent the longevity policy became a 
county benefit with its adoption in 2008, a court would likely determine the policy was 
prospectively effective as of that date, and that longevity pay earned after the policy's effective 
date would comport with article III, section 53. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0492 (2006) at 
2 ("[A] county may provide bonuses based on performance if the county approved a bonus plan 
before employee recipients performed the work for which the bonuses are given."); see also 
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Request Letter at 3 (stating it is "standard procedure since the longevity policy was created to give 
officials credit toward longevity for time earned as an employee"). 
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SUMMARY 

Provided any longevity pay is earned after the adoption of 
the longevity policy, a court would likely conclude that a county's 
longevity pay policy for county officials may include the prior 
service of the individual as a county employee. 
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