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You ask three questions about the legality of a fee or charge imposed on a tenant who uses 
an online payment option to pay rent and ancillary charges to a rental property owner through a 
third-party vendor. 1 You question whether this fee or charge for paying online could constitute a 
prohibited surcharge on the use of credit or debit cards in violation of section 339.001 of the 
Finance Code and section 604A.002 of the Business and Commerce Code. See Request Letter at 
1. Briefing submitted to this office indicates that the underlying matter, brought to your attention 
by the Texas Apartment Association ("TAA''), has already been considered and made the subject 
of an advisory letter by the Texas Office of Consumer Credit Commissioner ("OCCC"), the entity 
tasked with enforcement of Finance Code section 339.001.2 See TEX. FIN. CODE§ 14.101. It 
appears from the briefing that the controversy giving rise to your request stems from TAA's 
disagreement with the OCCC's interpretation that the online pricing practice at issue is noi 
permissible. See T AA Brief at 3-5; OCCC Br~ef at 2-5. 

Subsection 339.00l(a) of the Finance Code prohibits a seller of goods and services from 
"impos[ing] a surcharge on a buyer who uses a credit card for an extension of credit instead of 
cash, a check, or a similar means of payment." See TEX. FIN. CODE§ 339.00l(a).3 Noting that the 

1See Letter and related attachment from Honorable James Keffer, Chair, House Comm. on Nat. Res., to 
Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at I (Dec. 17, 2015), https://www.texasattomeygeneral. 
gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter" & "Attachment," respectively). 

2See Letter from David Mintz, Vice President of Gov't Affairs, Tex. Apartment Ass'n at 1-2 (Jan. 20, 2016) 
("T AA Brief'); Letter from Matthew J. Nance, Deputy Gen. Counsel, Tex. Office of Consumer Credit Comm 'r at 
1- 5 (Jan. 22, 2016) ("OCCC Brief') (briefs on file with the Op. Comm.). 

3Y our questions assume that the payments for rent and ancillary charges at issue are payments for goods or 
services, and we answer accordingly. You do not ask, and we therefore do not determine whether any specific rental 
payment is for goods and services. 
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Finance Code does not define the term "surcharge," the Fifth Circuit Court of Appeals recently 
construed the term for purposes of section 339.001 to be like the federal definition of surcharge: 
"an additional amount above the seller's regular price." Rowell v. Pettijohn, 816 F.3d 73, 80-82 
(5th Cir. 2016) (upholding the constitutionality of Finance Code section 339.001 against First 
Amendment and vagueness claims). The Court undertook an extensive historical analysis of how 
federal law formerly allowed discounts for cash but forbid surcharges for credit. Id. at 76-77. 
After the federal prohibition on surcharges lapsed in 1984, states like Texas enacted their own anti­
surcharge laws, but the law allowing cash discounts remains in effect. Id. at 77. The Court stated 
that under a plain reading, section 339.001 "forbids a merchant from imposing an extra charge for 
a purchase with a credit card, and is completely silent as to any other form of pricing." Id. at 84. 
For example, section 339.001 would "not forbid merchants from charging cash customers a 
different price than that charged to credit-card customers." Id. at 81. Instead, it would "forbid[] 
charging credit-card customers an additional amount above the regular price that is not also 
charged to cash customers." Id. (internal quotation marks omitted). Thus, section 339.001 "allows 
a merchant to discount and dual-price as it wishes." Id (discussing the permissible practice of 
offering a discount for payment in cash). In other words, a seller or merchant may establish a 
regular price and discount for cash customers but may not establish a regular price and charge 
more for credit customers. 

The parallel provision governing debit cards, subsection 604A.002(a) of the Business and 
Commerce Code, similarly prohibits a merchant from "impos[ing] a surcharge on a buyer who 
uses a debit or stored value card instead of cash, a check, credit card, or a similar means of 
payment" in a sale of goods or services. TEX. Bus. & COM. CODE§ 604A.002(a); see also id. 
§ 604A.001(5) (defining "surcharge" for purposes of Business and Commerce Code chapter 604A 
as "an increase in the price charged for goods or services imposed on a buyer who pays with a 
debit or stored value card that is not imposed on a buyer who pays by other means"). 

With regard to these statutes, you first ask: 

Whether an owner of rental property who offers an online payment 
option through a third-party payment processor can be deemed 
under Sections 339.001 and 604A.002 ... to be a party imposing a 
"surcharge" when the processor remits no portion of any fee 
imposed to make online payments to the owner[.] 

Request Letter at 1. Related to this question, you also ask: 

Whether it matters to the application of Sections 339.001 and 
604A.002 ... that a third-party vendor that provides arms-length 
payment processing services to a rental property owner or operator 
provides additional arms-length services to the owner or operator[.] 

Id. The plain language of the two provisions you ask about prohibits a "seller" or "merchant" from 
imposing a surcharge on a buyer paying by credit or debit card. TEX. FIN. CODE§ 339.00l(a); 
TEX. Bus. & COM. CODE § 604A.002(a). The statute defines a merchant as "a person in the 
business of selling or leasing goods or services." TEX. Bus. & COM. CODE§ 604A.001(3). The 
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scenario you describe raises the question of whether it is the owner/operator of the rental property 
or the third-party processor that is imposing the online payment fee. A truly arms-length 
arrangement would not involve the property owner imposing an additional fee and would not run 
afoul of the statutes because the third-party processor is a merchant charging a fee for the service 
of paying electronically. But if the relationship between a seller and a third-party payment 
processor blurs the line of autonomy between the parties, akin to a general agency or joint-venture 
relationship, a court could find the two parties effectively to be one and hold that the property 
owner would be imposing a credit-card surcharge. See Ayco Dev. Corp. v. G. E. T Serv. Co., 616 
S.W.2d 184, 186 (Tex. 1981) (explaining the elements of a joint venture). Whether any given 
relationship between a seller and a vendor rises to a problematic level is a question of fact that 
cannot be addressed in an attorney general opinion. See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-004 7 (2015) 
at 3. 

In your third question, you ask: 

Whether a service fee for online payments is permitted and not a 
surcharge so long as it applies to all forms of online payment (credit, 
debit, ACH, electronic funds transfer or other electronic payment 
format) and does not single out credit or debit card payments[.] 

Request Letter at 1. The law does not expressly address the imposition of an online convenience 
fee charged uniformly to all forms of electronic payment. It plainly prohibits the imposition of an 
extra fee for using a credit or debit card "instead of' another means of payment. TEX. FIN. CODE 
§ 339.00l(a); TEX. Bus. & COM. CODE§ 604A.002(a); see also Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0951 
(2012) at 2 (concluding that Finance Code subsection 339.00l(a) does not prohibit a seller from 
charging a service fee on all consumer transactions above a threshold dollar amount, provided that 
the fee is not limited to the use of a credit card). But under recent Fifth Circuit precedent, this does 
not prohibit the practice of discounting a regular price for customers who pay with cash. See 
Rowell, 816 F .3d at 81. The answer to this question hinges on the dichotomy addressed above 
regarding whether the third-party vendor is separate from the owner or operator. If a third-party 
vendor is separate from the owner or operator and uniformly charges a fee to customers for all 
means of electronic payments, then the vendor has a uniform price that would not violate the 
surcharge statutes. If, however, a court viewed the vendor and owner or operator to be the same 
entity, then the seller or merchant would be charging two prices: one for electronic methods of 
payment and one for in-person methods of payment. The outcome would hinge on the variations 
of charges that would occur. For example, if there were an option for in-person payment with 
credit or debit card that was the same price as other in-person means of payment (and the same 
uniformity in pricing were true for electronic means), then there would not be a surcharge for credit 
or debit card payments within the meaning of the statute. Any additional pricing would be due to 
the method of payment being online, not a fee for the means of payment being by credit or debit 
card. The more difficult question arises ifthere is no in-person method of paying by credit or debit 
card. In such an arrangement, a buyer might argue she is incurring a credit-card surcharge because 
her only means to pay results in a higher price. But under recent Fifth Circuit precedent, the anti-
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surcharge statutes do not prevent sellers or merchants from charging a regular pnce and 
discounting it for cash customers.4 Id. 

Briefing submitted to this office notes that the OCCC has provided guidance through an 
advisory bulletin regarding the credit-card surcharge prohibition and suggests that the bulletin 
should be given serious consideration. See OCCC Brief at 3; see also OCCC ADVISORY BULLETIN 
B15-2, ALTERNATIVES TO CREDIT CARD SURCHARGES (Revised June 25, 2015) ("Bulletin").5 

When a statute is vague, ambiguous, or leaves room for policy determinations, we will defer to the 
agency's interpretation "unless it is plainly erroneous or inconsistent with the language of the 
statute." TGS-NOPEC Geophysical Co. v. Combs, 340 S.W.3d 432, 438 (Tex. 2011). "Deference 
to the agency's interpretation, however, is not conclusive or unlimited." Id. Deference "applies 
to formal opinions adopted after formal proceedings," and "the language at issue must be 
ambiguous." Fiess v. State Farm Lloyds, 202 S.W.3d 744, 747 (Tex. 2006). Because neither 
exists in this instance, we cannot defer to the OCCC Bulletin to provide definitive answers to the 
questions posed. 

40f course, such a conclusion is contingent on the seller's compliance with the requirements articulated in 
Rowell, such as making clear that the higher price is a regular price and that persons paying cash in person may 
receive a discount. Other variations could also occur, such as an owner or operator charging different prices for in­
person payments with credit or debit cards than for cash. The validity of such methods would tum on compliance 
with the anti-surcharges statutes articulated in Rowell. 

5 Available at http://www.occc.texas.gov/sites/default/files/uploads/misc/b l 5-2-credit-card-surcharge­
altematives-6-25-15 .pdf. 
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SUMMARY 

A court is likely to conclude that a fee uniformly charged to 
all online means of payment by an arms-length third-party vendor 
does not violate the surcharge prohibitions of Finance Code 
subsection 339.00I(a) or Business and Commerce Code section 
604A.002. Whether a rental property owner or operator and a third­
party vendor of online payment processing services have a true 
arms-length relationship is a question of fact that cannot be 
answered in the opinion process. 
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