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You ask several questions about whether a county commissioners court must pay a salary 
and certain expenses to a justice of the peace who retires before the end of his or her term. 1 You 
tell us that a justice of the peace announced his retirement, effective July 1, 2014, and has since 
declined to discharge his duties as justice of the peace. See Request Letter at 1. You indicate that 
the commissioners court accepted his retirement and has "declined to compel [the justice] to 'hold 
over"' under article XVI, section 17 of the Texas Constitution. See id.; TEX. CONST. art. XVI, 
§ 17. You note that the commissioners court also pays for his cell phone, health insurance, and a 
monthly vehicle allowance. See Request Letter at 2. Under these circumstances you ask whether 
the justice is entitled to be paid his salary and these other expenses. See id. at 1. You also question 
whether the commissioners court has authority under article XVI, section 10 of the Texas 
Constitution to make a deduction from his salary because he is no longer performing his justice of 
the peace duties. See id. at 3--4; TEX. CONST. art. XVI,§ 10 (entitled "Deductions from Salary for 
Neglect of Duty"). 

We begin with article XVI, section 17, of the Texas Constitution, which is a mandatory 
provision requiring that "[a]ll officers within this State shall continue to perform the duties of their 
offices until their successors shall be duly qualified." TEX. CONST. art. XVI, § 17. The purpose 
of this holdover provision is "to prevent vacancies in office and a consequent cessation of the 
functions of government." Plains Common Consol. Sch. Dist. No. 1 v. Hayhurst, 122 S.W.2d 322, 
326-27 (Tex. Civ. App.-Amarillo 1938, no writ); see also Tex. Att'y Gen. Op. No. M-659 (1970) 

1See Letter from Honorable R. Lowell Thompson, Navarro Cnty. Crim. Dist. Att'y, to Honorable Greg 
Abbott, Tex. Att'y Gen. at 4 (Sept. 3, 2014), https://texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs 
("Request Letter"). You do not tell us in your request letter whether the commissioners court appointed a replacement. 
See Request Letter at 1-2. However, a review of the commissioners court's meeting minutes reveals that a 
replacement was appointed on July 14, 2014. Navarro Cnty. Comm'rs Ct. Meeting Minutes at 2 (Jul. 14, 2014), 
http://www.co.navarro.tx.us/. 
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at 2-3 (noting that resignation of an officer is not deemed fully effective until the appointment and 
qualification of his or her successor). A holdover officer is a "de jure" officer with all the authority 
to act in his official capacity, as well as to receive compensation. See Tex. Att'y Gen. Op. No. 
GA-0550 (2007) at 4; see also Tex. Att'y Gen. Op. No. JM-423 (1986) at 3 (defining "de jure" 
officer as one with a legal right to the office). In the situation you describe, despite his announced 
retirement or any contrary intention of the commissioners court, the Texas Constitution imposes 
an obligation on the justice of the peace to continue to perform the duties that are prescribed by 
law until his successor is appointed and qualified. Cf Gambill v. City of Denton, 215 S. W.2d 389, 
391 (Tex. Civ. App.-Fort Worth 1948, writ dism'd) (declining to hold that an officer's successor 
became qualified only by virtue of an election such that holdover officer's salary continued until 
such election). 

Certainly, there are court cases recognizing that the salary of a public officer is "an incident 
of the office" that does not depend on the performance by the officer of official service. See Beard 
v. City of Decatur, 64 Tex. 7, 11, 1885 WL 7110, at *3 (1885) ("[T]he salary or emolument 
annexed to a public office is incident to the title to the office, and not to its occupation and 
exercise."); see also Broom v. Tyler Cnty. Comm 'rs Ct., 560 S.W.2d 435, 437 (Tex. Civ. App.­
Beaumont 1977, no writ), City of Houston v. Estes, 79 S.W. 848, 851 (Tex. Civ. App.-Galveston 
1904, writ ref d), Cawthon v. City of Houston, 71 S.W. 329, 330 (Tex. Civ. App.-Galveston 
1902, writ ref d). These cases, however, involve a public officer willing to discharge the duties 
imposed on the officer by law. See Estes, 79 S.W. at 850 (acknowledging the officer established 
at trial his readiness to perform his duty); Cawthon, 71 S.W. at 329 (noting the officer's willingness 
to serve); Beard, 64 Tex. at 9, 1885 WL 7110, at *2 (noting that the city treasurer was willing to 
perform his duty but was prevented from doing so by actions of the city council). On that basis, 
these cases are distinguishable from a situation, such as you describe, in which an officer refuses 
to perform any of his official duties in disregard of his constitutional duty. A court would probably 
not consider this line of cases to be dispositive to your issue. 

Rather, a court would likely rely on the constitutional limitation on the use of public funds 
found in Texas Constitution, article III, section 52(a). Article III, section 52(a) prohibits a political 
subdivision's gratuitous grant of public money or a thing of value in aid of, or to any individual. 
TEX. CONST. art. III, § 52(a); see Tex. Mun. League Intergov 'ti Risk Pool v. Tex. Workers' Comp. 
Comm 'n, 74 S.W.3d 377, 383 (Tex. 2002) (stating that article III, section 52(a) prohibits the 
gratuitous expenditure of public funds). The Texas Supreme Court has enumerated a three-part 
test by which to determine whether a grant of money or thing of value is prohibited as gratuitous. 
Id. at 384 (stating that an entity making a public expenditure must: (1) ensure the expenditure's 
"predominant purpose is to accomplish a public purpose, not to benefit private parties; (2) retain 
public control over the funds to ensure that the public purpose is accomplished and to protect the 
public's investment; and (3) ensure that the political subdivision receives a return benefit"). 
Relevant here, the three-part test requires that the expenditure must accomplish a public purpose 
and be reciprocated with return consideration or a clear public benefit. See id. The determination 
of whether a particular expenditure satisfies the three-part test is for the political subdivision to 
make in the first instance, subject to judicial review for abuse of discretion. Tex. Att'y Gen. Op. 
Nos. GA-0843 (2011) at 2, GA-0721 (2009) at 3, GA-0472 (2006) at 3; see also Comm 'rs Ct. of 
Titus Cnty. v. Agan, 940 S.W.2d 77, 80 (Tex. 1997) (recognizing district court's supervisory 
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control over a commissioners court that abuses its discretion). Payment to this justice of the peace 
for salary, expenses, allowances, and benefits beyond the date the officer refused to perform his 
official duties would be gratuitous absent findings by the commissioners court that the expenditure 
satisfies the three-part standard under article III, section 52(a). 

Because the initial article III, section 52(a) determination belongs to the commissioners 
court, we cannot conclude as a matter of law that the justice of the peace in these circumstances is 
entitled to the salary, expenses, allowances, and other benefits provided by the county to its 
officers. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0843 (2011) at 2 (noting that such determination 
depends on the facts of any particular transaction). Accordingly, we do not address your remaining 
questions regarding article XVI, section 10 of the Texas Constitution. See generally Miller v. 
James, 366 S.W.2d 118, 121 (Tex. Civ. App.-Austin 1963, no writ) (concluding that absent 
enabling legislation, article XVI, section 10 provides "no authority for any such deductions to be 
made"). 
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SUMMARY 

Article III, section 52(a) of the Texas Constitution prohibits 
the gratuitous payment of public funds for a private purpose. The 
determination of whether a public expenditure to a justice of the 
peace who refuses to perform his duties as a holdover officer upon 
his resignation is gratuitous belongs to the commissioners court in 
the first instance, subject to judicial review. Thus, we cannot 
conclude as a matter of law that the officer in these circumstances is 
entitled to the salary, expenses, allowances, and other benefits 
provided by the county. 
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