
March 4, 2015 

The Honorable Jack Roady 
Galveston County Criminal District Attorney 
600 Fifty Ninth Street, Suite 1001 
Galveston, Texas 77551-4137 

Dear Mr. Roady: 

Opinion No. KP-0006 

Re: Appointment of an ex officio member to 
the Galveston Housing Authority 
(RQ-1218-GA) 

You ask several questions about a municipality's authority to appoint an ex officio member 
to the Board of Commissioners of the Galveston Housing Authority ("GHA"). 1 A municipal 
housing authority ("MHA") is created under chapter 392 of the Local Government Code and 
initiated by a resolution of the municipal governing body declaring the need for a housing 
authority. TEX. Loe. Gov'T CODE ANN. § 392.01 l(a), (c) (West 2005). The City of Galveston 
(the "City") initiated GHA by resolution in 1940. GHA Brief at 1. The City informs us that it has 
been appointing an "ex officio" member to the GHA since 1961. 2 You ask first whether the City 
can legally appoint a city council member as an ex officio member of the GHA board. Request 
Letter at 1. 

Unlike a department created by municipal law, an MHA created under chapter 392 is a 
distinct "unit of government" for all purposes and "a public body corporate and politic." TEX. 
Loe. Gov'T CODE ANN.§§ 392.006, .Oll(b)(West 2005 & Supp. 2014). The powers of an MHA 
are vested in its commissioners. Id. § 392.051(b) (West 2005). An MHA is "governed by five, 
seven, nine, or 11 commissioners," who are appointed by the presiding officer of the governing 
body of the municipality. Id. § 392.03 l(a). 

1See Letter from Honorable Jack Roady, Galveston Cnty. Crim. Dist. Att'y, to Honorable Greg Abbott, Tex. 
Att'y Gen. at l (Sept. 5, 2014) and attached Brief of the Galveston Hous. Auth., https:// 
www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter" and "GHA Brief," respectively). 

2See Brief from Dorothy Palumbo, Galveston City Att'y at I (Sept. 19, 2014) ("City Brief') (on file with Op. 
Comm.). "Ex officio" means "by virtue or because of an office." Merriam-Webster's Collegiate Dictionary 438 (I Ith 
ed. 2005); Grant v. United Gas Pipe line Co., 457 S.W.2d 315, 320 (Tex. Civ. App.-Corpus Christi 1970, writ refd 
n.r.e.); accord Nichols v. Galveston Cnty., 235 S.W. 1116, 1117 (Tex. Civ. App.-Galveston 1915, writ dism'd w.o.j.). 
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Section 392.031 states that a commissioner of an MHA "may not be an officer or employee 
of the municipality." Id.§ 392.03 l(a)-(b). A city council member is an officer of the municipality. 
See Tilley v. Rogers, 405 S.W.2d 220, 224 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1966, writ refd n.r.e.) 
(stating that "the office of City Councilman is a civil office of emolument"). Therefore, section 
392.031 prohibits a mayor or city council from appointing one of the council members as a 
commissioner of an MHA board. 

The City states that it did not designate a city council member as an MHA commissioner, 
but, rather, as "a nonvoting, ex-officio to the GHA to represent [its] interests." City Brief at 4. A 
home-rule municipality is authorized to create municipal offices. TEX. Loe. Gov'T CODE ANN. 
§ 26.041(1) (West 2008). Thus, a municipality has the authority to create the position of municipal 
representative or liaison to an MHA and may assign the duties of the position to a member of the 
municipal city council. But the position must be municipal only. The Legislature has established 
the composition of an MHA board of commissioners and prohibited municipalities from 
appointing city council members to the MHA board, even in a nonvoting capacity. See id. 
§ 392.03 l(a)-(b) (West 2005); see TEX. CONST. art. XI,§ 5 (prohibiting a home-rule municipality 
from adopting a charter or ordinance "inconsistent with the Constitution of the State, or of the 
general laws enacted by the Legislature of this State"). Therefore, section 392.031 of the Local 
Government Code prohibits a mayor or city council from appointing one of its council members 
as an ex officio commissioner of an MHA. 

Your second question is "[w]hether the ex officio member may legally attend executive 
sessions of GHA." Request Letter at 1. The Texas Open Meetings Act (the "Act") permits a 
governmental body to meet in executive session pursuant to narrowly drawn exceptions to the 
requirement that its meetings "be open to the public." TEX. Gov'T CODE ANN. §§ 551.002, .071-
.090 (West 2012 & Supp. 2014). From an examination of the Act, this office has determined that 
only members of the governmental body are entitled to attend its executive sessions as a matter of 
right. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0277 (2004) at 2-3. The Act gives a governmental body 
limited "discretion with regard to who may attend its executive sessions." Tex. Att'y Gen. Op. 
No. JC-0375 (2001) at 2. "In general, ... a governmental body may include a person ... 'whose 
participation is necessary to the matter under consideration'" provided the person's presence is not 
"contrary to the legal basis for the executive session." Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0506 (2002) at 
2, 4; see generally Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0511 (2007) at 4-6 (discussing requirement that 
a nonmember's presence in an executive session must be authorized under the Open Meetings Act 
or other law). Consequently, a representative of a municipality may attend an executive session 
of the board of commissioners of an MHA only if the board consents, the board determines that 
the representative's participation is necessary to the matter to be discussed, and the representative's 
attendance is not contrary to the legal basis of the executive session. 

Finally, you ask whether federal regulations preclude a city council member from serving 
on an MHA board under particular circumstances. See Request Letter at 1. Because section 
392.031 of the Local Government Code prohibits a mayor or city council from appointing one of 
its members as a commissioner of an MHA board, we do not address your final question. 



The Honorable Jack Roady - Page 3 (KP-0006) 

SUMMARY 

Section 392.031 of the Local Government Code prohibits a 
mayor or city council from appointing one of its members as an ex 
officio commissioner of a municipal housing authority. 

A representative of a municipality may attend an executive 
session of the board of commissioners of a municipal housing 
authority only if the board consents and the board has determined 
that the representative's participation is necessary to the matter to 
be discussed and the representative's attendance is not contrary to 
the legal basis of the executive session. 

CHARLES E. ROY 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 

Very truly yours, 

;c;_?~,.J 
KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


