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Re: Whether an independent school district 
may use the certified estimate of property tax 
values to adopt a tax rate after adopting its 
budget (RQ-1211-GA) 

Your question concerns "the adoption of a school district's budget and tax rate and the 
scheduling of tax ratification elections ('TRE's)."1 Each year, the board of trustees of an 
independent school district must adopt a budget and a tax rate for the next fiscal year .. See generally 
TEX. EDUC. CODE ANN.§ 44.004 (West 2012); TEX. TAX CODE ANN.§ 26.05 (West Supp. 2014). 
If a school district adopts a tax rate that exceeds its rollback rate, the adopted rate must be approved 
by the district's voters through a TRE. TEX. TAX CODE ANN.§ 26.08(a) (West Supp. 2014). In a 
traditional tax rate adoption process, a school district must use the chief appraiser's certified 
appraisal roll, which by law must be certified by July 25, in order to calculate the proposed tax 
rate. Id.§§ 26.0l(a), .05(a). You tell us, however, that "this year the Harris County Appraisal 
District does not expect to provide the certified appraisal roll to school districts until the last week 
in August," which precludes the use of the traditional tax timetable to schedule the TRE in time 
for the election to occur in conjunction with the November uniform election date.2 Request Letter 
at 3. 

Both the Tax Code and the Education Code contemplate an alternative process in which 
school districts may use a certified estimate of property tax values, rather than the final certified 
appraisal roll, to calculate the proposed tax rate. See TEX. EDUC. CODE ANN. § 44.004(h) (West 
2012); TEX. TAX CODE ANN.§ 26.0l(e)(West Supp. 2014). You ask specifically about subsection 
44.004(j) of the Education Code, which provides in pertinent part: 

1Letter from Mr. Michael Williams, Comm'r of Educ., Tex. Educ. Agency, to Hon. Greg Abbott, Tex. Att'y 
Gen. at 1 (July 9, 2014), http://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 

2A TRE must be held between 30 and 90 days after the adoption ofa higher tax rate. TEX. TAX CODE ANN. 
§ 26.08(b) (West Supp. 2014). If the November uniform election date falls within this time period, the TRE must be 
held on the uniform election date. Id; see also TEX. ELEC. CODE ANN . § 41.001(b)(6) (West Supp. 2014). If the 
uniform election date falls outside the window, a TRE is conducted on a different election date . TEX. TAX CODE ANN. 
§ 26 .08(b) (West Supp. 2014). 
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Notwithstanding Subsections (g), (h), and (i), a school district may 
adopt a budget after the district adopts a tax rate for the tax year in 
which the fiscal year covered by the budget begins if the district 
elects to adopt a tax rate before receiving the certified appraisal roll 
for the district as provided by Section 26.0S(g), Tax Code. 

TEX. EDUC. CODE ANN. § 44.004G) (West 2012). Also directly relevant to your question is 
subsection 26.0S(g) of the Tax Code, which provides: 

Notwithstanding Subsection (a), the governing body of a school 
district that elects to adopt a tax rate before the adoption of a budget 
for the fiscal year that begins in the current tax year may adopt a tax 
rate for the current tax year before receipt of the certified appraisal 
roll for the school district if the chief appraiser of the appraisal 
district . . . has certified to the assessor for the school district an 
estimate of the taxable value of property in the school district as 
provided by Section 26.01 ( e ). If a school district adopts a tax rate 
under this subsection, the effective tax rate and the rollback tax rate 
of the district shall be calculated based on the certified estimate of 
taxable value. 

TEX. TAX CODE ANN. § 26.0S(g) (West Supp. 2014). You ask whether a school district is 
authorized to use the certified estimate to "adopt a tax rate after adopting its budget in order to 
schedule a tax ratification election for the November uniform election date." Request Letter at 3. 

Generally, a school district's "budget must be adopted before the adoption of the tax rate 
for the tax year in which the fiscal year covered by the budget begins" and the school district must 
use the certified appraisal roll in adopting the tax rate. TEX. EDUC. CODE ANN.§ 44.004(g) (West 
2012) (emphasis added); see also TEX. TAX CODE ANN.§ 26.0S(a) (West Supp. 2014) (generally 
requiring school districts to use the certified appraisal roll in adopting the tax rate and in calculating 
the rollback rate). Subsection 26.0S(g) operates as an exception to the general rules requiring use 
of the certified appraisal roll and adoption of a budget before adoption of a tax rate. It authorizes 
a district that "elects to adopt a tax rate before the adoption of a budget" to use a certified estimate 
rather than the final, certified appraisal roll. TEX. TAX CODE ANN.§ 26.0S(g) (West Supp. 2014). 
Districts that do not "elect[] to adopt a tax rate before the adoption of a budget" are not authorized 
by subsection 26.0S(g) to use a certified estimate. Id. 

You suggest that subsection 44.004G) of the Education Code provides an independent 
source of authority under which a school district adopting a tax rate after adoption of a budget 
could use the certified estimate rather than the certified appraisal roll. Request Letter at 3-4. The 
plain language of that provision, however, merely authorizes districts operating "as provided by 
Section 26.0S(g), Tax Code,'' to "adopt a budget after the district adopts a tax rate." TEX. EDUC. 
CODE ANN. § 44.004(j) (West 2012). In other words, a district must be employing subsection 
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26.0S(g) of the Tax Code in order to make use of subsection 44.004U)'s grant of authority to adopt 
a budget after adopting a tax rate. Subsection 44.004U) does not authorize a district not already 
operating under subsection 26.0S(g) of the Tax Code to use the certified estimate, regardless of 
the sequence in which the district adopts its budget and tax rate. You point to no other potential 
source of authority under which a school district could adopt a tax rate using a certified estimate 
rather than the certified appraisal roll. You suggest that the districts about which you ask have not 
elected to adopt a tax rate before adoption of a budget. Request Letter at 3. A district that has not 
elected to operate under the authority of subsection 26.0S(g) of the Tax Code would lack authority 
to depart from the general rule requiring use of the certified appraisal roll to adopt a tax rate. See 
TEX. TAX CODE ANN.§ 26.0S(a) (West Supp. 2014). 

You claim that this conclusion may result in a school district having to hold a TRE on a 
date other than the November general election date. See Request Letter at 3. You suggest that this 
result is contrary to the "larger statutory scheme adopted by the legislature that favors uniform 
election dates over special elections." Id. at 2. The primary goal in statutory construction, 
however, is to determine and give effect to legislative intent as expressed by the plain language of 
the statute, which is presumed to have been deliberately and purposefully selected by the 
Legislature. Tex. Mut. Ins. Co. v. Ruttiger, 381S.W.3d430, 452 (Tex. 2012). We decline to depart 
from the plain meaning of the text chosen by the Legislature out of a concern for generalized policy 
goals not contained in the text. In any event, it is not the case that the statutory scheme favors 
uniform election dates in all situations. The Legislature has expressly provided that the 
requirement of uniform election dates in subsection 41.00l(a) of the Election Code "does not 
apply" to a number of elections, including "an election held under a statute that expressly provides 
that the requirement of Subsection (a) does not apply to the election." TEX. ELEC. CODE ANN. 
§ 41.00l(a), (b)(6) (West Supp. 2014). Subsection 26.08(b) of the Tax Code, governing the timing 
of a TRE, expressly provides that "[ s ]ection 41.001, Election Code, does not apply to the election 
unless a date specified by that section falls within" a 30- to 90-day time period following the 
adoption of a higher tax rate. TEX. TAX CODE ANN. § 26.08(b) (West Supp. 2014) (emphasis 
added). Thus, the Legislature has decided to make the requirement that a TRE be held on a uniform 
election date applicable under some circumstances and not others. From these statutory provisions, 
we can discern no general legislative policy favoring uniform election dates for TREs. And in any 
event, the method of adopting a tax rate you suggest is not found in the applicable statutes. If the 
Legislature wishes to change this statutory scheme to promote the holding of TREs on uniform 
election dates, it of course has the power to do so. 
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SUMMARY 

Subsections 44.0040) of the Education Code and 26.0S(g) of 
the Tax Code do not authorize an independent school district to use 
the certified estimate of property tax values to adopt a tax rate after 
adopting its budget. 
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