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ofthe Government Code (RQ-1191-GA) 

You ask about the meetings of an open-enrollment charter school's governing board, 
primarily about the board's authority to meet by videoconference call under the Open Meetings 
Act (the "Act"). 1 However, you first ask about in-person meetings and whether 'the governing 
board of an open-enrollment charter school [may) conduct a meeting outside of the geographic 
service area of the open-enrollment charter." Id at 2; TEX. EDUC. CODE ANN. § 12.lll(a)(13) 
(West Supp. 2013) (requiring an open-enrollment charter school to designate the geographic area 
its programs will serve). 

Section 26.007 of the Education Code requires a school district's board of trustees to 
"hold each public meeting of the board within the boundaries ofthe district." TEX. EDUC. CODE 
ANN.§ 26.007(b) (West 2012). The Education Code applies to open-enrollment charter schools, 
however, "only to the extent ... specifically provided" by statute. !d. § 12.103(b). It does not 
specifically provide that section 26.007 applies to open-enrollment charter schools. See id. 
§ 12.104(b) (West Supp. 2013) (listing the specific applicable provisi ns ofthe Education Code, 
which does not include chapter 26). The 'du at ion Code does however, require open­
enrollment charter schools to comply with the Act. !d. § 12.1051 (West 20 12). The Act does not 
expressly authorize a governmental body to conduct an in-person meeting outside of the 
governmental body's territory. See generally TEX. Gov'T CoDE ANN. §§ 551.001-.146 (West 
2012 & Supp. 2013). As this office has explained, the Act's requirements that meetings must be 
open to the public necessarily means that a governmental body's meetings must be held at a 

1Letter from Michael Williams, Comm'r of Educ., Tex. Educ. Agency, to Honorable Greg Abbott, Tex. 
Att'y Gen. at I (Mar. 12, 2014), https://www.texasattorneygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 
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location that is physically accessible to the public. See Tex. Att'y Gen. Op. Nos. JC-0487 (2002) 
at 2-3, JC-0053 (1999) at 5-6. While accessibility will depend on particular facts, a meeting 
location within a governmental body's territorial boundaries will likely satisfy the Act's 
accessibility requirement, while one outside of the governmental body's boundaries may not. 
See Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0053 (1999) at 6 (recognizing the question is fact intensive but 
concluding in the opinion that the facts did not authorize an out-of-state meeting for a 
governmental body with statewide jurisdiction). Thus, we cannot conclude as a matter of law 
that an open-enrollment charter school's governing board may conduct an m-person open 
meeting in compliance with the Act beyond its geographic service area .. 

Your remaining questions involve videoconference call meetings conducted under 
section 551.127 of the Government Code. Request Letter at 2. Your second question is whether 
"the board of an open-enrollment charter school [may] conduct a meeting by videoconference 
under Subsection 551.127(c) if the geographic service area ofthe open-enrollment charter school 
does not extend into three or more counties." !d. Your third and fourth questions inquire 
whether members of the board may participate in a videoconference call meeting from "locations 
outside ofthe geographic service area" and from "locations outside of the state." !d. 

The Act provides that a "meeting may be held by videoconference call only if a quorum 
of the governmental body is physically present at one location ofthe meeting, except as provided 
by Subsection (c)." TEX. Gov'T CODE ANN. § 551.127(b) (West Supp. 2013); see also id. 
§ 551.127(a-1) (authorizing remote participation by a member of a governmental body); Tex. 
Att'y Gen. Op. No. JC-0487 (2002) at 7 (recognizing the limited extent that videoconferencing 
may "substitute for in-person meetings"). Subsection (c) is an express exception to the 
requirement that a quorum of a governmental body must be physically present at a meeting. See 
TEX. Gov'T CODE ANN. § 551.127(c) (West Supp. 2013). Subsection (c) was amended by two 
bills enacted by the Eighty-third Legislature. See Act of May 23, 2013, 83rd Leg., R.S., ch. 685, 
§ 2, 2013 Tex. Gen. Laws 1782, 1782-83 ("House Bill 2414"); Act of May 8, 2013, 83rd Leg., 
R.S., ch. 159, § 1, 2013 Tex. Gen. Laws 598, 598 ("Senate Bill 984"). Subsection (c) in Senate 
Bill 984 provides that "[a] meeting of a state governmental body or a governmental body that 
extends into three or more counties may be held by videoconference call only if the member of 
the governmental body presiding over the meeting is physically present at one location of the 
meeting that is open to the public." Senate Bill 984, § 1 (emphasis added). Subsection (c) in 
House Bill 2414 provides that "[a] meeting of a governmental body may be held by 
videoconference call only if: 

(1) the governmental body makes available to the public at least 
one suitable physical space located in or within a reasonable 
distance of the geographic jurisdiction, if any, of the governmental 
body ... ; [and] 
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(2) the member of the governmental body presiding over the 
meeting is present at that physical space .... 

House Bill 2414, § 2 (emphasis added). The two bills facially apply to different types of 
governmental bodies and your remaining questions implicate that difference.2 

The rules of statutory construction provide that "[i]f amendments to the same statute are 
enacted at the same session of the legislature, one amendment without reference to another, the 
amendments shall be harmonized, if possible, so that effect may be given to each." TEX. Gov'T 
CODE ANN. § 311.025(b) (West 2013); see also Wright v. Broeter, 196 S.W.2d 82, 85 (Tex. 
1946) ( orig. proceeding). Repeal by implication is not favored, and will be found only if the 
conflict between the contemporaneous statutes is irreconcilable. Wright, 196 S.W.2d at 85, Cain 
v. State, 20 Tex. 355, 1857 WL 5252, at *4 (Tex. 1857) (noting limited circumstances justifying 
a presumption that the Legislature intended its acts passed at the same session to "abrogate and 
annul one another"). This office recognizes that an "irreconcilable conflict exists when it is 
impossible to comply with both provisions at the same time." Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-
1035 (2014) at 2, GA-0369 (2005) at 4 (relying on State v. Jackson, 370 S.W.2d 797, 800 (Tex. 
Civ. App.-Houston [1st Dist.] 1963), aff'd, 376 S.W.2d 341 (Tex. 1964)). Mindful of these 
rules, we consider subsection (c) in the respective bills. 

The two bills neither refer to each other nor contain language suggesting a repeal of the 
other. Subsection (c) from House Bill 2414 applies to all governmental bodies and limits the 
physical space for the videoconference call meeting to a "location in or within a reasonable 
distance" of the governmental body's geographic territory. House Bill 2414, § 2 ("A meeting of 
a governmental body may be held by videoconference call only if .... ") (emphasis added). 
Senate Bill 984' s subsection (c) contains no express geographic territory limitation and applies to 
the subset of all governmental bodies that are state governmental bodies or governmental bodies 
that extend into three or more counties. Senate Bill 984, § 1. A mere difference between the two 
bills is "insufficient to constitute an irreconcilable conflict." Garcia v. State, 669 S.W.2d 169, 
171 (Tex. App.-Dallas 1984, pet. refd). Though treated separately by Senate Bill 984, those 
governmental bodies that are state governmental bodies or governmental bodies that extend into 
three or more counties are nonetheless "governmental bodies" under chapter 551. As such, they 
are also subject to House Bill 2414's subsection (c), which is generally applicable to all 
governmental bodies. The two bills can be harmonized under a construction that requires state 
governmental bodies or governmental bodies that extend into three or more counties to conform 
their video conference call meetings to both subsection (c) from House Bill 2414 and subsection 
(c) from Senate Bill 984. Thus, videoconference call meetings of state governmental bodies or 
governmental bodies that extend into three or more counties are limited to a location in or within 
a reasonable distance of their geographic territory. 

2You ask us to assume in this opinion that all requirements for public notice and technical standards have 
been met. See Request Letter at 2 n.9. Thus, we limit this opinion to a consideration of only subsection 551.127(c). 
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Having harmonized subsection (c) from the two bills, we can address your specific 
questions. The board of an open-enrollment charter school may conduct an open meeting by 
videoconference call as provided by section 551.127. And provided that the member of the 
board of the open-enrollment charter school presiding over the meeting is present at a physical 
location open to the public in or within a reasonable distance of the charter school's geographic 
territory, other members of the board may participate in a videoconference call meeting from 
remote locations outside of the open-enrollment charter school's geographic service area, 
including areas outside of the state. 
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SUMMARY 

An in-person meeting of an open-enrollment charter 
school's governing board must be physically accessible to the 
public to comply with the Open Meetings Act. Because 
accessibility depends on particular facts, we cannot conclude that 
an open-enrollment charter school's governing board may conduct 
such a meeting in compliance with the Act beyond its geographic 
service area. 

An open-enrollment charter school's governing board may 
conduct an open meeting by videoconference call as provided by 
section 551.127 of the Government Code. Provided that the 
member of the board of the open-enrollment charter school 
presiding over the meeting is present at a physical location open to 
the public in or within a reasonable distance of the charter school's 
geographic territory, other members of the board may participate in 
a videoconference call meeting from remote locations outside of 
the geographic service area, including areas outside of the state. 
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