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You ask whether section 361.0961 of the Health and Safety Code prohibits municipalities 
from "enact[ing] bans on plastic bags and adopt[ing] fees on replacement bags." 1 You point to 
nine Texas cities that have adopted such ordinances in recent years and question whether the 
ordinances are legal in light of section 361.0961. Request Letter at 1. Each ofthe nine ordinances 
differ to some extent in the specific requirements and prohibitions they impose and the types of 
businesses to which they apply.2 Questions regarding construction of specific city ordinances are 
outside the purview of an attorney general opinion. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0648 (2008) at 
6-7. This office will, however, address the legal question of whether a certain type of ordinance 
conflicts with state law. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0433 (2006) at 1. All the ordinances you 
cite prohibit businesses from providing single-use plastic bags to customers. Thus, while this 
opinion should not be read to construe the specific terms of a particular municipal ordinance, we 
can advise you about the general question whether state law prohibits a municipality from 
prohibiting businesses from providing single-use plastic bags to customers. 

The cities that have adopted these ordinances include both home-rule and general-law 
cities. Neither a home-rule city nor a general-law city may adopt an ordinance that is inconsistent 
with the Texas Constitution or Texas statutes. TEX. CONST. art XI, § 5; see TEx. Loc. Gov'T 
CoDE ANN. §§ 51.012, .032 (West 2008) (authorizing general-law cities to adopt ordinances not 

1Letter from Hon. Dan Flynn, House Select Comm. on Transparency in State Agency Operations, to Hon. 
Greg Abbott, Tex. Att'y Gen. at 1 (Feb. 27, 2014), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 

2See AUSTIN, TEX., ORDINANCES tit. 15, ch. 15-6, art. 7 (2012); BROWNSVILLE, TEX., ORDINANCES pt. II, 
subpt. A, ch. 46, art., II, § § 46-4 7--46-51 (Sept. 20, 201 0); FORT STOCKTON, TEX., ORDINANCE art. I, § § 12-&-1 2- 11 
(Aug. 23, 201 !); FREER, TEX., ORDINANCES 2012-05, §§ 1-3 (Dec. 10, 2012); KERMIT T GX., ORDINANCS 13-05 
§§ 98-01-98.10 (2013); LAGUNA VISTA, TEX., ORDINANCES 2012-23 (Sept. 11, 2012); LAREDO, T t-.: X., 0RDINA NCF 
pt. II, ch. 33, art. VIII,§§ 33-501-33-507 (Aug. 19, 2013); SO. PADRE ISLAND, TEX., ORDINANCES 10-38, §§12-30-
12-30.3 (Jan. 19, 2011); SUNSET VALLEY, TEX., ORDINANCES§§ 93 .60-93.63 (Feb. 19, 2013). 
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inconsistent with state law). "'[A] general law and a city ordinance will not be held repugnant to 
each other if any other reasonable construction leaving both in effect can be reached.'" Dallas 
Merch. 's & Concessionaire's Ass 'n v. City of Dallas, 852 S.W.2d 489, 491 (Tex. 1993) (citation 
omitted). 

The statute about which you ask is found in chapter 361 of the Health and Safety Code, 
which is titled the "Solid Waste Disposal Act" ("the Act"). TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 
§ 361.001 (West 2010). Section 361.0961 of the Act states, in relevant part: 

A local government or other political subdivision may not adopt an 
ordinance, rule, or regulation to: 

( 1) prohibit or restrict, for solid waste management purposes, the sale or 
use of a container or package in a manner not authorized by state 

· law; [or] 

(3) assess a fee or deposit on the sale or use of a container or package. 

/d. § 361.0961(a)(l), (3). Answering your question requires analyzing whether a single-use plastic 
bag is a "container or package" within the meaning of section 361.0961, and if so, whether the 
municipal ordinances prohibit single-use plastic bags for "solid waste management purposes." 

The Act does not define "container or package."3 Undefined terms in a statute are given 
their ordinary meaning unless a different or more precise definition is apparent from the term's use 
in the statute's context. TGS-NOPEC Geophysical Co. v. Combs, 340 S.W.3d 432, 439 (Tex. 
2011 ). The common understanding of the word "container" is a "receptacle for holding goods." 
MERRIAM-WEBSTER'S COLLEGIATE DICTIONARY 269 (11th ed. 2003). Also relevant to the 
question is the common understanding of "bag," which is a "flexible container that may be closed 
for holding, storing, or carrying something." !d. at 91 (emphasis added). Based on the common 
understanding of these terms, a court is likely to conclude that a single-use plastic bag is a 
container within the meaning of section 361.0961. 

Briefing submitted to this office argues that the phrase "container or package" as used in 
section 361.0961 is limited to only those containers or packages that are intended to store solid 

3The terms "container" and "package" are defined in unrelated contexts in other statutes, and some expressly 
include a "bag" or "plastic bags" in the definition, while others do not. See, e.g., TEX. AGRIC. CODE ANN. 

§ 141.001(5) (West 2004) (defining "container" to include, among other things, a bag or package in which 
commercial feed is packed); TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. § 431.002(27) (West 2010) (defining "package" as 
"any container or wrapping in which a consumer commodity is enclosed .... "). While definitions of words from 
unrelated statutes may sometimes be informative, these incongruities provide little guidance with regard to how the 
terms should be construed in chapter 361. 
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waste. 4 While the Legislature limited the application of the statute to ordinances, rules, or 
regulations adopted for solid waste management purposes, the plain language of section 361.0961 
does not limit the types of containers or packages to which it applies. Furthermore, during the 
Legislature's debate on section 361.0961, the bill's sponsor explained that the bill was intended to 
prohibit municipalities from adopting rules about Styrofoam containers, suggesting that the 
language could apply to containers beyond those used to store solid waste. Debate on Tex. S.B. 
963 on the Floor of the Senate, 73d Leg., R.S. (May 24, 1993) (digital recording available from 
Texas State Archives Comm'n); see also House Research Org., Bill Analysis, Tex. S.B. 963, 73d 
Leg., R.S. (1993) at 5 (explaining that opponents argue the bill would "prohibit a city from 
banning wasteful packaging or Styrofoam cups or imposing a bottle return fee"). While legislative 
history is often unreliable and is not determinative of our interpretation of section 361.0961, these 
relatively clear statements of legislative intent provide added support for the text-based 
construction of section 361.0961 adopted here. Construing the scope of "container" narrowly as 
suggested by some briefers would both depart from the statute's plain text and ignore the available 
legislative history. 

Because a single-use plastic bag is likely a container under section 361.0961, it is 
necessary to analyze the purposes for which the municipal ordinances prohibit single-use plastic 
bags. In order for an ordinance to be prohibited by section 361.0961, the city must have adopted it 
"for solid waste management purposes." TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. § 361.0961(a)(l) 
(West 2010). "[S]olid waste" is defined in chapter 361 to include, among other items, "rubbish, 
[or] refuse." Jd. § 361.003(35). "Rubbish" is in tum defined as "nonputrescible solid waste ... 
that consists of," among other items, "plastics." I d. § 361.003(31 ). "Management" is defined as 
"the systematic control of the activities of generation, source separation, collection, handling, 
storage, transportation, processing, treatment, recovery, or disposal of solid waste." Id. 
§ 361.003(18). It is conceivable that a city adopting an ordinance that prohibited single-use plastic 
bags would do so to control the generation of solid waste, which single-use plastic bags will most 
likely become. Other purposes may also exist for such an ordinance, however. For example, two 
of the ordinances you inquire about state that their purpose is the protection of animal life. See 
FREER, TEX., ORDINANCES 2012-05 (Dec. 10, 2012) ("there is a strong possibility that plastic bags 
... can end up in the ranch land, ... and create ... potential hazard to wildlife"); LAGUNA VISTA, 
TEX., ORDINANCES 2012-23 (Sept. 11, 2012) ("there is a strong possibility that plastic bags ... 
create ... potential hazard to marine life"). 

Determining whether a city adopted an ordinance for solid waste management purposes 
will require a factual inquiry into the intent of the governmental body. Such factual inquiries are 
beyond the scope of an attorney general opinion. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0090 (2003) at 5 
(determining intent is beyond the scope of an attorney general opinion). Thus, we cannot 
determine whether any specific ordinance is prohibited by section 361.0961 but can advise only 

4See Brief from Karen Kennard, City Attorney, City of Austin at 4 (Mar. 26, 2014); Brief from H. Abell, et. 
al. at 2 (Mar. 26, 2014) (briefs on file with Op. Comm.). 
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that section 361.0961 would likely prohibit a city ordinance adopted for solid waste management 
purposes that prohibited single-use plastic bags. 

You also ask about the legality of a municipal ordinance that assesses "fees on replacement 
bags" under section 361.0961. Request Letter at 1. The plain language of subsection 
361.0961(a)(3) prohibits a political subdivision from adopting an ordinance that "assess[es] a fee 
or deposit on the sale or use of a container or package." TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 

§ 361.0961(a)(3) (West 2010). Unlike the language in subsection 361.0961(a)(l), the prohibition 
on fees or deposits is not limited to instances when the assessment is for solid waste management 
purposes. Because a court is likely to conclude that a bag is a container in the context of section 
361.0961, a court would also likely conclude that a city is prohibited from assessing a fee on the 
sale or use of a replacement bag. 5 

5section 361.0961 applies only to "a local government or other political subdivision" and therefore does not 
impact the authority of a private business to, at its own choosing, charge a fee for the sale of a replacement bag. TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE ANN.§ 361.096l(a) (West 2010). 
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SUMMARY 

A court would likely conclude that a city ordinance 
prohibiting or restricting single-use plastic bags is prohibited by 
subsection 361.0961(a)(l) of the Health and Safety Code if the city 
adopted the ordinance for solid waste management purposes. 
Whether a specific city's single-use plastic bag ordinance was 
adopted for such purposes will require a factual inquiry that is 
beyond the scope of an attorney general opinion. 

A court would likely conclude that section 361.096l(a)(3) 
prohibits a city from adopting an ordinance that assesses a fee on the 
sale or use of a single-use plastic bag. 
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