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You ask whether the Red River Authority (the "RRA") must obtain county approval for 
the purchase of groundwater in a county without a groundwater conservation district. 1 You 
explain that Senate Bill 281 (the "Bill"), enacted during the Eighty-third Legislative Session, 
"allows the RRA to purchase groundwater rights" with commissioners court approval. Request 
Letter at 2; see also Act of May 26, 2013, 83d Leg., R.S., ch. 1156, 2013 Tex. Gen. Laws 2879, 
2879-80. The Bill provides that the RRA "may purchase groundwater rights in a county in the 
Authority's territory only if ... in the case where a county is not in the jurisdiction of a 
groundwater conservation district, the commissioners court of the county approves the purchase 
of groundwater rights[.]" Act of May 26, 2013, 83d Leg., R.S., ch. 1156, § 3, 2013 Tex. Gen. 
Laws 2879, 2879. You explain that the RRA "purchase[s] potable groundwater from the city of 
Vernon" to supply domestic water to various water systems in Wilbarger County (the "County"). 
Request Letter at 2. A question has arisen as to what constitutes the "purchase of groundwater 
rights" so as to require the approval of the commissioners court. The County argues that, under 
the Bill, "any existing development, use or purchase of underground water in Wilbarger County 
must be approved by the Commissioners Court." Id The RRA asserts the contrary position that 
the Bill "applies to acquisition of groundwater rights," not all purchases of groundwater. !d. We 
understand your question to be whether the phrase "purchase of groundwater rights" as used in 
the Bill encompasses the purchase of groundwater that has already been removed from the 
ground.2 

1Letter from Honorable Craig Estes, Chair, Agric., Rural Affairs & Homeland Sec. Comm., to Honorable 
Greg Abbott, Tex. Att'y Gen. at 2 (Oct. 10, 2013), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 

2The Bill became effective on September 1, 2013. Act of May 26,2013, 83d Leg., R.S., ch. 1156, § 5, 
2013 Tex. Gen. Laws 2879, 2880. "A statute is presumed to be prospective in its operation unless expressly made 
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The Bill does not define the term "groundwater rights." Generally, "[t]he legislature 
recognizes that a landowner owns the groundwater below the surface of the landowner's land as 
real property." TEX. WATER CoDE ANN. § 36.002(a) (West Supp. 2013); see also Edwards 
Aquifer Auth. v. Day, 369 S.W.3d 814, 832 (Tex. 2012) (concluding that ownership of 
groundwater also encompasses groundwater in place); City of Del Rio v. Clayton Sam Colt 
Hamilton Trust, 269 S.W.3d 613, 617 (Tex. App.-San Antonio 2008, pet. denied) (noting that 
groundwater may be bartered and sold just as any other kind of property). Such "groundwater 
ownership and rights ... entitle the landowner, including a landowner's lessees, heirs, or assigns, 
to drill for and produce the groundwater below the surface of real property" subject to certain 
regulations and restrictions. TEX. WATER CODE ANN. § 36.002(b)(l) (West Supp. 2013). Thus, 
the term "groundwater rights" as used in the Bill includes the right to drill and produce 
groundwater below the surface of the land. 3 

We are urged to treat the purchase of groundwater that has already been removed from 
the ground as being synonymous with the purchase of "groundwater rights" on the theory that 
the acquisition of groundwater encompasses certain associated rights that enable the use of the 
water. The plain language of the Bill, however, seems to distinguish between groundwater as a 
commodity and groundwater as a property right. In addition to authorizing the RRA' s purchase 
of groundwater rights, the Bill amended section 25 of the RRA's enabling legislation as follows: 

Sec. 25. Nothing in this Act shall be construed as authorizing the 
Authority to acquire or [,] regulate [or eoetrol in ~· way] 
underground water or underground water rights by condemnation 
or [parehase or otherwise or to de•1elop,] regulate [or eontrol] the 
use of underground water resources in any manner [. This aet is 
intended to govern and shall be eonstr1:1ed to govern and apply to 
s1:1rfaee water only]. 

Act of May 26, 2013, 83d Leg., R.S., ch. 1156, § 4, 2013 Tex. Gen. Laws 2879, 2879-80 
(emphasis added). The Legislature left intact the phrase "underground water or underground 
water rights," suggesting that the two are different. Indeed, numerous provisions in state law 
distinguish between "water" and "water rights." See, e.g., TEX. WATER CODE ANN. §§ 5.013 
(West Supp. 2013) (establishing the jurisdiction of the Texas Commission on Environmental 

retroactive." TEX. Gov'T CODE ANN. § 311.022 (West 2013). Nothing in the language of the Bill indicates an 
intent to apply its provisions retroactively. Thus, a contract for the purchase of groundwater entered into before 
September 1, 2013, would not be affected by the Bill. 

30ur discussion of the tenn "groundwater rights" in this opinion applies only to the Legislature's use of that 
tenn in the Bill and should not be construed as expressing any opinion on the scope or extent of a private 
landowner's property rights in groundwater under Texas law. See Edwards Aquifer Auth., 369 S.W.3d at 832 
(discussing private ownership of groundwater as a property right). 



The Honorable Craig Estes - Page 3 (GA-1049) 

Quality over "water and water rights"); 49.2261(1) (West 2008) (generally authorizing all water 
districts to "purchase ... water or water rights under an agreement"); TEX. SPEC. DIST. CODE 
ANN. §§ 8813.114(c)(l), 8815.112(c)(1), 8878.113(c)(l) (West 2013) (authorizing several water 
authorities, through identical language, to "contract for ... the purchase, sale or lease of water or 
water rights"). 

In light of this express distinction in the RRA's enabling legislation and similar 
distinctions found throughout other state statutes, we cannot conclude that the purchase of 
groundwater that has already been removed from the ground is indistinguishable from the 
purchase of "groundwater rights" as that phrase is used in the Bill. Nor can we ignore the plain 
language in the Bill making the purchase only of "groundwater rights," and not "groundwater," 
subject to commissioners court approval. See FM Props. Operating Co. v. City of Austin, 22 
S. W.3d 868, 885 (Tex. 2000) (relying on principle of statutory construction that the Legislature 
knows how to enact laws effectuating its intent). Thus, not every purchase of groundwater by 
the RRA will automatically constitute a purchase of groundwater rights requiring commissioners 
court approval. That said, the Legislature has not articulated what more the term "groundwater 
rights" as used in the Bill may encompass beyond the right to drill for and produce groundwater. 
See TEX. WATER CODE ANN.§ 36.002(a), (b)(l) (West Supp. 2013). Accordingly, a court would 
likely conclude that the RRA's purchase of groundwater as a commodity in a county without a 
groundwater conservation district requires commissioners court approval if the purchase entitles 
the RRA to drill for and produce the groundwater below the surface of the land. Whether a 
contract for the purchase of groundwater that does not entitle the RRA to drill for and produce 
groundwater nevertheless conveys a "groundwater right" such that it must be approved by the 
commissioners court in a county without a groundwater conservation district is a question that 
can only be answered by reference to the particular contract at issue. Such questions are not the 
appropriate subject of an attorney general opinion.4 

4See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0876 (2011) at 1 (noting that questions of fact are not resolved in the 
opinion process); see also Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0690 (2009) at 3-4 (stating that this office does not construe 
contracts). 



The Honorable Craig Estes - Page 4 (GA-1049) 

SUMMARY 

Whether a contract for the purchase of groundwater that 
does not entitle the Red River Authority to drill for and produce 
groundwater nevertheless conveys a "groundwater right" such that 
it must be approved by the commissioners court in a county 
without a groundwater conservation district is a question that can 
only be answered by reference to the particular contract at issue. 
Such questions are not the appropriate subject of an attorney 
general opinion. 
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