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Re: The authority of a county appraisal 
district to place excess funds in a capital 
improvement fund or to spend excess funds 
on a one-time, lump-sum payment to its 
employees (RQ-1143-GA) 

You ask several questions about the authority of a county appraisal district over its 
budget. 1 You first ask "[ w ]hat qualifies as payments that are obligated to be spent in ... Tax 
Code Section 6.060)." Request Letter at 1. As part of your first q_uestion you ask: If a County 
Appraisal Di.strict Board of Directors votes to spend funds that it knows have not been spent and 
are not going to be spent during the ·fiscal year for a 'one-time lump sum merit pay' for its 
mployees has the Board obligated those funds for purposes" of subsection 6.060). Id at 1. 

You ask the same question about placing the ftmds in a "'Capital Improvement Fund.,; !d. at 2. 

Section 6.06 of the Tax Code contains budget provisions for appraisal districts. It 
requires the chief appraiser each year to prepare a proposed budget for the appraisal district. 
TEX. TAX CODE ANN.§ 6.06(a) (West 2008). The propo ed budget shall include "a list showing 
each proposed position the proposed salary for the position, aU benefits proposed for the 
position, each proposed capital expenditure and an estimate of the amow1t of the budget that will 
be allocated to each taxing Lmit. !d. Subsection 6.06(d) provides the formula used to, determine 
the proportionate share that each taxing unit participating iu the appraisal district must pay to the 
appraisal di trict. Jd. § 6.06(d) (establishing formula involving the proportionate share as the 
taxe imposed by a taxing unit in relation to the total taxes imposed in the appraisal district for 
all taxing units) · see also Tex. Att y Gen. Op. No. GA-0030 (2003) at 1 ("The appraisal district 
i funded by the taxing tlrlits that participate in it."). 

1See Letter from Honorable Ryan Guillen, Chair, Comm. on Culture, Rec. & Tourism, to Honorable Greg 
Abbott, Tex. Att'y Gen. at , 1-2 (Aug. 2, 2013), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin (hereinafter "Request 
Letter"). 
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Subsection 6.06(j) provides that 

[i]f the total amount of the payments made or due to be made by 
the taxing units participating in an appraisal district exceeds the 
amount actually spent or obligated to be spent during the fiscal 
year for which the payments were made, the chief appraiser shall 
credit the excess amount against each taxing unit's allocated 
payments for the following year [in a proportion enumerated by the 
subsection.] 

TEX. TAX CODE ANN.§ 6.060) (West 2008). The Tax Code does not define the phrase "spent or 
obligated to be spent." See generally id § 1.04 ("Definitions"). A common meaning of the term 
"obligate" is "to commit (funds, property, etc.) to meet or secure an obligation." BLACK's LAW 
DICTIONARY 1178 (9th ed. 2009). Utilizing this definition, we can generally construe subsection 
6.06(j) to refer to funds that are committed to meet or secure an obligation. Thus, to the extent 
the votes for the two expenditures involve funds that are committed to meet or secure an 
obligation, those funds are within the scope of subsection 6.06(j)'s phrase "obligated to be 
spent." 

The Comptroller's office has construed subsection 6.06(j) to grant an appraisal district 
the authority to obligate unspent funds during a fiscal year when it knows the payment would not 
be made in the fiscal year? The Comptroller's office is authorized to periodically review and 
audit appraisal districts. See TEX. TAX CODE ANN. §§ 5.102 (West Supp. 2013) (requiring 
Comptroller to review appraisal districts), 5.12 (authorizing Comptroller to audit appraisal 
districts). The Comptroller's office has issued guidelines to instruct its appraisal district 
auditors. 3 These guidelines directly address your concern, noting that where the appraisal district 

sees it will have unobligated funds left at the end of the budget 
year, [if i]nstead of refunding or crediting the funds to the entities, 
the board votes to move the funds into [its] reserves for 
replacement account, or disaster fund account, or some similar 
account, then the funds become obligated .... 

2 Any questions about the propriety of a particular appraisal district board's actions are for a district court to 
consider. See Barrington v. Cokinos, 338 S.W.2d 133, 142 (Tex. 1960) (recognizing that where a governmental 
body "acts illegally, unreasonably, or arbitrarily, a court of competent jurisdiction may so adjudge"); see also Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0750 (2009) at 2 (declining to address a question suggesting that a political subdivision 
acted intentionally with an improper purpose). 

3See 2012-13 METHODS & ASSISTANCE PROGRAM INSTRUCTIONS & CHECKLISTS, 
http://www. window .state. tx.us/taxinfo/proptax/map/doc/20 12/20 12...:. 3 _ MAPGuidelinesTier 1. pdf. 
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!d. at 2. Given the Comptroller's oversight authority over appraisal districts, a court would give 
this administrative construction of subsection 6.060) serious consideration. See Pruett v. Harris 
Cnty. Bail Bond Bd., 249 S.W.3d 447, 452-53 (Tex. 2008) (recognizing that courts will accord 
deference to the construction of a statute by the agency charged with the statute's administration 
so long as the construction is reasonable and does not contradict the statute); see also TEX. TAX 
CODE ANN. §§ 5.03, 5.04-.042 (West 2008 & Supp. 2013) (concerning Comptroller's authority 
over appraisal districts). 

Your first question's remaining subpart asks: "Do funds that have been acquired by the 
Appraisal District from sources outside its taxing units qualify as excess funds for which the 
taxing units must be credited under Section 6.06(j)?" Request Letter at 2. Subsection 6.060) 
expressly provides that it is the "total amount of the payments made or due to be made by the 
taxing units participating in an appraisal district" that are considered excess funds. TEX. TAX 
CoDE ANN. § 6.06(j) (West 2008). By including in subsection 6.06(j) only the payments from 
the taxing units, the Legislature excluded other sources of funds. See United Servs. Auto. Ass 'n 
v. Brite, 215 S.W.3d 400, 403 (Tex. 2007) (explaining the doctrine of expressio unius est 
exclusio alterius, which provides that the express inclusion of one thing excludes other things not 
expressly included); see also TGS-NOPEC Geophysical Co. v. Combs, 340 S.W.3d 432, 439 
(Tex. 2011) (presuming "that the Legislature chooses a statute's language with care, including 
each word chosen for a purpose, while purposefully omitting words not chosen"). Thus, funds 
received by an appraisal district from sources other than its taxing units do not qualify as excess 
funds for which the taxing units must be credited under subsection 6.06(j).4 

You next ask: "May a County Appraisal District's 'Capital Improvement Fund' be 
budgeted for the fiscal year 2014 and onwards if excess funds are being automatically 
appropriated into said account and/or if the proposed amount for the 'Capitol Improvement 
Fund' was not prepared in the proposed budget by the June 15 deadline?" Request Letter at 2. 
You do not explain how "excess funds" are being "automatically appropriated into" the capital 
improvement fund in the 2014 fiscal year budget process. If the funds you describe are excess 
funds under subsection 6.060), they must be returned or credited to the taxing entities according 
to statute. TEX. TAX CODE ANN. § 6.060) (West 2008). With respect to future fiscal years, 
subsection 6.06(a) requires a proposed budget to be prepared by the chief appraiser .and to be 
submitted to the taxing units and the appraisal district's board of directors prior to June 15. !d. 
§ 6.06(a). Subsection 6.06(b) also allows for amendments to the proposed budget with a final 

4This office previously concluded that funds received from another appraisal district should be included in 
the excess-funds calculation and returned or credited to the taxing entities. Tex. Att'y Gen. L0-94-067 (1994) at 2-
3. The letter opinion did not engage in a considered analysis of subsection 6.060). Id. Instead, it noted that the 
subsection did not explicitly provide for the return of funds received from other sources and then used the subsection 
as an analogy to conclude that funds from a source other than the taxing units should nevertheless be returned to the 
taxing units. !d. Contrary to L0-94-067, the plain language of subsection 6.060) requires the conclusion that the 
subsection involves only the payments received from the participating taxing units. Because it incorrectly interprets 
subsection 6.060), we overrule L0-94-067 to the extent it is inconsistent with our conclusion here. 
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budget being approved prior to September 15. !d. § 6.06(b). The statutory process does not 
prevent changes to the proposed budget after the public hearing process and as the budget is 
finally approved. See id. § 6.06 (a)-( d). Moreover, a new or amended line item could be added 
"at any time" to the approved budget pursuant to subsection 6.06(c). !d. § 6.06(c). 

You also ask: 

If a County Appraisal District Board of Directors votes to give its 
employees an across-the-board "one-time lump sum merit 
payment" ... not part of the ... employee compensation policy ... 
at the time of such vote, and states that such payment is . . . a 
payment of salary for future services at a temporary rate, does that 
violate Article III, section 53 ofthe Texas Constitution? 

Request Letter at 2. Article III, section 53 of the Texas Constitution prohibits the granting of any 
extra compensation, fee, or allowance to a public employee for services after the employee has 
rendered them. TEX. CoNST. art. III, § 53. A key concern of article III, section 53 is that public 
compensation not be increased retroactively. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0492 (2006) at 2. 
Article III, section 53 does not prohibit payment of additional compensation or benefits under 
prospective terms of employment. Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0322 (2005) at 5-6, JC-0147 
(1999) at 3-4. This office has previously recognized that adoption by a commissioners court of 
the necessary budget amendments for prospective salary payments does not offend article III, 
section 53. See Tex. Att'y Gen. Op. Nos. JC-0361 (2001) at 3 (considering salary increases for 
county employees based on budget authority), JC-0147 (1999) at 3-4 (same). As we have only 
limited information about the compensation policy about which you ask and because we cannot 
find facts in the opinion process, we do not determine whether this particular payment conforms 
to article III, section 53. We advise only that if the payment operates prospectively from its 
proper authorization, it is likely not unconstitutional. 

Subsection 6.06(b) gives the participating taxing units a mechanism by which to 
disapprove an appraisal district's approved budget. TEX. TAX CODE ANN. § 6.06(b) (West 2008). 
In your last question, you ask whether taxing units are able to disapprove budget amendments 
that are approved by an appraisal district's board under section 6.10 ofthe Tax Code. Request 
Letter at 2. Where the taxing units adopt resolutions that disapprove "an action, other than 
adoption of the budget, by the appraisal district board" and file the resolutions with the appraisal 
district board within a specified period, section 6.10 provides that the appraisal district board 
action is revoked on the specified day. TEX. TAX CODE ANN. § 6.10 (West 2008) (emphasis 
added). Section 6.06 distinguishes between the adoption ofthe budget and the amendment of the 
budget. Compare id. § 6.06(a)-(b) (concerning adoption of budget), with id. § 6.06(c) 
(concerning amendment of the approved budget). The plain language of section 6.10 excludes 
only the "adoption of the budget." !d. § 6.1 0; cf id. § 6.06(b) (providing method in budget 
process to disapprove the appraisal district's approved budget). No other action of the board is 
excluded. Thus, taxing units may avail themselves of the procedures in section 6.1 0 to 
disapprove the amendment of a budget by an appraisal district board. 
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SUMMARY 

An expenditure an appraisal district has committed during 
the fiscal year to meet or secure an obligation is an expenditure 
that is obligated to be spent under subsection 6.06G) of the Tax 
Code. 

Only "payments made or due to be made by the taxing 
units" should be included in the excess-funds calculation and 
returned or credited back to the taxing units as required by 
subsection 6.060). 

Excess funds must be returned or credited to the 
pruticipati11g taxing units as required by subsecti n 6.060). The 
fact that a particular line item is not 'prepared in the proposed 
budget by the .T lille 15 deadline is not by it self fatal to the 
expenditure. The budget process in section 6.06 does not prevent 
amendments to the proposed budget after the public hearing 
process and before the budget is finally approved. 

A proposed salary increase is likely not unconstitutional 
under Texas Constitution article III, section 53 if it operates 
prospectively from the time of its proper authorization. 

An appraisal district's participating taxing units may utilize 
section 6.10 of the Tax Code to disapprove the amendment of a 
budget by an appraisal district board. 
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