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Dear Senator Carona: 

You ask three questions about the Austin City Council's authority to adopt an ordinance 
regarding the governance of its municipally owned electric utility. 1 You tell us that the City of 
Austin's ("City") electric utility, Austin Energy ("Utility"), is governed by the Austin City 
Council. See Request Letter at 1. You indicate that questions exist regarding the City's 
authority to transition the Utility's governance to an independent board of directors, the 
fundamental question being whether the City has authority to change the governance structure of 
the Utility absent a city charter amendment election. See id. at 2--4. You express concern that a 
charter amendment election would exclude those Utility customers who are not City residents 
from having input in the matter. See id. at 3 (stating that "approximately 15 percent of Austin 
Energy's customers ... are located outside of the municipal boundaries and, therefore, cannot 
vote in city elections" and noting the Utility's provision of utility service to the numerous State 
of Texas facilities located within the City). In these circumstances, you ask: 

1) Does Local Government Code, Section 552.122 allow the 
Austin City Council, by ordinance, to transition to a board of 
director governance, distinct from the Austin City Council, and to 
allow out-of-city customer representation on the board? 

2) Do any provisions of the Austin City Charter, including but not 
limited to those related to purchasing, personnel matters, or 
finance, pose a limitation on the powers or responsibilities that 

1See Letter from Honorable John J. Carona, Chair, Comm. on Bus. & Commerce, to Honorable Greg 
Abbott, Tex. Att'y Gen. at 4 (June 24, 2013), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 
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ld at 4. 

may be delegated to a board of directors that includes out-of-city 
customer representation established by an ordinance adopted by 
the Austin City Council? 

3) If the city charter does present limitations to the powers that 
might be delegated to a board of directors, does state law provide 
an option for amending the city charter with respect to the 
oversight or operation of Austin Energy that would allow all 
customers to have a voice in the election? 

In connection with your first question, you raise section 552.122 of the Local 
Government Code. See id at 3. Section 552.122 is contained in subchapter G of chapter 552, 
which applies to municipal electric utility systems that have certain outstanding debt obligations. 
See TEX. Loc. Gov'T CoDE ANN. §§ 552.121 (West Supp. 2012) (setting forth requirements for 
applicability of subchapter G), 552.121-.124 (subchapter G). Section 552.122 provides that "[a] 
municipality by ordinance may transfer management and control of the municipality's electric 
utility system to a board of trustees appointed by the municipality's governing body." ld 
§ 552.122(a) (emphasis added). By its plain language, section 552.122 authorizes a municipality 
to transfer management and control of its electric utility to a board oftrustees. See Tex. W Oaks 
Hasp., L.P. v. Williams, 371 S.W.3d 171, 177 (Tex. 2012) (stating that the aim of statutory 
construction is to determine legislative intent, which is best ascertained by the "plain and 
common meaning of the statute's words"). Section 552.122 does not require a charter 
amendment for a city to change its utility's governance structure and instead expressly permits 
the municipality to do so by ordinance. TEX. Loc. Gov'T CODE ANN.§ 552.122(a) (West Supp. 
2012); cf id § 552.121 (recognizing governance change can be made by ordinance or charter 
election). The only express requirement section 552.122 imposes is that the ordinance shall 
prescribe "(1) the number of members; and (2) the qualifications for appointment to the board." 
Id § 552.122(b); cf id § 552.142(b)-(c) (imposing numerous other requirements regarding the 
transfer of management and control of a municipally owned water utility). Section 552.122 
contains no additional requirements regarding the composition of the board. Further, it contains 
no language prohibiting a municipality from establishing board member qualifications that allow 
for representation by out-of-city utility customers. Thus, assuming the City satisfies the 
applicability provisions in section 552,121, section 552.122 authorizes the City to adopt an 
ordinance providing for a board of trustees to manage and control the Utility and to establish the 
board member qualifications, which could include out-of-city representation. 

You next ask whether any provision of the City's charter limits the powers and 
responsibilities that may be delegated by ordinance to a board that includes out-of-city customer 
representatives. See Request Letter at 4. You do not suggest a particular charter provision or 
specific limitation for us to examine in relation to your question. We decline the invitation to 
exhaustively examine every provision of the city charter, but we find no immediately apparent 
provision that prohibits the City from delegating management and control of its Utility to an 
appointed board that includes out-of-city representatives. Whether any particular charter 
provision impacts the City's authority to "transfer management and control of the municipality's 
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electric utility system to a board of trustees" that is independent will ultimately depend on an 
analysis of the charter provisions at issue. TEX. Loc. Gov'T CoDE ANN.§ 552.122 (West Supp. 
2012). Questions regarding construction of a city charter are outside the purview of an attorney 
general opinion. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0356 (2005) at 2 (stating that this office does 
not construe city charters). 

Of course, a home-rule city may not adopt an ordinance or charter provision that is 
"inconsistent with the Constitution of this State, or [with] the general laws enacted by the 
Legislature of this State." TEX. CONST. art. XI, § 5. A charter provision that conflicts with a 
state statute is unenforceable. See In re Sanchez, 81 S.W.3d 794, 796 (Tex. 2002). A court will 
not hold a general law and a municipal ordinance or charter provision "repugnant to each other if 
any other reasonable construction leaving both in effect can be reached." Dallas Merch 's & 
Concessionaire's Ass 'n v. City of Dallas, 852 S.W.2d 489, 491 (Tex. 1993). Section 552.122 
authorizes a transfer to a board of trustees of the "management and control" of the utility. TEX. 
Loc. Gov'T CODE ANN. § 552.122(a) (West Supp. 2012). In considering a predecessor statute, 
this office defined "management and control" to mean "governing, supervising, directing and 
conducting the affairs of the utility system." Tex. Att'y Gen. Op. No. DM-444 (1997) at 3. To 
the extent a charter provision is construed by the City to serve as a limitation on a board of 
trustees' ability to govern, supervise, direct and conduct the affairs of the Utility, a court could 
conclude that the charter provision is unenforceable as inconsistent with section 552.122. 
Whether any particular provision in the City's charter impermissibly conflicts with section 
552.122 is not a question we address here. 

Finally, you ask whether state law provides an option for amending the City charter to 
allow all Utility customers to vote in the charter-amendment election. See Request Letter at 4. 
Article XI, section 5 of the Texas Constitution provides that home-rule cities "may, by a majority 
vote of the qualified voters of said city, at an election held for that purpose, adopt or amend their 
charters." TEX. CONST. art. XI,§ 5 (emphasis added). Section 9.005 ofthe Local Government 
Code provides that "a proposed amendment to a municipality's charter is adopted if it is 
approved by a majority of the qualified voters of the municipality who vote at an election held 
for that purpose." TEX. Loc. Gov'T CoDE ANN. § 9.005(a) (West 2008) (emphasis added); City 
of Socorro v. US. Fireworks of Am., Inc., 842 S.W.2d 779, 781 (Tex. App.-El Paso 1992, writ 
denied) (recognizing Legislature's adoption of chapter 9 of the Local Government Code in 
implementing article XI, section 5). Under this authority, only qualified voters of the City may 
vote in an election to amend the City's charter. 
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SUMMARY 

A city to which chapter 552 ofthe Local Government Code 
applies has express authority under section 552.122 to adopt an 
ordinance providing for a board of trustees to manage and control 
its municipally owned electric utility and to establish the b ard 
member qualifications which can include out-of-city 
representation. 

Whether any particular city charter provision limits such a 
board's independent exercise of its delegated powers and 
responsibilities is not a question that can be resolved in an attorney 
general opinion. 

Under article XI, section 5 of the Texas Constitution, only 
qualified voters of the City of Austin may vote in an election to 
amend the Austin city charter. 
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