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You ask three questions concerning whether the State Board of Education ("the Board") 
must use a competitive process in the manner required by the State Purchasing and General 
Services Act when the Board takes certain actions related to investment of the Permanent School 
Fund ("the PSF"). 1 The Board's authority to invest the PSF is granted by article VII, section 5 of 
the Texas Constitution and chapter 43 of the Education Code. TEX. EDUC. CODE ANN. § 
7.102(c)(31) (West 2012). Article VII, subsection 5(f) ofthe Texas Constitution authorizes the 
Board to manage the assets of the PSF: 

Notwithstanding any other prov1s10n of this constitution, in 
managing the assets of the permanent school fund, the State Board 
of Education may acquire, exchange, sell, supervise, manage, or 
retain, through procedures and subject to restrictions it establishes 
and in amounts it considers appropriate, any kind of investment, 
including investments in the Texas growth fund created by Article 
XVI, Section 70 of this constitution, that persons of ordinary 
prudence, discretion, and intelligence, exercising the judgment and 
care under the circumstances then prevailing, acquire or retain for 
their own account in the management of their affairs, not in regard 
to speculation but in regard to the permanent disposition of their 
funds, considering the probable income as well as the probable 
safety of their capital. 

TEX. CONST. art. VII, § 5(f). 

1See Letter from Honorable Barbara Cargill, Chair, State Bd. of Educ., to Honorable Greg Abbott, Tex. 
Att'y Gen. at 4-5 (Oct. 11, 2012), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 
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The State Purchasing and General Services Act ("the Act") is found at chapters 2151-
2176 of the Government Code. TEX. Gov'T CODE ANN. §§ 2151.001-2176.203 (West 2008 & 
Supp. 20 12). Among other requirements, the Act requires "competitive bidding and that state 
agencies purchase goods and services 'that provide the best value for the state."' Tex. Logos, 
L.P. v. Tex. Dep 't ofTransp., 241 S.W.3d 105, Ill (Tex. App.-Austin 2007, no pet.) (footnote 
omitted); TEX. Gov'T CODE ANN. §§ 2155.063, .074 (West 2008). The Act defines "state 
agency" to include, among others, a "board . . . in the executive branch of state government 
created by the state constitution or a state statute." TEX. Gov'T CODE ANN.§ 2151.002(1) (West 
2008). Because it is a board in the executive branch created by the Texas Constitution, the 
Board is a "state agency" and generally subject to the requirements of the Act. See TEX. CONST. 
art. VII, § 8 (creating the Board). 

First, you ask "whether the Board, after exercising its discretionary fiduciary duty to 
select particular investments, may select and purchase individual investments, directly or through 
staff, without conducting a competitive process in the manner required by" the Act.2 Request 
Letter at 4. The competitive bidding requirement in section 2155.063 applies to "a purchase of 
or contract for goods or services." TEX. Gov'T CODE ANN. § 2155.063 (West 2008). The Act 
defines "goods" as "supplies, materials, or equipment," and "service" as "the furnishing of 
skilled or unskilled labor or professional work," with certain exceptions not applicable here. !d. 
§ 2155.001(1)-(2). We find no statutory authority or case law directly addressing whether 
financial investments of the kind you describe are "goods" or "services" as defined in the Act, 
but a common understanding of the term "investment" would not normally meet the definition of 
either "goods" or "services." See MERRIAM-WEBSTER'S COLLEGIATE DICTIONARY 659 (11th ed. 
2005) (defining "investment" as "the outlay of money usually for income or profit"). 
Furthermore, the Comptroller of Public Accounts (the "Comptroller") recognizes that 
investments of the type you describe "do not fit the standard definitions of goods or services" 
under the Act. 3 As the agency charged with administering and enforcing the relevant chapters of 
the Act, the Comptroller's reasonable determination of what qualifies as goods or services is 
entitled to deference. R.R. Comm 'n v. Tex. Citizens for a Safe Future & Clean Water, 336 
S.W.3d 619, 624 (Tex. 2011); see TEX. Gov'T CODE ANN.§ 2155.0012 (West 2008) (authorizing 
the Comptroller to adopt rules and administer chapter 2155). Thus, because the competitive 
bidding required under section 2155.063 applies only to goods and services, it is generally not 
applicable to the selection of financial investments. 

Second, you ask "whether the Board may contract with investment managers, directly or 
through staff, to select investments on behalf of the PSF without conducting a competitive 
process in the manner required by" the Act. Request Letter at 4. The Board is expressly 

2Each of your questions asks about the authority of both the Board and Board staff. Request Letter at 4-5. 
The Board "by rule may delegate a power or duty relating to the investment of the [PSF] to a committee, officer, 
employee, or other agent of the board." TEX. Eouc. CODE ANN. § 43.005(b) (West 2012). Thus, while we answer 
your questions in terms of the Board's authority, the Board may use its staff whenever appropriate under subsection 
43.005(b). 

3 See Letter from Ashley Harden, Gen. Counsel, Comptroller of Pub. Accounts to Office of the Tex. Att'y 
Gen. at 1 (Nov. 20, 2012) ("Comptroller's Brief) (on file with the Opinion Committee). 
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authorized to "contract with private professional investment managers" to assist the Board in 
making investments of the PSF. TEX. EDUC. CODE ANN. § 43.005(a) (West 2012). The Act 
requires that any contract for services "shall, whenever possible, be accomplished through 
competitive bidding." TEX. Gov'T CoDE ANN. § 2155.063 (West 2008). The Act defines 
"service" to include "skilled ... professional work." Id. 2155.001(2). As you describe them, 
investment managers perform skilled professional work for the Board. See Request Letter at 2. 
Furthermore, in describing "investment managers," you explain that the Board contracts with 
them "for the service of selecting appropriate investments." ld. (emphasis added). While the 
Act requires competitive bidding only "whenever possible," you indicate that in the past the 
Board "has used a competitive bidding process to select investment managers." TEX. Gov'T 
CODE ANN. § 2155.063 (West 2008); Request Letter at 2. We assume based on that 
representation that it will be possible to use a competitive bidding process in the future. 
Therefore, generally speaking, the Board must comply with the Act's competitive bidding 
procedures when contracting with investment managers.4 

Third, you ask "whether the Board may authorize PSF staff ... to select and contract 
with investment service providers (such as third party administrators and auditors) ... without 
conducting a competitive process in the manner required by the State Purchasing and General 
Services Act." Request Letter at 4-5. You explain that investment service providers "would 
contract directly with the separate investment entity and provide various administrative services, 
including, for example, third party fund administration (such as accounting, record-keeping, 
account reporting, and other related services), auditing, and insurance." !d. at 3. The services 
that you describe as being provided by investment service providers would generally be "skilled 
professional work," and therefore "service" as defined in subsection 2155.001(2). Thus, 
generally speaking, the Board must use the competitive bidding procedures required by the Act 
in contracting for those services.5 However, the definition of "service" in section 2155.001(2) 
expressly excludes a "professional service subject to Subchapter A, Chapter 2254." TEX. Gov'T 
CoDE ANN. § 2155.001(2) (West 2008). The services defined as "professional services" subject 
to Subchapter A, Chapter 2254 include "accounting." Id. § 2254.002(2)(A)(i). Thus, the Board 
"may not select a provider of [accounting] services ... on the basis of competitive bids ... , but 
shall make the selection and award: ( 1) on the basis of demonstrated competence and 
qualifications to perform the services; and (2) for a fair and reasonable price." ld. § 2254.003(a) 
(emphasis added). 

4As the Comptroller points out, the term "investment manager" could have multiple meanings. 
Comptroller's Brief at I . Your description suggests that you understand it to mean a person or firm hired to manage 
investments on behalf of the entity independent of any specific investment decision. Request Letter at 2. However, 
a managed fund or other group investment may also have an "investment manager," although the investing entity 
selects the fund not primarily because of services provided by the fund's manager but because of the potential risks 
and returns of the investment. Whether any particular arrangement constitutes an investment or a service is a fact 
question that this office cannot address. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0876 (2011) at 1 (noting that questions of 
fact are not resolved in the opinion process). 

5The Comptroller states that "these services are widely available to be competitively procured." 
Comptroller Brief at 2. 
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SUMMARY 

Government Code section 2155.063 requires competitive 
bidding to be used for the purchase of or contract for goods or 
services. If the State Board of Education purchases investments 
directly, those purchases generally would not involve contracting 
for goods or services, as those terms are defined in chapter 2155, 
and in such instances, the competitive bidding requirement of 
section 2155.063 would be inapplicable. 

The Board must generally use competitive bidding when 
contracting with investment managers and investment service 
providers, as those contracts would involve the purchase of 
services, as that term is defined in chapter 2155. However, the 
term "service" in chapter 2155 expressly excludes accounting 
services. To the extent that the Board is contracting for accounting 
services, the competitive bidding requirement of section 2155.063 
would be inapplicable. 

DANIEL T. HODGE 
First Assistant Attorney General 

JAMES D. BLACKLOCK 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

JASON BOATRIGHT 
Chairman, Opinion Committee 

Virginia K. Hoelscher 
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