R0/

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

July 27, 2012

The Honorable Burt R. Solomons Opinion No. GA-0957

Chair, Committee on Redistricting

Texas House of Representatives Re: Application of the Open Meetings Act, chapter
Post Office Box 2910 551 of the Government Code, to a coordinated
Austin, Texas 78768-2910 county transportation authority created under

chapter 460 of the Transportation Code, and to its
committees (RQ-1042-GA)

Dear Representative Solomons:

You ask several questions about the application of the Open Meetings Act (the “Act”) to
meetings of various committees of a transportation authority created pursuant to Transportation Code
chapter 460." Specifically, you ask about the Denton County Transportation Authority (“DCTA”).
While you tell us that the DCTA currently has fourteen board members, Transportation Code section
460.205 provides that “[f]ive members constitute a quorum of the board of directors.” TEX. TRANSP.
CODE ANN. § 460.205(a) (West Supp. 2011). You explain that the chair of the Board of DCTA (the
“Board”) has appointed two standing committees and several ad hoc committees, each consisting
of at least three members of the DCTA. Request Letter at 1. Your questions suggest that on
occasion, in addition to the committee members, additional members of the Board attend committee
meetings, possibly resulting in a quorum of the Board at a committee meeting. Id. at 2. You
therefore ask whether such circumstances constitute meetings of the Board and, if so, how the Act’s
notice requirements may apply.

In answering your questions, we first note that analyzing whether conduct is a meeting under
the Act will sometimes involve questions of fact that we cannot definitively resolve through the
opinion process. See Bexar Medina Atascosa Water Dist. v. Bexar Medina Atascosa Landowners’
Ass’'n,2 S.W.3d 459,461 n.2 (Tex. App.—San Antonio 1999, pet. denied) (noting that whether any
specific behavior violates the Act is a question of fact); Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0876 (2011)
at 1 (noting that questions of fact are not resolved in the opinion process). However, we can provide
general legal advice as to when the events you describe may constitute meetings under the Act and
which entities may be required to give notice of those meetings.

'Letter from Honorable Burt R. Solomons, Chair, House Comm. on Redistricting, to Honorable Greg Abbott,
Tex. Att’y Gen. (Feb. 27, 2012), http://www.texasattorneygeneral.gov/opin (“Request Letter™).
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The Act broadly defines “meeting” in two ways:

(A) adeliberation between a quorum of a governmental body . . .
during which public business or public policy over which the
governmental body has supervision or control is discussed or
considered or during which the governmental body takes formal
action; or

(B) except as otherwise provided by this subdivision, a gathering:

(i) thatis conducted by the governmental body or for which
the governmental body is responsible;

(i) at which a quorum of members of the governmental body
is present;

(iii) that has been called by the governmental body; and

(iv) at which the members receive information from, give
information to, ask questions of, or receive questions from any third
person, including an employee of the governmental body, about the
public business or public policy over which the governmental body
has supervision or control.

TEX.GOV’T CODE ANN. § 551.001(4) (West Supp. 2011). “A governmental body shall give written
notice of the date, hour, place, and subject of each meeting held by the governmental body.” Id.
§ 551.041 (West 2004).

Your first two questions concern whether the DCTA committee meetings are considered
meetings of the Board “if, in addition to the committee members, a quorum of the DCTA Board
attends the committee meeting.” Request Letter at 2. Under this scenario, a quorum of the
governmental body is present, and deliberation about public business or public policy of the
governmental body is likely to occur. Thus, the committee meetings you describe generally qualify
as meetings under the Act. TEX. GOV’'T CODE ANN. § 551.001(4)(A) (West Supp. 2011).
Addressing a similar question, a prior opinion of this office concluded that when a committee
meeting of a governmental body is attended by non-committee members, bringing the number of
governmental body members in attendance to a quorum, that situation constitutes a meeting of the
governmental body under the Act. Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0313 (2000) at 3—4. That opinion
noted that non-committee members of the governing body that attend a committee meeting “do not
have to participate in the deliberation for [the Act] to apply. Their mere presence, which results in
a quorum, is sufficient to bring the meeting within [the Act] as long as any voting member of the
committee participates in a verbal exchange about public business or policy over which the Board
has supervision or control.” Id. at 3. Thus, if a quorum of the DCTA Board attends a committee
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meeting and deliberation occurs about public business or public policy over which the DCTA Board
has supervision or control, the committee meeting will constitute a meeting of the DCTA Board
under the Act.

Assuming an affirmative answer to your first two questions, your third question asks whether
a committee meeting attended by a quorum of the Board should “require an agenda posting as a
DCTA Board meeting rather than as a meeting of the specific DCTA committee?” Request Letter
at 2. The Act requires a governmental body to “give written notice of the date, hour, place, and
subject of each meeting held by the governmental body.” TEX. GOV’T CODE ANN. § 551.041 (West
2004). Because a committee meeting attended by a quorum of the Board could constitute a meeting
of the Board itself, the Act requires that notice be posted informing the public that the Board is
meeting.?

Your fourth question asks whether “non-committee members of the DCTA Board [may]
attend a DCTA committee meeting when the attendance of the [non-committee members] brings the
total count of Board members present to five (5) or more?” Request Letter at 2. Nothing in the Act
limits the number of members that can serve on a committee or attend meetings. The Act requires
only that the governmental body post notice if a quorum of members attend a meeting and
deliberation occurs about public business or public policy over which the governmental body has
supervision or control.

Your final question asks whether a notice posted for a DCTA committee meeting that
indicates “a quorum of the Board ‘may’ attend” complies with the notice requirements of the Act for
the Board. Request Letter at 2. Whether a given notice complies with the Act will require a factual
inquiry into the nature of the meeting, which this office cannot perform. Tex. Att’y Gen. Op. No.
JC-0057 (1999) at 4 (noting that “we cannot advise you in an attorney general opinion whether or
not the notice item in question complied with the Act”). However, we can generally advise that as
long as a notice identifies the governmental body, date, hour, place, and subject of a meeting, it will
comply with the content requirements of the Act. TEX. GOV’T CODE ANN. § 551.041 (West 2004).
The purpose of the Act is to ensure that “the public has the opportunity to be informed concerning
the transactions of public business.” Acker v. Tex. Water Comm’n, 790 S.W.2d 299, 300 (Tex.
1990). A committee meeting notice that informs the public of the possibility that a quorum of the
Board may attend and complies with the additional requirements of the Act provides the public with
all the information necessary to ensure governmental decision-making is open to the public. Thus,
acourt would likely conclude that a public notice that announces a committee meeting and indicates
a quorum of the governmental body may attend is sufficient to notify the public of the governmental
body’s meeting under the Act.

*Whether a committee of less than a quorum of a governmental body must post notice for its meetings will
depend on a number of factual issues, and we therefore cannot answer the second part of your question about whether
the Actrequires notice that the committee is meeting. Generally, meetings of less than a quorum of a governmental body
are not subject to the Act. Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0407 (2001) at 9. However, the Act may apply to committee
meetings of less than a quorum if the committee supervises or controls business of the governmental body or makes
recommendations that are merely rubber-stamped by the governmental body. Id.
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SUMMARY

Pursuant to the Legislature’s definition of “meeting” in
Government Code section 551.001(4), if a quorum of the
governmental body attends a committee meeting at which
deliberation takes place regarding public business or public policy
over which the governmental body has supervision or control, the
committee meeting will constitute a meeting of the governmental
body under the Open Meetings Act. In this circumstance, the Act
requires that a public notice be posted announcing a meeting of the
governmental body. A court would likely conclude that a notice
posted for a committee meeting that indicates a quorum of the
governmental body may attend is sufficient to notify the public of
such a meeting, as long as the other requirements of the Act are
satisfied.
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