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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

The Honorable Jerry D. Rochelle 
Bowie County Criminal District Attorney 
601 Main Street 
Texarkana, Texas 75504 

Dear Mr. Rochelle: 

June 4,2012 

Opinion No. GA-0948 

Re: Whether a retired federal judge may conduct a 
marriage ceremony in Texas (RQ-1035-GA) 

You ask whether a retired federal judge may conduct a marriage ceremony in Texas. l Section 
2.202 of the Texas Family Code lists the judges who may conduct marriage ceremonies: 

(a)( 4) a justice of the supreme court, judge of the court of criminal 
appeals, justice of the courts of appeals, judge of the district, county 
and probate courts, judge of the county courts at law, judge of the 
courts of domestic relations, judge of the juvenile courts, retired 
justice or judge of those courts, justice of the peace, retired justice of 
the peace, judge of a municipal court, or judge or magistrate of a 
federal court of this state. 

(b) For the purposes of this section, a retired judge or justice is a 
former judge or justice who is vested in the Judicial Retirement 
System of Texas Plan One or the Judicial Retirement System of 
Texas Plan Two or who has an aggregate of at least 12 years of 
service as judge or justice of any type listed in Subsection (a)(4). 

TEX. FAM. CODE ANN. § 2.202(a)(4)-(b) (West Supp. 2011) (notation "(a)" added). See also State 
v. Gonzalez, 82 S.W.3d 322, 327 (Tex. 2002) (explaining that Texas courts construe statutes by 
looking to the plain meaning of statutory words). Section 2.202(b) defines the term "retired judge." 
Id. § 2.202(b). Section 2.202(b) does not authorize a retired judge to conduct a marriage ceremony, 
but section 2.202( a)( 4) authorizes two groups of retired judges to do so: those that the term "retired 
justice orjudge ofthose courts" describes; and a "retired justice ofthe peace." Id. § 2.202(a)( 4 )-(b). 
You ask about a retired federal judge. Request Letter at 1. You do not ask about a federal judge who 

ILetter from Honorable Jerry D. Rochelle, Bowie Cnty. Criminal Dist. Att'y, to Honorable Greg Abbott, Tex. 
Att'y Gen. (Dec. 28, 2011), http://www.texasattorneygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 
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might also be "a retired justice of the peace." [d. See also TEX. FAM. CODE ANN. § 2.202(a)(4) 
(authorizing "a retired justice of the peace" to perform a marriage ceremony). Therefore, we will 
discuss whether the term "retired justice or judge of those courts" describes a retired federal judge. 

The term "retired justice or judge of those courts" describes only the courts listed before it 
in section 2.202(a)(4). See TEX. GOV'TCODEANN. § 311.011(a) (West 2005) ("Words and phrases 
shall be read in context and construed according to the rules of grammar and common usage."). A 
"judge or magistrate of a federal court" is listed after the term "retired justice or judge of those 
courts." TEX. FAM. CODE ANN. § 2.202(a)(4) (West Supp. 2011). Therefore, the term "retired 
justice or judge of those courts" does not describe a retired federal judge. Accordingly, section 
2.202(a)(4) does not authorize a retired federal judge to conduct a marriage ceremony in Texas.2 

2Nevertheless, even if a retiredjudge who conducts a marriage ceremony lacks authority to do so, the subsequent 
marriage might still be valid if, among other things, the judge had a reasonable appearance of authority and a party 
participated in the ceremony in good faith. TEx. FAM. CODE ANN. § 2.302(1)-(2) (West 2006). 
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SUMMARY 

Section 2.202(a)(4) of the Family Code does not authorize a 
retired federal judge to conduct a marriage ceremony in Texas. 
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First Assistant Attorney General 
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Chair, Opinion Committee 
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