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You ask whether chief appraisers, in determining the market value of a residence homestead 
for ad valorem tax purposes, are "required to take into consideration the value of other residential 
property that was sold at a foreclosure sale conducted in any of the three years preceding the tax year 
in which the residence homestead is being appraised and meets the other requirements of Section 
23.01(c)(I).,,1 

Article VID, section 1 (b) of the Texas Constitution provides that "[a]ll real property and 
tangible property in this State ... shall be taxed in proportion to its value, which shall be ascertained 
as provided by law." TEX. CONST. art. VID, § 1(b). Generally, the Legislature requires an appraisal 
district to appraise all taxable property in the district "at its market value as of January I." TEX. TAX 
CODE ANN. § 23.01(a) (West Supp. 2011). "Market value" is defined as 

the price at which a property would transfer for cash or its 
equivalent under prevailing market conditions if: 

(A) exposed for sale in the open market with a reasonable 
time for the seller to find a purchaser; 

(B) both the seller and the purchaser know of all the uses 
and purposes to which the property is adapted and for which it is 
capable of being used and of the enforceable restrictions on its use; 
and 

j See Letter from Honorable Kevin P. Eltife. Chair, Senate Comm. on Admin., to Honorable Greg Abbott, Tex. 

Att'y Gen. at 1 (Dec. 13,2011), http://www.texasattorneygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 
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(C) both the seller and purchaser seek to maximize their 
gains and neither is in a position to take advantage of the exigencies 
of the other. 

Id. § 1.04(7) (West 2008). The Legislature has further instructed that "[t]he market value of property 
shall be determined by the application of generally accepted appraisal methods and techniques." Id. 
§ 23.01(b) (West Supp. 2011). Furthermore, "each property shall be appraised based upon the 
individual characteristics that affect the property's market value, and all available evidence that is 
specific to the value of the property shall be taken into account in determining the property's market 
value." Id. 

Relevant to your request, the Legislature amended Tax Code section 23.01 in 2009 to add 
subsection (C).2 That subsection states: 

Notwithstanding Section 1.04(7)(C), in determining the market value 
of a residence homestead, the chief appraiser may not exclude from 
consideration the value of other residential property that is in the 
same neighborhood as the residence homestead being appraised and 
would otherwise be considered in appraising the residence homestead 
because the other residential property: 

(1) was sold at a foreclosure sale conducted in any of the 
three years preceding the tax year in which the residence homestead 
is being appraised and was comparable at the time of sale based on 
relevant characteristics with other residence homesteads in the same 
neighborhood; or 

(2) has a market value that has declined because of a 
declining economy. 

Id. § 23.01(c). The Texas Supreme Court has held that the primary objective when construing a 
statute is to ascertain and give effect to the Legislature's intent. TGS-NOPEC Geophysical Co. v. 
Combs, 340 S.W.3d 432,439 (Tex. 2011). If a statute is unambiguous, we adopt the interpretation 
supported by its plain meaning unless such an interpretation would lead to absurd results. Id. Your 
request letter explains that appraisers have historically refused to consider neighboring foreclosed 
properties when appraising a residence homestead because foreclosure sales do not represent the 
"willful and arm's length transaction requirement in Section 1.04(7)(C), Tax Code." Request Letter 
at 3. By enacting subsection 23.01(c), however, the Legislature plainly mandated that, 
notwithstanding section 1.04(7)(C), chief appraisers must consider "the value of other residential 
property that is in the same neighborhood as the residence homestead being appraised ... [and that] 

2 Act of May 26, 2009, 81st Leg., R.S., ch. 619, § 1,2009 Tex. Gen. Laws 1404, 1404-05 (codified at TEX. TAX 
CODE ANN. § 23.01(c) (West Supp. 2011)). 
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was sold at a foreclosure sale," as long as the other statutory appraisal requirements are met. TEX. 
TAX CODE ANN. § 23.01(c)(l) (West Supp. 2011). Thus, when appraising a property, a chief 
appraiser may not exclude from consideration the value of neighboring properties simply because 
they were subject to a foreclosure sale. 
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SUMMARY 

Pursuant to Tax Code section 23.01(c), a chief appraiser, 
in appraising a residence homestead, may not exclude from 
consideration the value of neighboring properties simply because 
they were subject to a foreclosure sale. 
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