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You ask two questions about a plan to allow the Trinity County Precinct 1 Constable to 
provide law enforcement services to a property owners association ("POA") in Precinct 2.1 Under 
that plan, a POA would pay Trinity County a fee of $20 per hour for these services, and the County 
would later pay the Constable part of this fee "as an hourly wage." Request Letter at 2. 

Your first question is whether the Precinct 1 Constable may provide law enforcement 
services for a fee to a POA in Precinct 2. Id. We begin our answer by "looking to the plain and 
common meaning" of statutory text. Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 
864, 865 (Tex. 1999). Section 351.061 of the Local Government Code provides that "the 
commissioners court of a county may contract with a nongovernmental association for the provision 
of law enforcement services by the county on a fee basis in the geographical area represented by the 
association." TEX. Lac. GOy'TCODEANN. § 351.061 (West 2005). A POA is a "nongovernmental 
association" for purposes of section 351.061. See Tex. Att'y Gen. Op. No. IM-509 (1986). A 
"commissioners court may request the sheriff of the county or a county official who has law 
enforcement authority to provide the services in the geographical area for which the official was 
elected or appointed." TEX. Lac. GOy'T CODE ANN. § 351.063 (West 2005). A constable is a 
"county official" for purposes of section 351.063. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0553 (2007) at 2-3. 
The geographical area for which a constable is elected is the constable's precinct. TEX. CaNST. art. 
V, § 18(a). Thus, section 351.063 allows a commissioners court to ask a constable to provide law 
enforcement services for a fee to a POA in the precinct for which the constable was elected. 

lLetter from Honorable Joe Warner Bell, Trinity Cnty. Att'y, to Honorable Greg Abbott, Tex. Att'y Gen. at 1 

(Nov. 23, 2011), http://www.texasattorneygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 



The Honorable Joe Warner Bell - Page 2 (GA-0938) 

A commissioners court would be allowed to ask a constable to perform those services in a 
precinct for which the constable was not elected only if a Texas statute expressly or impliedly 
granted a commissioners court the authority to do so. City of San Antonio v. City of Boerne, 111 
S.W.3d 22,27-28 (Tex. 2003). Section 351.063 does not expressly grant a commissioners court 
authority to ask a constable to perform law enforcement services for a fee in a precinct for which the 
constable was not elected. TEX. Lac. GOV'T CODE ANN. § 351.063 (West 2005). Nor does section 
351.063 impliedly grant a commissioners court authority to ask a constable to do so. That is because 
a commissioners court could ask a constable to perform law enforcement services for a fee to a POA 
in the precinct for which the constable was elected without needing to be able to ask a constable to 
perform those services in a precinct for which the constable was not elected. See City of Boerne, 111 
S.W.3d at 28 (explaining that commissioners courts have implied authority to do what must be done 
in order to be able to exercise expressly-granted authority). Thus, section 351.063 does not grant 
a commissioners court authority to ask a constable to perform law enforcement services for a fee to 
a POA in a precinct for which the constable was not elected. We neither found nor received briefing 
purporting to find a law that would authorize a constable to perform those services without being 
asked to do so by a commissioners court. Therefore, a constable may not perform law enforcement 
services for a fee to a POA in a precinct for which the constable was not elected. 

Your second question is "how are the funds to be disbursed; i.e. used to defray the budgeted 
expenses ofthe Constable's Department or be paid over [to] the Constable or the 'unpaid' deputies 
as wages?" Request Letter at 2. Such funds would be derived from fees paid to a constable for 
performing law enforcement services to a POA in a precinct for which the constable was not elected. 
[d. at 1-2. In our answer to your first question, we opined that a constable may not perform those 
services. Therefore, our answer to your first question obviates an answer to your second question. 
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SUMMARY 

Under section 351.061 of the Local Government Code, a 
constable may not provide law enforcement services for a fee to a 
private property owners association outside the precinct for which the 
constable was elected. 
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