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Dear Mr. Heard: 

You ask whether a school district chief of police may be compensated for service on a city 
council.! 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution provides, with certain exceptions not 
relevant to your inquiry, that "[ n]o person shall hold or exercise at the same time, more than one civil 
office of emolument." TEx. CONST. art. XVI, § 40(a). Subsection (b) declares, in relevant part: 

Id. § 40(b). 

State employees or other individuals who receive all or part 
of their compensation either directly or indirectly from frmds of the 
State of Texas and who are not State officers, shall not be barred from 
serving as members of the governing bodies of school districts, cities, 
towns, or other local governmental districts. Such State employees 
or other individuals may not receive a salary for serving as members 
of such governing bodies, except that: 

(1) a schoolteacher ... or retired school administrator 
may receive compensation for serving as a member of a governing 
body of a school district, city, town, or local governmental district 

'Letter from Honorable Dan W. Heard, Calhoun County Criminal District Attorney, to Opinion Committee, 
Office of the Texas Attorney General at I (Mar. 3, 2011), https:llwww.oag.state.tx.us/opin/indexJq.shtrnl ("Request 
Letter"). 
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Although you acknowledge that the individual in question disputes that he is compensated 
from state funds, your request appears to assume that he is in fact so compensated. See Tex. Att'y 
Gen. Op. No. GA-0530 (2007) at 2-3 ("Employees of public school districts ... receive 'all or part 
of their compensation either directly or indirectly from funds of the State of Texas,' and thus are 
subject to article XVI, section 40(b)."). 

You first question whether the school district chief of police may be compensated for his 
service on the city council under the "schoolteacher" exception in subsection (b). Request Letter 
at I. No Texas court has considered the term "schoolteacher" as used in subsection (b)(l). In a prior 
opinion, we said that "whether a particular individual who receives compensation from the State of 
Texas is a schoolteacher for purposes of article XVI, section 40 of the Texas Constitution depends 
upon whether the individual is employed to instruct students in a school setting, which may include 
an athletic facility, as a result of which participants may receive credit toward fulfilling their 
curriculum requirements." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0530 (2007) at 5. Although Opinion 
GA-0530 ultimately concluded that its particular determination was a fact question, you have told 
us that the job description for school district police chief does not include any teaching 
responsibilities. Request Letter at 2. On the basis of the facts you have provided, it appears that the 
district's chief of police, because he has no teaching responsibilities, is not a "schoolteacher" within 
the meaning of subsection (b)( I), article XVI, section 40 of the Texas Constitution. Consequently, 
that individual may not be compensated for service on a city council. 

You also ask whether subsection (a) of article XVI, section 40 is applicable to the school 
district police chief irrespective of subsection (b). It is not. Subsections (a) and (b) of article XVI, 
section 40 are not in conflict. Subsection (a) applies to persons who hold a "civil office of 
emolument." Subsection (b), which was added to the constitutional provision in 200 I, by its terms . 
applies to persons "who are not State officers." We conclude that subsection (b) is an independent 
provision that addresses prohibitions and exceptions applicable to "State employees or other 
individuals who receive all or part of their compensation either directly or indirectly from funds of 
the State of Texas and who are not State officers." See TEX. CONST. art. XVI, § 40(b). 
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SUMMARY 

Under the facts presented, a school district chief of police is 
not a "schoolteacher" for purposes of article XVI, section 40(b) of the 
Texas Constitution. Accordingly, he may not be compensated for his 
service on a city council. 
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