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Your predecessor asked whether section 271.121, Local Government Code, prohibits a 
governmental entity from requiring a contractor or other vendor to sign a project labor agreement 
("PLA") as a condition of submitting a bid.! Broadly, a PLA is "a multi-employer, multi-union 
pre-hire agreement designed to systemize labor relations at a construction site." Bldg. & Constr. 
Trades Dep't,AFL-CIO v. Allbaugh, 295 F.3d 28,30 (D.C. Cir. 2002), cert. denied, 537 U.S. 1171 
(2003).2 Section 271.121 of the Local Government Code, entitled "Right to Work," applies to 
a governmental entity when it procures goods or services, awards a contract, or oversees 
"procurement or construction for a public work or public improvement." TEX. LOc. GOV'T CODE 
ANN. § 271.121 (a) (West 2005). The section provides that such a government entity: "(1) may not 
consider whether a vendor is a member of or has another relationship with any organization; and (2) 
shall ensure that its bid specifications and any subsequent contract or other agreement do not deny 
or diminish the right of a person to work because of the person's membership or other relationship 
status with respect to any organization." [d. § 271.121(b). 

I See Letter from Honorable Todd Hunter, Chair, Committee on Judiciary and Civil Jurisprudence, Texas House 
of Representatives, to Honorable Greg Abbott, Attorney General of Texas (Nov. 15, 2010), https:llwww.oag.state.tx 
.us/opinlindex_rq.shtml ("Request Letter"). 

'Cited in Letter from Jon Fisher, President of the Associated Builders and Contractors of Texas, to Honorable 
Todd Hunter, Chair, Committee on Judiciary and Civil Jurisprudence, Texas House of Representatives (Nov. 8, 2010) 
(attached to Request Letter). See also N. Y. State Chapter, Inc. v. N.Y. State Thruway Auth., 666 N.E.2d 185, 188 (N.Y. 
1996) (defining a PLA as "a prebid contract between a construction project owner and a labor union (or unions) 
establishing the union as the collective bargaining representative for all persons who will perform work on the project"); 
GSA Rule, 48 C.F.R. § 536.271 (201 0) (for purposes of awarding contracts to construct federally-owned facilities, 
defining a PLA as "an agreement between the contractor, subcontractors, and the union(s) representing workers . .. 
establishing a framework for labor-management cooperation"). 
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Neither section 271.121 nor any other Texas statute or judicial opinion mentions PLAs, 
per se. Accordingly, section 271.121 does not expressly prohibit a governmental entity from 
utilizing a PLA.3 Nevertheless, the terms of a PLA required as a bid specification could contravene 
either subsection (b)(1) or (b )(2). Section 271.121 (b)(1) plainly prohibits a governmental entity from 
considering a vendor's memberships or other relationships with organizations in awarding a contract. 
!d. And, while section 271.121(b)(2) prohibits a governmental entity's bid specifications and 
contracts from "deny[ing] or diminish[ing] the right of a person to work because of the person's 
membership or other relationship status," the terms of a particular PLA may also prohibit such 
discrimination. See, e.g., Laborers Local No. 942 v. Lampkin, 956 P.2d 422, 428 (Alaska 1998) 
(PLA providing that "selection of applicants for referral to jobs shall be on a non-discriminatory 
basis ... and shall not be based on, or in any way affected by, union membership, or the lack 
thereof'). 

Whether a PLA's terms violate section 271.121 is a fact question that will depend on the 
PLA's specific terms and would involve the investigation and resolution of facts beyond the opinion 
process. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0637 (2008) at 5 (investigation and resolution of facts 
are outside the scope of the opinion process). 

'If section 271.121 of the Local Government Code were construed as flatly prohibiting PLAs, it would raise 
a question offederal preemption. See Ohio State Bldg. & Constr. Trades Council v. Cuyahoga Cnty. Bd. ofComm'rs, 
781 N.E.2d 951,970 (Ohio 2002) (holding thatthe National Labor Relations Act ("NLRA") preempts a state statute that 
flatly prohibited utilizing project labor agreements on public works projects). See generally Bldg. & Constr. Trades 
Council of the Metro. Dist. v. Associated Builders & Contractors of Mass.lR.l., Inc., 507 U.S. 218, 230 (1993) 
(discussing exception in NLRA for pre-hire project labor agreements historically utilized in the construction industry, 
which a state may utilize in its proprietary capacity). 
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SUMMARY 

Whether a project labor agreement's terms violate section 
271.121, Local Government Code, is a fact question that will depend 
on the terms of the specific agreement and would involve the 
investigation and resolution of facts beyond the opinion process. 
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