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On behalf of the Harris County Department of Education (the "Department"), you ask 
whether a school district may "provide an on-site health clinic to its employees" without violating 
Education Code subsection 22.004(i).1 At the outset, we note that you limit your request to section 
22.004. As a result, we constrain our analysis to the Department's compliance with that section and 
do not evaluate whether the Department has general authority to operate an on-site clinic. 

Education Code subsection 22.004(a) provides that school districts "shall participate in the 
uniform group coverage program established under Chapter 1579, Insurance Code." TEX. EDUC. 
CODE ANN. § 22.004(a) (West Supp. 2010). You tell us that pursuant to this provision, the 
Department participates in the Teacher Retirement System's ("TRS") health benefit programs. See 
Request Letter, supra note 1, at 1-2. Education Code subsection 22.004(i) provides: 

Notwithstanding any other provision of this section, a district 
participating in the uniform group coverage program established 
under Chapter 1579, Insurance Code, may not make group health 
coverage available to its employees under this section after the date 
on which the program of coverages under Chapter 1579, Insurance 
Code, is implemented. 

TEX. EDUC. CODE ANN. § 22.004(i) (West Supp. 2010). You explain that in addition to participating 
in the TRS program, the Department "desires to offer an on-site health clinic to its employees," 
which "would be an optional, available service for employees to use if they so desire." Id. at 2. The 

'Letter from Honorable Vince Ryan, Harris County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Attorney General of 
Texas at 1 (Oct. 26, 2010) (on file with the Opinion Committee, also available at http://www.texasattorneygeneral.gov) 
[hereinafter Request Letter]. 
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Department "does not intend for its health clinic to replace or circumvent the TRS health coverage 
program but rather, merely supplement employees' available healthcare options." Id. You ask 
whether the District may operate the on-site health clinic without violating subsection 22.004(i). 
Request Letter, supra note 1, at 1. Your question requires us to determine whether the on-site health 
clinic would be considered "group health coverage" under the statute. 

The phrase "group health coverage" is not defined in the Education Code. When a word is 
not defined by statute, we look to its plain meaning, beginning with the commonly understood 
definition. See Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 864,865 (Tex. 1999). 
The common understanding of "coverage" is the "inclusion of a risk under an insurance policy." 
BLACK'S LAW DICTIONARY 422 (9th ed. 2009); see also AMERICAN HERITAGE COLLEGE 
DICTIONARY 329 (4th ed. 2002) (defining "coverage" to mean "inclusion in an insurance policy"). 
It does not include the separate operation of a clinic. The clinic, as you describe it, would provide 
direct care to employees. Such a clinic would provide healthcare itself, not healthcare coverage. As 
you describe it, the clinic would "supplement employees' available healthcare options," which is 
distinct from supplemental healthcare insurance coverage. Request Letter, supra note I, at 2. Based 
on the facts described in the letter, the operation of an on-site clinic that provides optional health care 
services to employees does not meet the definition of group health coverage under subsection 
22.004(i). 
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SUMMARY 

By operating an on-site healthcare clinic, the Harris County 
Department of Education does not propose to offer healthcare 
insurance, but rather it proposes to provide optional healthcare 
services to its employees, Offering direct healthcare services does not 
implicate Education Code subsection 22.004(i), which prohibits 
districts from offering group healthcare coverage. 
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