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You inform us that the Texas Higher Education Coordinating Board (the "Board") formerly 
consisted of eighteen members but currently consists of nine. See TEX. EDUC. CODE ANN. § 61.022 
(West 2006) (requiring that the Board have nine members).! The reduction in Board membership 
began in 2003 when the Legislature enacted Senate Bill 286, a 2003 amendment to section 61.022. 
Act of June 1,2003, 78th Leg., R.S., ch. 820, § 2, 2003 Tex. Gen. Laws 2579, 2579-80. Senate Bill 
286 incrementally reduced Board membership by requiring the appointment of three new Board 
members in 2003 for terms expiring in 2009, four new members in 2005 for terms expiring in 2011, 
two new members for terms expiring in 2013, and two new members every two years thereafter. ld. 
You are concerned that this schedule of appointments would result in eight rather than nine members 
serving on the Board from August 31, 2011 to August 31, 2013. Request Letter at 1-3. This 
concerns you because article XVI, section 30a, of the Texas Constitution requires that boards 
"established by law[] may be composed of an odd number of three or more members." Request 
Letter at 1; TEX. CONST. art. XVI, § 30a. Accordingly, you ask whether the Governor should appoint 
an "additional" Board "member to fill a vacancy on September 1, 2011 to expire on August 31, 
2013." Request Letter at 2-3. 

The Board would have a vacancy if it had eight members with unexpired terms serving from 
September 1, 2011 to August 31, 2013. See TEX. EDUC. CODE ANN. § 61.022 (West 2006) 
(requiring that the Board have nine members); Denison v. State, 61 S.W.2d 1017, 1021 (Tex. Civ. 
App.-Austin 1933, writ refd) (holding that a vacancy exists when an appointed officer's term 
expires). Article XVI, section 30a, requires that "vacancies in such offices ... be filled as may be 
provided by law." TEX. CaNST. art. XVI, § 30a.' Thus, the Texas Constitution recognizes that there 

'Request Letter (available at http://www.texasattorneygeneral.gov). 

2This provision applies to "such boards as have been, or may hereafter be established by law." Tex. H.R.J. Res. 
9, 32d Leg., R.S .• 1911 Tex. Gen. Laws 286, 286-87. reprinted in 15 H.P.N. GAMMEL, THE LAWS OF TEXAS 1911 
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could be a vacancy on the Board and assigns the Legislature the duty to decide how the vacancy 
should be filled. [d. The Legislature performed this duty when it enacted Senate Bill 286. See supra 
Act of June 1,2003, at 2601 (providing, "To achieve an orderly transition from 18 to 9 positions on 
the Texas Higher Education Coordinating Board ... the governor shall appoint only two members 
to the coordinating board for terms expiring on August 31,2013."). Consequently, the Governor 
may make appointments to the Board as Senate Bill 286 prescribes. He need not appoint an 
additional member to serve from September 1, 2011 to August 31, 2013. 

It is important to note that article XVI, section 17, of the Texas Constitution provides, "All 
officers within this State shall continue to perform the duties of their offices until their successors 
shall be duly qualified." TEX. CONST. art. XVI, § 17. Therefore, one of the Board members whose 
terms expire on August 31, 2011, would continue to perform the member's duties until his or her 
successor is qualified to serve on the Board. An officer continuing to perform his or her duties after 
the expiration of the officer's term would be a de jure officer retaining all the authority he or she. had 
before the officer's term expired. Delamora v. State, 128 S.W.3d 344, 356 (Tex. App.-Austin 
2004, pet. ref' d). 

'( ... continued) 
(Austin Printing Co. 1911) (enacting article XVI, section 30a) (added Nov. 5, 1912). The Board was established by law. 
See Act of Feb. 25, 1965, 59th Leg., R.S., ch. 12, §§ 1-2, 1965 Tex. Gen. Laws 27, 27 (creating the Coordinating Board, 
Texas College and University System), amended by ActofJune 1, 1987, 70th Leg., R.S., ch. 823, § 1.03, 1970 Tex. Gen. 
Laws 2839, 2840 (stating that the Coordinating Board, Texas College and University System would thereafter be known 
as the Texas Higher Education Coordinating Board). 
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SUMMARY 

The Governor may appoint members to the Texas Higher 
Education Coordinating Board as provided by Senate Bill 286 ofthe 
78th Legislature, Regular Session. He need not appoint an additional 
member to serve from September 1, 2011 to August 31, 2013. 
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