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Dear Commissioner Heiligenstein: 

Opinion No. GA-0815 

Re: Whether, under chapter 42, Human Resources 
Code, the Texas Department of Family and 
Protective Services has rule-making authority to 
increase the number of training hours required for 
an employee of a day-care center or group day-care 
home (RQ-0868-GA) 

Section 42.042(p) of the Human Resources Code provides, in relevant part, that the Texas 
Department of Family and Protective Services (the "Department") "by rule shall prescribe minimum 
training standards for an employee of a regulated child-care facility." TEx. HUM. REs. CODE ANN. 
§ 42.042(p) (West Supp. 2010). Section 42.0421 (a) directs that the minimum training standards for 
employees of a day-care center or group day-care home, l "must include": (1) eight hours of initial 
training for day-care center employees who have no previous training or experience; (2) fifteen hours 
of armual training for day-care center or group day-care home employees, excluding directors; and 
(3) twenty hours of armual training for directors of day-care centers or group day-care homes. /d. 
§ 42.0421(a) (emphasis added). You ask whether the Department may, by rule, increase the number 
oftraining hours set out in section 42.0421 (a) for an employee ofaday-care center or group day-care 
home. Request Letter at 2-3 ("The question the department is posing is whether the legislature 
intended the total number of initial and armual training hours in paragraphs (1 )-(3) of Subsection 
42.0421 (a) ... to be the least number of hours that the department may establish ... ,or whether the 
legislature intended the total number of hours reflected in the statute to be the precise number of 
hours which the department may require in its minimum training standards - no more, no less."). 

An administrative "agency may adopt only such rules as are authorized by and consistent 
with its statutory authority." Pruett v. Harris Cnty. Bail Bond Bd., 249 S.W.3d 447, 452 (Tex. 
2008). The determinative factor as to whether an agency exceeds its rule-making authority is 

IThe tenns day-care center and group day-care home are defmed in section 42.002. See TEx. HUM. REs. CODE 
ANN. § 42.002(7}-(8) (West Supp. 20 I 0). The Department's duty under section 42.042(p) is to adopt minimum training 
standards for employees of a "regulated child-care facility," a tenn that you say encompasses not only day-care litcilities 
but also "residential-care facilities." Request Letter at 3 (available at http://www.texasattomeygeneral.gov); see also 
TEX. HUM. REs. CODE ANN. § 42.002(19) (West Supp. 20 I 0) (defming "residential child-care facility"). 
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whether the regulation is in harmony with the general objectives of the statute. Id. Whether a rule 
is "in harmony" with the general objectives of the relevant statute is determined through statutory 
construction. Lambright v. Tex. Parks & Wildlife Dep 't, 157 S.W.3d 499, 510 (Tex. App.-Austin 
2005, no pet.). We, therefore, tum to chapter 42 in determining the scope of the Department's rule­
making authority. 

The Legislature directs that title 2 of the Human Resources Code, which includes chapter 42, 
is to be liberally construed to accomplish its purposes. TEx. HUM. REs. CODE ANN. § 11.002(b) 
(West 2001). One purpose of chapter 42 is to protect the children of the state in the care of child­
care facilities. See id. § 42.001 (West Supp. 2010) (explaining that the purpose of chapter 42 is to 
protect the health, safety and well-being of children in child-care facilities and that it is the policy 
of the state to aid in improving child-care programs). One purpose of the minimum standards 
applicable to licensed child-care facilities is to "ensure adequate supervision of children by capable, 
qualified, and healthy personnel." Id. § 42.042(e)(3). With this information in mind, we consider 
the language of section 42.0421 (a). See Presidio Indep. Sch. Dist. v. Scott, 309 S.W.3d 927, 930 
(Tex. 2010) ("In construing statutes, we ascertain and give effect to the Legislature'S intent as 
expressed by the statute's language."). 

As set out above, section 42.0421 (a) provides that the Department "must include" a certain 
number of hours of training for various categories of employees of a day-care center or group day­
care home. TEx. HUM. REs. CODE ANN. § 42.0421(a) (West Supp. 2010). The term "include" is 
generally a term of enlargement. TEx. GOV'T CODE ANN. § 311.005(13) (West 2005). Therefore, 
the phrase "must include" is also one of enlargement, unless the context provides otherwise. Cf 
Badouh v. Hale, 22 S.W.3d 392, 395 (Tex. 2000) (referring to the well-settled rule that "shall 
include" is generally used as a term of enlargement not limitation or restriction). We find nothing 
in the context of the relevant statutes that indicates that the phrase "must include" in section 
42.0421(a) is intended to operate as a limitation. Thus, by its terms section 42.0421 (a) authorizes 
the Department to adopt, by rule, minimum training standards that contain requirements in addition 
to those set out in section 42.0421 (a). Nothing in chapter 42 precludes these additional requirements 
from being training hours. 

Moreover, accepting as true your assertion that there is "a positive correlation between the 
amount of training provided to child-care workers and the quality of child-care services provided," 
our construction of section 42.0421 (a) furthers the purposes of both chapter 42 and the minimum 
standards and comports with the legislative directive to liberally construe the statute in a manner that 
accomplishes those purposes. Request Letter at 1; see TEx. HUM. REs. CODE ANN. §§ 42.001 (West 
Supp. 2010) (explaining thatthe purpose of chapter 42 is to protect the health, safety and well-being 
of children in child-care facilities and that it is the policy ofthe state to aid in improving child-care 
programs), 42.042(e)(3) (providing that one purpose of the minimum standards is to ensure that 
personnel are capable and qualified). 

In sum, we think a court would likely find that a rule increasing the number of training hours 
set out in section 42.0421 (a) for an employee ofa day-care center or group day-care home is within 
the Department's rule-making authority. 
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SUMMARY 

It is likely that a court would find that a Texas Department of 
Family and Protective Services ("Department") rule increasing the 
number of training hours set out in Human Resources Code section 
42.0421(a) for an employee of a day-care center or group day-care 
home is within the Department's rule-making authority. 
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