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You ask whether an abortion facility may use either a prerecorded telephone message or a 
one-way conference call to furnish the information required to be provided by section 171.012 of the 
Health and Safety Code.! 

Section 171.011, Health and Safety Code, provides that "[a] person may not perform an 
abortion without the voluntary and informed consent of the woman on whom the abortion is to be 
performed." TEx. HEALTH & SAFETY CODE ANN. § 171.011 (West Supp. 2010). Section 171.012 
directs that, "[ e ]xcept in the case of a medical emergency, consent to an abortion is voluntary and 
informed only if' certain procedures are followed. Id. § 171.012(a). The statute requires the 
following: 

(1) the physician who is to perform the abortion or the referring physician 
informs the woman on whom the abortion is to be performed of: 

(A) the name of the physician who will perform the abortion; 

(B) the particular medical risks associated with the particular 
abortion procedure to be employed, including, when medically 
accurate: 

(i) the risks of infection and hemorrhage; 

IRequest Letter at l(available at http://www.texasattomeygeneral.gov). 
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Id. 

(ii) the potential danger to a subsequent pregnancy 
and of infertility; and 

(iii) the possibility of increased risk of breast cancer 
following an induced abortion and the natural protective 
effect of a completed pregnancy in avoiding breast cancer; 

(C) the probable gestational age of the unborn child at the time 
the abortion is to be performed; and 

(D) the medical risks associated with carrying the child to term; 

(2) the physician who is to perform the abortion or the physician's agent 
informs the woman that: 

(A) medical assistance benefits may be available for prenatal 
care, childbirth, and neonatal care; 

(B) the father is liable for assistance in the support of the child 
without regard to whether the father has offered to pay for the 
abortion; 

(C) public and private agencies provide pregnancy prevention 
counseling and medical referrals for obtaining pregnancy prevention 
medications or devices, including emergency contraception for 
victims of rape or incest; and 

(D) the woman has the right to review the printed materials 
described by Section 171.014, that those materials have been 
provided by the Texas Department of Health and are accessible on an 
Internet website sponsored by the department, and that the materials 
describe the unborn child and list agencies that offer alternatives to 
abortion; 

(3) the woman certifies in writing before the abortion is performed that the 
information described by Subdivisions (1) and (2) has been provided to her and that 
she has been informed of her opportunity to review the information described by 
Section 171.014; and 

(4) before the abortion is performed, the physician who is to perform the 
abortion receives a copy ofthe written certification required by Subdivision (3). 
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The information that is to be furnished "under Subsections (a)(1) and (2) must be provided: 
(1) orally by telephone or in person; and (2) at least 24 hours before the abortion is to be performed." 
Id. § 171.012(b). You ask whether section 171.012(b) permits an abortion facility to transmit the 
information by means of a prerecorded telephone message or by a one-way conference call. Request 
Letter at 1. 

Your question requires that we consider the meaning of the phrase "orally by telephone or 
in person." Our primary aim in interpreting a statute is to give effect to the intent of the Legislature. 
State v. Shumake, 199 S.W.3d 279, 284 (Tex. 2006). Courts, and by extension this office, must 
attempt "to give effect to all the words of a statute, treating none of its language as surplusage when 
reasonably possible." Phillips v. Bramlett, 288 S.W.3d 876,880 (Tex. 2009). Moreover, we are to 
"examine the Legislature's words in context of the statute as a whole and not consider words or parts 
of the statute in isolation." City of Waco v. Kelley, 309 S.W.3d 536, 542 (Tex. 2010). 

No statute or judicial opinion of which we are aware has defined the phrase "orally by 
telephone." When statutory terms are undefined, they are to be "read in context and construed 
according to the rules ofgrannnar and common usage." TEx. GOV'TCODEANN. § 311.011(a) (West 
2005). It has been suggested that, because the word "oral" means "spoken" or "by word of mouth," 
the use of a prerecorded telephone message is a permissible means of fulfilling the statutory directive 
of subsection 171.0 12(b ).2 This view represents one plausible construction of the statutory text, but 
it is not the only plausible construction. When statutory language is ambiguous, as here, we look to 
the context in which that language is used. Kelly, 309 S. W. 3 d at 542. Because the relevant language 
must be read in the context of the statute as a whole, the phrase "orally by telephone or in person" 
could, in our view, be interpreted to require a live conversation between physician and patient, 
whether the conversation takes place by telephone or in person. If the statute requires a live, give­
and-take encounter between physician and patient when the information is imparted "in person," it 
makes little sense to conclude that the Legislature did not intend to require a similar arrangement 
when the information is given "by telephone." The result of such a construction is to preclude the 
use of a prerecorded telephone message or a one-way conference call as a means of fulfilling the 
statutory requirement that information under section 171.012 be provided "orally by telephone or 
in person." 

Furthermore, the Legislature has demonstrated that, when it wishes to permit the use of 
prerecorded information, it knows how to do so. In requiring open meetings training for public 
officials, for example, the relevant statute provides that "[tJhe attorney general shall ensure that 
at least one course of training approved or provided by the attorney general is available on 

'Texas courts rely on dictionaries to detennine the meaning oftenns not dermed in statnte. See CenterPoint 
Energy Entex v. R.R. Comm 'n of Tex. , 208 S. W.3d 608, 619 (Tex. App.-,Austin 2006, pet. dism'd). Every dictionary 
that we have consulted construes the word "oral" in the same manner. One dictionary, for instance, defines the word to 
mean "by word of mouth; spoken rather than written." THE NEW OXFORD AMERICAN DICTIONARY 1203 (2001). Another 
dictionary also dermes "oral" as "[s]poken rather than written." AMERICAN HERlTAGE DICTIONARY 1236 (4th ed. 2000). 
A third dictionary declares that "oral" means "[ s ]poken or uttered; not expressed in writing." BLACK'sLA WDICTIONARY 
1205 (9th ed. 2009). 
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videotape or a functionally similar and widely available medium at no cost." TEx. GOV'T CODE 
ANN. § 551.005(b) (West Supp. 2010) (emphasis added). The absence of similar language in 
subsection 171.0 12(b) suggests a legislative intentthat an abortion facility may not use a prerecorded 
telephone message or a one-way conference call to furnish the information required to be provided 
by section 171.012 of the Health and Safety Code. If the Legislature desired that such alternatives 
be available, it could have easily provided for them in the statute. It failed to do so here. 

While the meaning of the statutory text is ambiguous, it is more likely than not that a court 
would construe the phrase "orally by telephone or in person" to mean that an abortion facility may 
not use either a prerecorded telephone message or a one-way conference call to furnish the 
information required to be provided to a patient by section 171.012 of the Health and Safety Code. 
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SUMMARY 

While the statutory text is ambiguous, a court would likely 
conclude that an abortion facility may not use either a prerecorded 
telephone message or a one-way conference call to furnish the 
information required to be provided to the patient by section 171.012 
of the Health and Safety Code. 
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