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You ask several questions related to whether subsection I 1.1 513(f) of the Education Code, 
when read in conjunction with section 573.041 of the Government Code, prohibits school districts 
from employing relatives of members of a school district board of trustees when the board has 
delegated final authority for selection of personnel to the district superintendent. I 

Chapter 573 of the Government Code regulates the appointment or employment of a public 
official's close relatives to positions within the official's appointment or confirmation authority. 
See TEx. GOV'T CODE ANN. §§ 573.001(3), .041, .061 (Vernon 2004). Section 573.041 of the 
Government Code states: 

A public official may not appoint, confirm the appointment of, 
or vote for the appointment or confirmation of the appointment of an 
individual to a position that is to be directly or indirectly compensated 
from public funds or fees of office if: 

(1) the individual is related to the public official within a 
degree described by Section 573.0022

; or 

IRequest Letter at 1-2 (available at http://www.texasattorneygeneral.gov). 

'Section 573.002 generally describes the individuals affected by section 573.041 as those with "relationships 
within the third degree by consanguinity or within the second degree by affmity" of a public official. TEX. GOV'T CODE 
ANN. § 573.002 (Vernon 2004). 
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(2) the public official holds the appointment or confinnation 
authority as a member of a state or local board, the legislature, or a 
court and the individual is related to another member of that board, 
legislature, or court within a degree described by Section 573.002. 

Id. § 573.041 (footnote added).3 

As you note, in 2003, this office explained that under the nepotism laws then in place, "a 
member of a school board that has delegated to the superintendent final authority for personnel 
selection is not a public official with appointment authority for purposes of section 573.041." Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0123 (2003) at 3. Attorney General Opinion GA-0123 therefore concluded 
that a superintendent could employ a relative of a board member if the superintendent had been 
delegated final authority to select personnel. Id. Subsequently, the Legislature enacted subsection 
11.1513(f) of the Education Code, which states: 

If, under the employment policy, the board of trustees delegates to the 
superintendent the final authority to select district personnel: 

(l) the superintendent is a public official for purposes of 
Chapter 573, Government Code, only with respectto a decision made 
under that delegation of authority; and 

(2) each member of the board of trustees remains subject to 
Chapter 573, Government Code, with respect to all district 
employees. 

TEx. EDUC. CODE ANN. § 11.1513(f) (Vernon SUpp. 2009). 

You first ask "whether, after the enactment of Section 11.1513 (f), a superintendentto whom 
fmal selection of personnel is delegated continues to have the discretion to employ persons related 
to board members as [this office] concluded in GA-0123." Request Letter at 1. You explain that 
"it appears that the intended purpose of Section 11.1513(f) was to prohibit a superintendent from 
selecting for employment a person who is related to a member of the board of trustees if the board 
would be prohibited under Chapter 573, Government Code" from doing so. Id. However, due to 
the specific language of Government Code section 573.041, "a question has been raised as to 
whether the prohibition ... might not apply" to a school district's superintendent. Id. Your question 
arises because a superintendent, as the public official with final authority to select personnel in a 
school district, "is not 'a member of a state or local board' as contemplated by Subsection 
573.041(2)." Id. 

'Section 573 .061 of the Government Code establishes certain exceptions to the application of this rule, including 
certain school district's appointment of bus drivers and the employment of substitute teachers. Id § 573.061(4), (6). 
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In construing statutes, our primary objective is to ascertain and give effect to the Legislature's 
intent. Hernandez v. Ebrom, 289 S.W.3d 316, 318 (Tex. 2009). We give effect to the legislative 
intent as it is expressed by the plain meaning of words used in the statute unless the context 
necessarily requires a different construction. City o/Waco v. Kelley, 309 S.W.3d 536, 542 (Tex. 
2010). We must examine the Legislature's words in context of the statute as a whole and not 
consider words or parts of the statute in isolation. ld. 

You are correct that a superintendent does not hold "appointment or confirmation authority 
as a member ofa state or local board." See TEX. GOV'T CODE ANN. § 573.041(2) (Vernon 2004) 
(emphasis added). A superintendent is not a school board member. Thus, when read in isolation, 
it may appear that section 573.041 does not prohibit a superintendent, who has been delegated final 
authority for personnel selection, from employing a relative of a school board member. However, 
when analyzing this provision from the perspective of a school district superintendent, section 
573.041 must not be read in isolation, but instead must be read in conjunction with section 
11.1513(f) ofthe Education Code. By enactment of section 11.1513(f), the Legislature made it clear 
that "each member of the board of trustees remains subject to Chapter 573, Government Code, with 
respect to all district employees" even when the board "delegates to the superintendent the fmal 
authority to select district personnel." TEx. EDUC. CODE ANN. § 11.1513(f)(2) (Vernon Supp. 2009) 
(emphasis added). 

If a board has delegated final authority to select district personnel to the superintendent, its 
members will not be in the position of appointing, voting for, or confirming individuals for 
employment. Cj Hurley v. Tarrant County, 232 S.W.3d 781, 789 (Tex. App.-Fort Worth 2007, 
no pet.) (explaining that because a county civil service commission has "final authority" over the 
decision to demote, suspend or terminate an employee, "[n]o other county official or body has 
authority over the commission's employment decisions"). Thus, the only meaning to be derived 
from subsection 11.1513(f)(2) is that, despite the board's delegation, relatives of board members 
continue to be prohibited from employment, implicitly prohibiting the superintendent from 
employing them. It is presumed that the Legislature, in adopting amendments to statutes, intended 
to make some change in the existing law. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0395 (2006) at 4 (citing Am. 
Sur. Co. o/N. Y v. Axtell Co., 36 S.W.2d 715, 719 (Tex. 1931)). Prior to the Legislature's enactment 
of subsection 11.1513(f)(2), this office interpreted the law to allow superintendents with final 
authority for personnel selection to hire the relative of a board member. Tex. Att'y Gen. Op. No. 
GA-0123 (2003) at 3. Therefore, interpreting section 573.041 of the Government Code to allow 
superintendents with final authority for personnel selection to hire the relative of a board member 
would render the Legislature's subsequent enactment of subsection 11.1513(f)(2) unnecessary. By 
amending the statute, it is clear that the Legislature intended to change the law, and we must give 
meaning to this change. See Cityo/Houstonv. ClearCreekBasinAuth., 589 S.W.2d671, 681 (Tex. 
1979) ("It is apparent in amending the statute, the legislature intended some change in the existing 
law, and this court will endeavor to effect the change."). Thus, pursuant to Education Code section 
11.1513(f), the Legislature has generally prohibited a school district, either through its board of 
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trustees or superintendent to whom final selection of personnel is delegated, from employing persons 
related to board members within the degrees described in chapter 573 of the Government Code.4 

You next ask whether the limitation "applies only if the district or the majority of the territory 
of the district is located in a county with a population of at least 35,000." Request Letter at 2. When 
it adopted section 1 1.1 513(f), the Legislature made an exception for school districts located in 
smaller counties: 

Subsection (f) does not apply to a school district that is located: 

(I) wholly in a county with a populationofless than 35,000; 
or 

(2) in more than one county, if the county in which the 
largest portion of the district territory is located has a population of 
less than 35,000. 

TEx. EDUC. CODE ANN. § l1.l513(g) (Vernon Supp. 2009). Based on the plain language of this 
statute, it seems apparent that the Legislature intended to avoid applying the restrictions found in 
subsection (f) to those school districts described in subsection (g). Thus, subsection 11.1513(f) of 
the Education Code and section 573.041 of the Government Code do not prohibit a superintendent 
who has been delegated final authority for personnel selection and whose school district is located 
in an area described by subsection 11.1513(g) from employing a relative of a member of the school 
district board of trustees. 

Your final question asks whether a violation ofthe nepotism prohibition in section 573.041 
"subjects the superintendent to penalties under Subchapter E, Chapter 573, Government Code and 
whether such a violation by the superintendent subjects members of the board to penalties under 
Subchapter E, Chapter 573, Government Code, even though the board did not make the employment 
decision." Request Letter at 2. Under subchapter E, "[a]n individual who violates [the nepotism 
prohibitions] shall be removed from the individual's position" and "commits an offense involving 
official misconduct ... punishable by a fine not less than $100 or more than $1,000." TEx. GOV'T 
CODE ANN. §§ 573.081(a) (Vernon 2004) ("Removal in General"), 573.084(a)--{b) ("Criminal 
Penalty''). 

4Multiple state organizatious iuterpreting section 11.1513 of the Education Code have similarly concluded that 
a superintendent would be prohibited from employing persons related to board members within the degrees of affinity 
and consanguinity described in chapter 573 ofthe Government Code. See TEXAS ASS'N OF SCH. BDS., LEGAL SERVICES, 
"Conflicts of Interest: Nepotism" at 2-3 (July 2008), available at http://www.tasb.org/services/legal/documents/ 
conflicUnt_ nepotis.pdf(last visited Aug. 16, 2010); TEXAS EDUC. AGENCY, OFFICE OF LEGAL SERVICES, "School Board 
Questions", available at http://ritter.tea.state.tx.us/legal/schoolboard.html ("Even if a school board does not approve a 
staff appointment, the nepotism law would still apply to the school board because the board has authority to approve or 
disapprove an appointment even if it doesn't actually do so.") (last visited Aug. 16,2010). 
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With respect to a superintendent who has been delegated final authority to select district 
personnel, the Legislature has defined that position as "a public official for purposes of Chapter 573, 
Government Code, only with respect to a decision made under that delegation of authority." TEx. 
EDUC. CODE ANN. § 11.l513(f)(1) (Vernon Supp. 2009). Under section 573.041, "[aj public official 
may not appoint, confirm the appointment of, or vote for the appointment or confirmation of the 
appointment of an individual if ... the public official holds the appointment or confirmation 
authority as a member of a state or local board, the legislature, or a court and the individual is related 
to another member ofthat board, legislature, or court within a degree described by Section 573 .002." 
TEx. GOy'T CODE ANN. § 573.041 (Vernon 2004). We have concluded above that Education Code 
subsection 11.1513(f)(2) and Government Code section 573.041 prohibit a school district, either 
through its board of trustees or superintendent to whom final selection of personnel is delegated, 
from employing relatives of the school board. 

However, as we noted above, a superintendent does not hold "appointment or confirmation 
authority as a member ofa state orlocal board." See id. § 573.041(2) (emphasis added). We believe 
a superintendent with final hiring authority could read Education Code subsection 11.1513(f)(2) and 
Government Code section 573.041 and reasonably conclude that the provisions do not apply 
specifically to the superintendent. 

Whether the school board members are subject to penalties when they did not make the 
employment decision is a separate question but raises a similar concern. In amending subsection 
11.1513(f), the Legislature stated that "each member of the board of trustees remains subject to 
Chapter 573, Government Code, with respect to all district employees." TEx. EDuc. CODE ANN.§ 
11.1513(f)(2) (Vernon SUpp. 2009). Such language could be interpreted to mean that the nepotism 
provisions, including the criminal penalties, continue to apply to board members even if they 
delegate to the superintendent final authority to select district personnel. However, a public official 
is subject to the nepotism penalties only by appointing, confirming the appointment of, or voting for 
the appointment or confirmation of an individual unauthorized to hold the employment. TEx. GOy'T 
CODEANN. § 573.041 (Vernon 2004). If the board of trustees has delegated final authority to select 
district personnel to the superintendent, as the Legislature has expressly authorized it to do, then the 
board members will not be appointing, confirming the appointment of, or voting for the appointment 
of employees of the district, as required in order for the nepotism penalties to apply. TEx. EDuc. 
CODEANN. § 11.1513(a)(2) (Vernon Supp. 2009); see also Tex. Att'yGen. Op. No. JC-0184 (2000) 
at 2 (concluding that because a board member abstained from voting on the appointment of her 
spouse, she had not violated section 573.041, although the board members voting in favor of his 
appointment did violate that provision); cf Tex. Att'y Gen. Op. No. 0-793 (1939) at 3 (concluding 
that a board member who voted against the appointment of a person related to another board member 
"would not be liable to prosecution" if the other members of the board appointed the unauthorized 
individual). 

It is a long-settled rule of law that a penal statute "must be sufficiently explicit to inform 
those who are subject to it what conduct on their part will render them liable to its penalties." 
Connally v. Gen. Constr. Co., 269 U.S. 385, 391 (1926). Considering the lack of clarity in these 
provisions, we refrain from concluding that a superintendent to whom final selection of personnel 
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is delegated and who hires a board member's relative will be subject to the penalties of subchapter 
E, chapter 573 of the Government Code. Similarly, we refrain from concluding that school board 
members that have delegated fmal hiring authority to the superintendent could be subject to the 
nepotism penalties when they did not appoint, confirm the appointment of, or vote for the 
appointment or confirmation of an individual unauthorized to hold the employment with the district. 
If the Legislature intends otherwise, it may expressly amend the statute to so provide. 
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SUMMARY 

Pursuantto subsection 11.1513(f) of the Education Code, the 
Legislature has generally prohibited a school district, either through 
its board of trustees or its superintendent to whom final selection of 
personnel is delegated, from employing persons related to members 
of the school district's board of trustees within the degrees described 
in chapter 573 of the Government Code. 

Pursuant to Education Code subsection 11.1513(g), a 
superintendent who has been delegated fmal authority for personnel 
selection may employ a relative of a member of the school district 
board of trustees if the superintendent's school district is located: (I) 
wholly in a county with a population of less than 35,000; or (2) in 
more than one county, if the county in which the largest portion of the 
district is located has a population of less than 35,000. 

Under chapter 573 of the Government Code, criminal 
penalties may be imposed on a public official who appoints, confirms 
the appointment of, or votes for the appointment or confirmation of 
the appointment of an individual if the public official holds the 
appointment or confirmation authority as a member of a state or local 
board, the legislature, or a court and the individual is related to 
another member of that board, legislature, or court within a degree 
described by section 573.002. Section 11.1513(f) of the Education 
Code is not clear as to whether the criminal penalties would apply to 
a superintendent with final hiring authority or to board members that 
delegated that final authority. Due to the long-settled rule oflaw that 
a penal statute must be sufficiently explicit to inform those who are 
subject to it what conduct on their part will render them liable to its 
penalties, we refrain from concluding that the superintendent or the 
board members could be subject to these penalties. If the Legislature 
intends otherwise, it may expressly amend the statute to so provide. 

DANIEL T. HODGE 
First Assistant Attorney General 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Virginia K. Hoelscher 
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Assistant Attorney General, Opinion Committee 


