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Dear Commissioner Scott: 

You ask about the effect of certain provisions contained in House Bill 3646, which was 
adopted during the Eighty-first Legislative Session, on the salaries of teachers and other school 
district employees.' Specifically, your questions involve the salaries that school districts must pay 
during the 2010-2011 school year. Request Letter at I. 

Education Code section 21.402( a) sets out the formula for the minimum monthly salaries that 
a school district must pay classroom teachers and certain other employees ("educators"). See TEx. 
Enuc. CODE ANN. § 21.402(a) (Vernon Supp. 2009). House Bill 3646 added subsections (c-l) and 
(c-2)to Education Code section 21.402. See id § 21.402(c-l)-(c-2); Act ofJune 1,2009, 81stLeg., 
R.S., ch. 1328, § 9, 2009 Tex. Gen. Laws 4173, 4175-76. Subsection (c-l), which provides for a 
salary increase, states as follows: 

(c-l) Notwithstanding Subsection (a), for the 2009-2010 and 
2010-2011 school years, each school district shall increase the 
monthly salary of each classroom teacher . . . [and certain other 
employees 1 by the greater of: 

(I) $80; or 

(2) [an amount determined using a designated formulaJ? 

lRequest Letter at I (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). 

'Subsection (c-I )(2) provides as follows: 

[T]he maximum uniform amount that, when combined with any resulting increases 
in the amount of contributions made by the district for social security coverage for 

(continued ... ) 
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TEx. EDUC. CODE ANN. § 21.402(c-l) (Vernon Supp. 2009). Subsection (c-2) provides that: 

(c-2) An increase in salary under Subsection (c-l) does not include: 

(1) any amount an employee would have received for the 
2009-2010 or 2010-2011 school year, as applicable, under the 
district's salary schedule for the 2008-2009 school year, if that 
schedule had been in effect for the 2009-2010 or 2010-2011 school 
year, including any local supplement and any money representing a 
career ladder supplement the employee would have received in the 
2009-2010 or 2010-2011 school year; or 

(2) any part of the salary to which an employee is entitled 
under Subsection (a). 

fd. § 21.402( c-2). Pursuant to subsection (c-2)(I), the subsection (c-l) salary increase is an amount 
additional to the amount an educator would receive under a district salary schedule. 

You state that "[ s Jchool districts generally adopt local salary schedules, which may pay 
educators amounts greater than the minimum requirements of Section 21.402 of the Education 
Code." See Request Letter at 2 n.4. "Many local salary schedules include annual 'steps' that 
recognize additional years of experience with a salary increase." fd. You note that if the local salary 
schedule for 2008-2009 included such increases for additional years of experience, subsection (c-2) 
would result in eligible educators receiving the increase provided for in the 2008-2009 local salary 
schedule during the 2009-2010 school year.' !d. at 2. Such an increase would be in addition to the 
amount required by subsection (c-l), i.e., the greater of $80 or the amount determined using the 
designated formula. fd. You point out that section 99 of House Bill 3646 provides that "[sJection 
21.402( c-l) Education Code, as added by this Act, is not intended to require an increase in the 
second year of the biennium beginning September 1, 2009." fd. at 3 (quoting Act of June 1,2009, 
81st Leg., R.S., ch. 1328, § 99, 2009 Tex. Gen. Laws 4173, 4212). In connection with section 99, 
you ask about the appropriate application of subsection (c-2) in the 2010-2011 school year. fd. 
at 4. You base your question on the following assumed facts: 

'( ... continued) 
the specified employees or by the district on behalf of the specified employees 
under Section 825.405, Govenunent Code, may be provided using an amount equal 
to the product of $60 multiplied by the number of students in weighted average 
daily attendance in the school during the 2009-20 I 0 school year. 

TEx. EDUC. CODE ANN. § 21.402( c-l)(2) (Vernon Supp. 2009). 

'Subsection (c-2) prevents a school district from reducing the local salary supplement it provided in 2008-2009. 
See generally Weslaco Fed'n of Teachers v. Tex. Educ. Agency, 27 S.W.3d 258, 261--{i2 (Tex. App.-Austin 2000, no 
pet.) (addressing school district's reduction of prior school year's local salary supplement, where no statute prohibited 
this action). 
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See id. 

An educator with five years of experience was paid $4,000 a month during 
the 2008-2009 school year. 

The district's 2008-2009 local salary schedule required the payment of an 
additional $100 per month for each of a sixth and seventh year of experience. 

The district's subsection (c-l) increase is $80 per month. 

The educator is entitled to a salary of$4180 per month during the 2009-2010 
school year pursuant to subsections 21.402(c-l) and (c-2). 

When the assumed facts are applied to your question, you ask whether the educator, who 
works in a school district that adopted a local salary schedule for the 2008-2009 school year that 
would require a $100 per month salary increase for a seventh year of experience, would be entitled 
to the $100 per month local salary increase to $4280 per month pursuant to subsection 21.402(c-2) 
during the 2010-2011 school year.' Id. We look first to the language of subsection (c-2) to answer 
your question, and "[i]f the statute's language is unambiguous, its plain meaning will prevail." 
Leland v. Brandal, 257 S.W.3d 204, 206 (Tex. 2008). 

Subsection (c-2), in providing that the subsection (c-l) increase does not include "any amount 
an employee would have received for the 2009-2010 or 20 1 0-20 11 school year, as applicable, under 
the district's salary schedule for the 2008-2009 school year, if that schedule had been in effect for 
the 2009-2010 or 20 I 0-20 II school year," continues a district's 2008-2009 salary schedule in effect 
for the 2009-2010 and 2010-2011 school years. TEx. EDUC. CODE ANN. § 21.402(c-2) (Vernon 
Supp. 2009). According to a plain reading of subsection (c-2), an educator subject to section 
21.402( a) would receive in the 20 I 0-20 II school year the amount provided by subsection (c-I) plus 
the amount he or she would receive under the 2008-2009 local salary schedule if it were in effect 
for the 20 I 0-20 II school year, including any local supplement and any money representing a career 
ladder supplement for that school year. See id. § 21.402(c-l)--(c-2). The educator in your example 
who was paid in the 2008-2009 school year as someone with five years' experience would have six 
years' experience in 2009-2010 and seven years' experience in 2010-2011. The educator would 
thus be entitled in 2010-2011 to the further $100 step increase provided by the 2008-2009 salary 
schedule you have described. Thus, the educator's monthly salary in the 2010-20 II school year 
would be $4280. 

As your second question, you ask "whether an educator would be entitled to a step increase 
in 2010-2011 if the district's local salary schedule provides a step increase in that year, but did not 
do so in the 2009-2010 school year." Request Letter at 4. Subsection 21.402(c-2) provides that a 

'You also state this question as follows: "If a school district adopted a local salary schedule for the 2008-2009 
school year that would provide a salary increase for an educator during the 2010-20 II school year if applied during that 
school year, is an educator entitled to that increase during the 20 I 0-2011 school year?" Request Letter at 4. 
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school district's "salary schedule for the 2008-2009 school year" applies to educators' salaries in 
the "2009-2010 or 2010-2011 school year, as applicable." TEx. EDUC. CODE ANN. § 21.402(c-2) 
(Vernon SUpp. 2009). As we have shown in answer to your first question, pursuant to subsection 
(c-2), the terms of the 2008-2009 salary schedule determine whether a particular educator should 
receive a salary increase based on years of experience in 2009-2010 or 2010-2011. See id. If the 
2008-2009 salary schedule provides an increase in the 2010-2011 school year for a particular 
educator, the plain language of subsection (c-2) entitles him or her to that salary increase, even ifthe 
salary schedule did not provide such an increase for the educator in the 2009-2010 school year. See 
id. 

You raise section 99 of House Bill 3646, which provides that "[ s ]ection 21.402( c-l), 
Education Code, as added by this Act, is not intended to require an increase in the second year of the 
biennium beginning September 1,2009." Act ofJune 1,2009, 81st Leg., RS., ch. 1328, § 99, 2009 
Tex. Gen. Laws 4173, 4212. You state that "[s]ection 99 precludes a second, additional application 
of the subsection 21.402( c-l) increase during the 2010-2011 school year." Request Letter at 3. You 
are, however, concerned that section 99 "is unclear as to whether an educator is entitled to an 
additional 'step' during the 2010-2011 school year, if such an additional pay increase was included 
in the district's 2008-2009 local salary schedule." Id. In relation to this issue, you quote an 
exchange on the House Floor between Representative Hochberg, the bill's sponsor,s and 
Representative Giddings about House Bill 3646. See id. Representative Giddings stated that "[ f]rom 
my discussion with you, there is nothing in the bill that mandates the district to give a step increase 
the second year. They just have to maintain the increase that they've given in the first year." 
H.J. OF TEx., 81st Leg., RS. 6812 (2009). Representative Hochberg agreed and said that any 
question about particular words could be handled in a technical correction. Id. House Concurrent 
Resolution 290, correcting technical and typographical errors in House Bill 3646, was adopted soon 
after this discussion.6 Section 99 was also included in House Concurrent Resolution 290. See Tex. 
H.R Con. Res. 290, 81st Leg., RS., 2009 Tex. Gen. Laws 5652. 

You state that section 99 "is unclear as to whether an educator is entitled to an additional 
'step' during the 2010-2011 school year, if such an additional pay increase was included in the 
district's 2008-2009 local salary schedule." Request Letter at 3. We look first to the language of 
section 99 to determine its meaning. See First Am. Title Ins. Co. v. Combs, 258 S.W.3d 627, 631 
(Tex. 2008) (stating that "[ w ]hen interpreting a statute, the courts look first and foremostto the plain 
meaning of the words used''). The Code Construction Act provides that "[i]n construing a statute, 
whether or not the statute is considered ambiguous on its face, a court may consider among other 
matters" the legislative history. TEx. GOV'T CODE ANN. § 311.023(3) (Vernon 2005). The Texas 
Supreme Court has directed, however, that "if a statute is unambiguous, rules of construction or 

'See H.J. OF TEx., Slst Leg., R.S. 794 (2009). 

'The discussion between Representative Giddings and Representative Hochberg took place on May 31, 2009, 
and House Concurrent Resolution 290 was adopted on June I, 2009. See H.J. OF TEx., Slst Leg., R.S. 6S12, 6S12-13, 
6956-57 (2009). 
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other extrinsic aids cannot be used to create ambiguity." Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys .. 
Inc., 996 S.W.2d 864, 865--66 (Tex. 1999). 

Section 99 expressly clarifies "[s]ection 21.402(c-l) Education Code, as added by" House 
Bill 3646, but it does not mention subsection (c-2). See Act of June 1,2009, 81st Leg., R.S., ch. 
1328, § 99,2009 Tex. Gen. Laws 4173,4212. When we look to the plain meaning of the words used 
in section 99, we cannot read this section as applying to subsection (c-2). A court must presume that 
the Legislature chose every word of a statute for a purpose and excluded every word that has been 
excluded for a purpose. See Laidlaw Waste Sys. (Dallas), Inc. v. City a/Wilmer, 904 S.W.2d 656, 
659 (Tex. 1995) (quoting Cameron v. Terrell & Garrett, Inc., 618 S.W.2d 535, 540 (Tex. 1981)). 
We do not find any other provision of House Bill 3646 that changes the plain meaning of section 
21.402(c-2). Accordingly, in the 2010-2011 school year, an educator would receive pursuant to 
subsection (c-2) the amount he or she would receive under the 2008-2009 local salary schedule as 
ifthat schedule were in effect for the 2010-2011 school year, including any local supplement and 
any money representing a career ladder supplement for that school year. Section 99 does not change 
this conclusion. 

You finally inquire about the amount a district is required to pay an educator with seven 
years' experience hired by the district for the first time during the 2010-2011 school year. Request 
Letter at 4. This question is based on the same assumed facts as your first question, specifically that 
(I) an educator with five years of experience was paid $4,000 a month during the 2008-2009 school 
year, (2) the district's 2008-2009 local salary schedule requires the payment of an additional $100 
per month for each ofa sixth and seventh year of experience, and (3) the district's subsection (c-l) 
increase is $80 a month. See id Given these assumed facts, you ask which of the three following 
monthly salaries the district would be required to pay the educator hired for the first time during the 
2010-2011 school years: (1) "$4280 (2008-2009 salary schedule applied in 2010-2011)," (2) 
"$4180 (2008-2009 salary schedule applied in 2010-2011 but constrained to not provide an 
additional step in that year)," or (3) "the state minimum salary plus $80 (the 2008-2009 salary 
schedule has no effect after the 2009-2010 school year)?" /d.' 

. As we stated in answer to your second question, subsection 21.402(c-2) provides that a 
school district's "salary schedule for the 2008-2009 school year" applies to educators' salaries in 
the "2009-2010 or 2010-2011 school year, as applicable." TEx. EDUC. CODE ANN. § 21.402(c-2) 
(Vemon Supp. 2009). Under the plain language of section 21.402( c-2), the salary schedule for the 
2008-2009 school year applies to educators' salaries in the applicable school year, whether it is the 
2009-2010 or 2010-2011 school year. See id Accordingly, the district would be required to pay 
the educator hired for the first time during the 2010-20 II school year the amount provided by the 
district's 2008-2009 salary schedule as if it applied in 2010-2011. On the basis of the facts you 
have asked us to assume, the educator will receive a monthly salary of $4280 in the 2010-2011 
school year. 

'Your list of possible salaries shows that a newly-hired educator is placed on the salary schedule according to 
his or her years of experience regardless of the fact that the experience was acquired in another school district. 
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SUMMARY 

A school district that adopted a local salary schedule in 
2008-2009 must compensate an educator subject to Education Code 
section 21.402(a) in the 2010-2011 school year in the amount 
provided by subsection (c-l) and the amount he or she would receive 
under the district's 2008-2009 local salary schedule if it were in 
effect for the 20 1 0-20 11 school year, including any local supplement 
and any money representing a career ladder supplement for that 
school year. The educator will receive that amount even if the 
2008-2009 local salary schedule did not provide him or her a salary 
increase in the 2009-2010 school years. 

A school district that adopted a local salary schedule in 
2008-2009 would be required to pay an educator with seven years' 
experience hired for the first time during the 2010-2011 school year 
the amount provided by the district's 2008-2009 salary schedule as 
if it applied in 2010-2011. 

ANDREW WEBER 
First Assistant Attorney General 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 

I of Texas 


