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Re: Authority of a sheriff to accept a fee from a 
private organization that contracts with the sheriffs 
county to operate the county jail (RQ-0823-GA) 

You ask several questions involving section 351.101 of the Local Government Code.! 
Section 351.101 provides, in relevant part, that: 

The commissioners court of a county, with the approval of the 
sheriff of the county, may contract with a private organization to 
place inmates in a detention facility operated by the organization. 
The commissioners court may not contract with a private organization 
in which a member of the court or an elected or appointed peace 
officer who serves in the county has a financial interest . . .. A 
contract made in violation of this section is void. 

TEX. Loc. GOV'T CODE ANN. § 351.101 (Vernon 2005). You describe, generally, a situation in 
which a county and a private organization have entered into a contract under section 351.101. See 
Request Letter at 1. You tell us that the person holding the office of county sheriff would be paid 
an administrative fee by the private organization "based upon inmate count" and "ostensibly" for the 
sheriffs administrative responsibilities with respect to the contract.2 Id 

ISee Request Letter at 1-2 (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). 

2We received a brief averring that the contract structure utilized in a particular county is different from the 
contract structure described in the request and that the sheriff receives only a salary from the county. Brief from Michael 
W. Dixon, Haley & Olson, P.C. at 2 (Oct. 5,2009) (on file with the Opinion Committee). We answer only the general 
questions posed in the Request Letter, and in doing so we must rely on the factual representations ofthe one requesting 
our opinion. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0249 (2004) at 2 (stating that fact questions cannot be answered in the 
opinion process and assuming that the request letter has provided a "correct and complete version of the facts"); see also 
Tex. Att'y Gen. Op. No. H-772 (1976) at 6 (relying on facts as presented in the request letter). A court considering a 
specific contract and a specific set of facts could arrive at a different conclusion. 
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You. state that because a county may not enter into such a contract for jail services without 
the sheriff's approval, a situation involving the sheriff s personal acceptance of a fee paid by a 
private organization raises the following questions: 

1. Is there any constitutional or statutory authority which allows a 
sheriff to be offered or to accept an administrative fee paid by a 

. private organization? 

2. Does the acceptance of such an administrative fee by the sheriff 
constitute or is it tantamount to having a "fmancial interest" in the 
private organization which violates Section 351.101 of the Texas 
Local Government Code and causes the contract to be void? 

3. Is the payment or acceptance of an administrative fee to the 
sheriff, who must first approve the contract betw~en the county and 
a private organization wishing to operate a facility for county 
prisoners, a violation of any criminal laws? 

Id at 1-2. Because you do not ask about a particular contract, we can address your questions only 
generally. See id at 1 (noting several such contracts in Texas but stating that the request is not 
"requesting an opinion for any certain contract"). 

First, you ask broadly about a sheriff's authority to accept an administrative fee from a third 
party. See id at 1 (noting also that a "sheriff's salary/compensation includes being paid for the safe 
keeping of county prisoners"). Article XVI, section 61 of the Texas Constitution requires that 
"county officers in counties having a population of twenty thousand (20,000) or more . . . be 
compensated on a salary basis." TEx. CONST. art. XVI, § 61(a); see also id. art. V, § 23 (providing 
for election of sheriff by county voters). In counties with a population ofless than twenty thousand, 
the "Commissioners Courts have the authority to determine whether county officers shall be 
compensated on a fee basis or on a salary basis, with the exception that it shall be mandatory upon 
the Commissioners Courts to compensate all sheriffs ... on a salary basis." Id art. XVI, § 61(c). 
Thus, regardless of county population, county sheriffs must be compensated on a salary basis. A 
sheriff, paid on a salary basis, "receives the salary instead of all fees, commissions, and other 
compensation the officer would otherwise be authorized to keep." TEx. Loc. GOV'T CODE ANN. 
§ 154.002 (Vernon 2008); see also Moore v. Sheppard, 192 S.W.2d 559, 560 (Tex. 1946) 
(associating officer's "fees of office" with fee charged for performance of the officer's official 
duties). While article XVI, section 61 requires that a fee of office earned by a county officer "shall 
be paid into the county treasury," it is not a grant of authority for the acceptance of a fee. TEx. 
CONST. art. XVI, § 61(d); cf TEx. Loc. GOV'TCODEANN. § 154.005(c) (Vernon 2008) (permitting 
Sheriff to receive reward for apprehended criminal or stolen property). In addition, the Local 
Government Code expressly places the authority to establish the "amount of ... compensation" for 
county officers with the county commissioners court. See TEx. Loc. GOV'T CODE ANN. § 152.011 
(Vernon 2008) (authorizing the commissioners court to set the compensation for county officers paid 
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wholly from county funds). Accordingly, we conclude that neither the Texas Constitution nor Texas 
statutes authorize a county sheriff to accept from a private organization an administrative fee such 
as you have described. 

Second, you inquire whether the sheriff's acceptance of the administrative fee from a private 
organization constitutes or is tantamount to a "financial interest" under section 351.101. See Request 
Letter at 2. Because of our conclusion that there is no authority for a sheriff to accept the fee 
described, we need not address this question. 

Third, you ask whether the sheriff's acceptance of an administrative fee violates any criminal 
laws. Id Whether particular conduct constitutes a violation of a criminal statute involves questions 
of fact that are outside the purview of the opinion process. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0485 
(2006) at 4 (noting that questions involving issues of fact are outside the Attorney General opinion 
process). 
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SUMMARY 

Neither the Texas Constitution nor Texas statutes authorize 
the person holding the office of county sheriff to be paid an 
administrative fee by a private organization. 
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