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Dear Representative Gallego: 

Opinion No. GA-0709 

Re: Authority of a county attorney to issue 
commissions for reserve or nonpaid peace 
officers (RQ-0730-GA) 

You have requested that we answer a question submitted by your colleague, Representative 
Joe Driver, former chair of the Committee on Law Enforcement. We were asked whether a county 
attorney has authority to commission reserve or nonpaid peace officers.1 We find no reference in 
the statutes to a "nonpaid" peace officer and thus consider a county attorney's authority only with 
respect to "reserve" peace officers. But see TEx. WATER CODE ANN. § 60.0775 (Vernon Supp. 
2008) (describing volunteer police reserve force). 

The term "reserve law enforcement officer" is defined in section 1701.001, Occupations 
Code, to mean those officers appointed under sections 85.004, 86.012, and 341.012, Local 
Government Code, and section 60.0775, Water Code. TEx. Occ. CODE ANN. § 1701.001 ( 6) (Vernon 
Supp. 2008). Respectively, those provisions authorize the appointment of sheriff and constable 
reserve deputies, a municipal reserve police force, and a navigation district volunteer police reserve 
force. See TEx. Lac. GOV'T CODE ANN. §§ 85.004 (Vernon 2008) (providing for appointment of 
reserve deputies by the sheriff), 86.012 (providing for the appointment of reserve deputy constables), 
341.012 (Vernon 2005) (authorizing the governing body of a municipality to establish a police 
reserve force); TEx. WATER CODE ANN. § 60.0775 (Vernon Supp. 2008) (providing for the 
establishment of a volunteer police reserve force). Chapter 1701 contains no authorization for a 
"reserve" peace officer under the auspices of a county attorney. 

Three of the provisions in section 1701.001 defining reserve law enforcement officer are also 
referenced in article 2.12, Code of Criminal Procedure. See TEx. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 2.12 
(Vernon Supp. 2008). In article 2.12, the definition of the term peace officer includes express 
reference to particular reserve officers. Article 2.12( 1) provides that "reserve [sheriff] deputies who 
hold a permanent peace officer license issued under Chapter 1701, Occupations Code" are peace 
officers. See id art. 2.12(1). And "reserve deputy constables who hold a permanent peace officer 

lSee Request Letter (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). 
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license issued under Chapter 1701" are peace officers. See id. art. 2.l2(2). Finally, "reserve 
municipal police officers who hold a permanent peace officer license issued under Chapter 1701" 
are defined by article 2.12 as peace officers. See id. art. 2.12(3). Aside from these three sections, 
article 2.12 makes no provision for other types of "reserve" peace officers. 

Chapter 41 of the Government Code governs the powers and duties of county attorneys. See 
generally TEx. GOV'T CODE ANN. §§ 41.001-.310 (Vernon 2004 & Supp. 2008). It authorizes a 
county attorney to "employ . .. investigators." Id. § 41.102(a) (Vernon Supp. 2008) (emphasis 
added). An investigator of a county attorney is defined as a peace officer under the Code of Criminal 
Procedure. See TEx. CODECRIM. PROC. ANN. art. 2.12(5) (Vernon Supp. 2008) (defining the term 
"peace officer" to include investigators of county attorneys). However, we find no authority in 
chapter 41 for a county attorney to commission or appoint "reserve" investigators or peace officers. 

In chapter 1701 ofthe Occupations Code and article 2.12 ofthe Code of Criminal Procedure, 
the Legislature specifically enumerated those officers with authority to appoint "reserve" peace 
officers and thereby demonstrated it knows how to bestow that authority. See FM Props. Operating 
Co. v. City 0/ Austin, 22 S.W.3d 868, 885 (Tex. 2000) (relying on the principle of statutory 
construction that the Legislature knows how to enact laws effectuating its intent); accord 
CenterPoint Energy Houston Elec., LLC v. Gulf Coast Coal. o/Cities, 263 S.W.3d 448, 461 (Tex. 
App.-Austin 2008, pet. filed). It has not provided that authority with respect to county attorneys. 
Further, chapter 41 of the Government Code does not authorize a county attorney to appoint 
"reserve" investigators or peace officers. See TEx. Gov' T CODE ANN. § § 41.001-.310 (Vernon 2004 
& Supp. 2008). Public officers, such as a county attorney, possess only such powers as are expressly 
conferred upon them by law or are necessarily implied from the powers so conferred. See Bullock 
v. Calvert, 480 S.W.2d 367, 371 (Tex. 1972). Thus, because no statute provides express or 
necessarily implied authority, we must conclude that a county attorney is not authorized to appoint 
reserve peace officers. 
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SUMMARY 

A county attorney is not authorized to appoint reserve peace 
officers. 
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