
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

March 4, 2009

The Honorable Rob Eissler
Chair, Committee on Public Education
Texas House of Representatives
Post Office Box 2910
Austin, Texas 78768-2910

Dear Representative Eissler:

Opinion No. GA-0698

Re: Consequences attending a legislator's announcement
of his candidacy for Governor during the first year of a
two-year term (RQ-0736-GA)

You have requested that we answer the questions submitted by your colleague,
Representative Leo Berman, former chair of the Committee on Elections. We were asked whether
a legislator serving in the Texas House of Representatives must immediately resign that position
after announcing his candidacy for Governor during the first year of a two-year term.! Multiple
provisions within the Texas Constitution restrict certain officials from running for one elected office
while serving a term in another office. For example, no person holding a "lucrative office" in state
or federal government or in a foreign government is eligible for the Legislature during the term for
which that person is elected or appointed. TEX. CONST. art. III, § 19. Similarly, certain district and
county officials, upon announcing their candidacy for any other office, must resign the current office
.held. TEX. CONST. art. XVI, § 65(b). However, we find no constitutional or statutory authority that
prohibits a legislator from running for Governor while continuing to serve as a legislator.

Texas law presumes that individuals are eligible to run for and hold office. See Wentworth
v. Meyer, 839 S.W.2d 766, 768 (Tex. 1992) ("[W]e are bound to decide in favor of eligibility
whenever possible ...."). Given the lack ofconstitutional and statutory provisions restricting a state
legislator from running for Governor, a legislator is not legally required to resign from that position
upon announcing his or her candidacy for Governor.

We were also asked about the implications of a legislator announcing "the formation of
an exploratory committee to consider a candidacy for [G]overnor during the first year of the
two-year term." See Request Letter at 1. No Texas statutes speak to the formation ofan exploratory
committee or otherwise address consequences that may result from the formation ofone. However,
because we conclude that a legislator is not required to resign from office upon announcing his or
her candidacy for Governor, a legislator is likewise not required to resign while exploring a possible
candidacy for Governor.

lRequest Letter at 1 (available at http://www.texasattomeygenera1.gov).
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SUMMARY

A legislator serving in the Texas House of Representatives
who announces his or her candidacy for Governor during the first year
ofa two-year term is not required to resign from service in the House
ofRepresentatives. Because a legislator is not required to resign from
office upon announcing his .or her candidacy for Governor, a
legislator is likewise not required to resign while exploring a possible
candidacy for Governor.
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