
G R E G  A B B O T T  

May 10,2007 

Dewey E. Helmcamp 111, J.D. Opinion No. GA-0547 
Executive Director 
Texas Board of Veterinary Medical Examiners Re: Validity of a rule adopted by the Texas 
333 Guadalupe, Suite 3-8 10 Board of Veterinary Medical Examiners that 
Austin, Texas 78701 -3942 prohibits a Board licensee from dispensing any 

controlled substance unless the licensee is 
registered with the Texas Department of Public 
Safety (RQ-0553-GA) 

Dear Mr. Helmcamp: 

You ask about the validity of a rule adopted by the Texas Board of Veterinary Medical 
Examiners (the "Board") that prohibits a Board licensee from dispensing any controlled substance 
unless the licensee is registered with the Texas Department of Public Safety (the "DPS") under the 
Texas Controlled Substances Act, chapter 48 1 of the Health and Safety Code (the "Act"). See TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE ANN. $8 481.001-.205 (Vernon 2003 & Supp. 2006).' 

Section 48 1.061 of the Act states in relevant part: 

(a) Except as otherwise provided by this chapter, a person who is not 
a registrant may not manufacture, distribute, prescribe, possess, 
analyze, or dispense a controlled substance in this state. 

(b) A person who is registered by the director . . . may possess, 
manufacture, distribute, analyze, dispense, or conduct research with 
[a controlled] substance to the extent authorized by the person's 
registration and in conformity with this chapter. 

Id. 5 48 1.061 (a)-(b) (Vernon 2003) (emphasis added). A "registrant" is a person who is registered 
with the director in accordance with the Act's requirements. See id. $6 481.002(45) (Vernon Supp. 

'See Letter from Dewey E. Helmcamp 111, J.D., Executive Director, Texas Board of Veterinary Medical 
Examiners, to Honorable Greg Abbott, Attorney General of Texas, at 1-2 (Nov. 9,2006) [hereinafter Request Letter]; 
see also Memorandum Brief attached to Request Letter from Lee H. Mathews, General Counsel, Texas Board of 
Veterinary Medical Examiners, to Opinion Committee, Office of the Attorney General (Nov. 9,2006) [hereinafter Board 
Brief]; Brief attached to Request Letter from Donald A. Ferrill, Brown, Pruitt, Peterson & Wambsganss, P.C., to Lee 
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2006), 48 1.063 (Vernon 2003). The "director" is "the director of the [DPS] or an employee of the 
[DPS] designated by the director." Id. 5 481.002(11). "Dispense" means "the delivery of a 
controlled substance in the course of professional practice or research, by a practitioner or person 
acting under the lawful order of a practitioner, to an ultimate user or research subject." Id. 
5 48 1.002(12). "Dispense" also "includes the prescribing, administering, packaging, labeling, or 
compounding necessary to prepare the substance for delivery." Id. Likewise, a "dispenser" is "a 
practitioner, institutional practitioner, pharmacist, or pharmacy that dispenses a controlled 
substance." Id. 5 481.002(13). Finally, a "practitioner" is defined to include a veterinarian. Id. 
$481.002(39)(A). In sum, the Act requires a veterinarian who dispenses a controlled substance to 
register with the director of the DPS or his designee. 

The Act also furnishes a number of exemptions from registration. Certain "persons are not 
required to register and may possess a controlled substance under this chapter: (1) an agent or 
employee of a registered manufacturer, distributor, analyzer, or dispenser ofthe controlled substance 
acting in the usual course of business or employment." Id. 5 48 1.062(a)(l) (Vernon 2003) (emphasis 
added). 

The Board adopted the rule at issue here under chapter 80 1 of the Occupations Code, which 
regulates the "practice of veterinary medicine," defined in relevant part as: 

(A) the diagnosis, treatment, correction, change, manipulation, relief, 
or prevention of animal disease, deformity, defect, injury, or other 
physical condition, including the prescription or administration of a 
drug, biologic, anesthetic, apparatus, or other therapeutic or 
diagnostic substance or technique; [and] 

(B) the representation of an ability and willingness to perform an act 
listed in Paragraph (A)[.] 

TEX. OCC. CODE ANN. 5 801.002(5)(A)-(B) (Vernon 2004). A "veterinarian" is "a person licensed 
by the [Bloard under this chapter to practice veterinary medicine." Id. 5 801.002(1), (6). The Board 
is empowered to "adopt rules as necessary to administer this chapter" and to "adopt rules of 
professional conduct appropriate to establish and maintain a high standard of integrity, skills, and 
practice in the veterinary medicine profession." Id. 5 80 1.15 1 (a)-(b). The Board is required to adopt 
rules to: 

(1) protect the public; and 

(2) ensure that alternate therapies, including ultrasound diagnosis 
and therapy, magnetic field therapy, holistic medicine, homeopathy, 
chiropractic treatment, acupuncture, and laser therapy, are performed 
only by a veterinarian or under the supervision of a veterinarian. 

Id. 5 801.151(c). 
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Rule 573.43, about which you inquire, provides in relevant part that "a licensee may not 
prescribe, dispense, deliver, or order delivered any controlled substance unless the licensee is 
currently registered with the . . . (DPS) to dispense controlled substances." 22 TEX. ADMIN. CODE 
5 573.43(a) (2007) (Tex. Bd. of Veterinary Med. Exam'rs, Prescribing and/or Dispensing 
Medi~ations).~ You indicate that this rule has been challenged as an unlawful exercise by the Board 
of the Legislature's grant of authority to adopt rules. See Request Letter, supra note 1, at 2; see also 
Board Brief, supra note 1, at 1 ; Ferrill Brief, supra note 1, at 3-5. It is argued that a veterinarian 
who is not registered with the DPS may dispense controlled substances under the exemption of 
section 48 1.062 of the Act as "an agent or employee of a registered . . . dispenser of the controlled 
substance acting in the usual course of business or employment." TEX. HEALTH & SAFETY CODE 
ANN. 5 481.062 (a)(l) (Vernon 2003). See Ferrill Brief, supra note 1, at 3; see also Board Brief, 
supra note 1, at 2. You ask whether rule 573.43 is a valid exercise of the Board's discretion. 

A state administrative agency has only those powers expressly conferred on it by the 
Legislature as well as those implied powers that are reasonably necessary to carry out the express 
responsibilities mandated by the Legislature. See State v. Pub. Util. Comm 'n, 883 S. W.2d 190, 194 
(Tex. 1994); R.R. Comm'n v. Lone Star Gas Co., 844 S.W.2d 679, 685 (Tex. 1992). The rule- 
making authority of the Board is designed to "protect the public" as well as to "establish and 
maintain a high standard of integrity, skills, and practice in the veterinary medicine profession." 
TEX. OCC. CODE ANN. 5 801.15 1 (b)-(c) (Vernon 2004). The Board rule in question follows from 
the Board's duties to protect the public and to maintain high standards in the profession it regulates. 
See id. Moreover, the rule is not inconsistent with section 48 1.062 of the Act, which permits a non- 
registrant who is an "agent or employee" of a licensee to "possess" a controlled substance. TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 48 1.062(a)(l) (Vernon 2003). In no respect does section 48 1.062 
allow an agent or employee to dispense a controlled substance. See id. Accordingly, we conclude 
that the referenced portion of the Board's rule is a valid exercise of the Board's authority. 

You also ask whether the Act confers "exclusive rulemaking authority on the DPS with 
regard to controlled substances and thereby preempt[s] or preclude[s] rulemaking on controlled 
substances by the Board." Request Letter, supra note 1, at 2. You do not inquire about any 
particular Board rule other than rule 573.43, and therefore we will not speculate about the Board's 
authority to enact additional rules regarding controlled substances. The Act does not explicitly 
confer exclusive rule-making authority on the DPS with respect to controlled substances. See TEX. 
HEALTH& SAFETY CODE ANN. 55  481.001-.205 (Vernon 2003 & Supp. 2006). And indeed, it could 
not do so in light of federal statutes that regulate controlled substances. See, e.g., 21 U.S.C.A. 5 801 
(West 1999 & Supp. 2006). Moreover, as we have indicated, rule 573.43 merely restates, with 
regard to those persons over whom the Board has jurisdiction, the substance of the Act's 
requirements. An individual who dispenses controlled substances must register with the DPS, and 
the exemptions provided by section 481.062(a) permit only the possession, rather than the 
dispensing, of a controlled substance by an agent or employee of a registrant. 

*The remainder of rule 573.43 relates to the requirement and potential waiver of registration with the federal 
Drug Enforcement Administration. See 22 TEX. ADMIN. CODE § 573.43(b)-(c) (2007) (Tex. Bd. of Veterinary Med. 
Exam'rs, Prescribing andlor Dispensing Medications). You do not inquire about these sections. See Request Letter, 
supra note 1, at 1-2. 
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S U M M A R Y  

The Texas Board of Veterinary Medical Examiners is 
authorized to adopt a rule that prohibits a Board licensee from 
dispensing any controlled substance unless the licensee is registered 
to do so with the Texas Department of Public Safety. 

Very truly yours, 

~ttorne~Cdknera1 of Texas 

KENT C. SULLIVAN 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


