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Dear Ms. Davis: 

You ask whether the conflict of interest provisions in chapter 171 of the Local Government 
Code prohibit a county constable from owning and operating a wrecker service that is on the county 
sheriffs wrecker rotation list.’ 

You inform us that the constable for Precinct 1, Cooke County, owns a wrecker service that 
is on the county sheriffs wrecker rotation list. See Request Letter, supra note 1, at 1. You state that 
at the discretion of law enforcement, a dispatcher calls one of six wrecker services on the wrecker 
rotation list. See id. If that service does not respond for any reason, the dispatcher calls the next 
name on the list in rotation. See id. You further state that “although the wrecking services work in 
connection with the County, they are not contracting with the county for those services. They are 
not paid by the County for their services.” Id. at 2. 

Chapter 171 of the Local Government Code regulates local public officials’ conflicts of 
interest, preempting the common law on the subject. See TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 5 171.007 
(Vernon 1999) (preemption); see generally id. $5 171.001-,010 (Vernon 1999 & Supp. ,2006) 
(chapter 171). The statutory definition of a “local public official” to whom chapter 171 applies 
expressly includes a precinct officer “who exercises responsibilities beyond those that are advisory 
in nature.” Id. 5 171.001(l). A constable is an elected precinct officer. See TEX. CONST. art. V, 
8 18(a), (c). A constable’s general duties include such functions as serving process and attending 
justice court. See TEX. Lot. GOV’TCODEANN. 5 86.021 (Vernon Supp. 2006). A constable is also 
a peace officer with the attendant authority and responsibilities of that office. See TEX. CODE CPJM. 

PROC. ANN. art. 2.12(2) (Vernon 2005) (designating a constable as a peace officer). Because a 

‘See Letter from Honorable Tanya S. Davis, Cooke County Attorney, to Opinion Committee, Office of the 
Attorney General of Texas, at I (May 10, 2006) (on tile with the Opinion Committee, also available a 
http://~w.oag.state.tx.us) [h&n&x Request Letter]. 
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constable is a precinct officer “who exercises responsibilities beyond those that are advisory in 
nature,” a constable is a “local public official” and therefore generally subject to chapter 171. See 
TEX.LOC. GOV’TCODEANN. 5 171.001(l) (Vernon 1999); see also Tex. Att’y Gen. Op.No. JM-270 
(1984) at 3 (interpreting predecessor to chapter 171 as generally applicable to constables).2 

Because a constable is a local public official, we must consider whether the constable must 
comply with the disclosure and abstention requirements, in section 171.004. Section 171.004 
provides: 

(a) If a local public official has a substantial interest in a business 
entity or in real property, the official shall~ tile, before a vote or 
decision on any matter involving the business entity or the real 
property, an affidavit stating the nature and extent of the interest and 
shall abstain from further participation in the matter if: 

(1) in the case of a substantial interest in a business entity the 
action on the matter will have a special economic effect on the 
business entity that is distinguishable from the effect on the public[.] 

TEX. Lot. GOV’T CODE&. $ 171.004(a) (Vernon 1999). 

You state that the constable, a local public official, owns “a substantial interest in a business 
‘entity,” the wrecker service. Request Letter, supra note 1, at 2. From the statute’s plain language, 
however, section 171.004 applies only to a local official who may participate in a vote or decision 
of the governmental entity that will result in a special economic effect on the official’s business 
entity. See, e.g., Walk v. State, 841 S.W.2d 430 (Tex. App.-Corpus Christi 1992, pet. refd) 
(county judge’s decision to order county supplies from son-m-law); Dallas County Flood Control 
D&v. Cross, 815 S.W.2d 271 (Tex. App.-Dallas 1991, writ denied) (vote to purchase easement 
over district president’s land); Rosamond Y. State, 730 S.W.2d 147 (Tex. App.-Corpus Christi 
1987, no pet.) (vote to pay bill of rental company represented by a town alderman). As this office 
has observed, the statutory disclosure and abstention requirements do not apply to a local public 
official who is not authorized to participate in any vote or decision of the local governing body that 
could have a special economic effect on the official’s business entity.. See, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. 
Nos. JM-450 (1986) at 1 (predecessor statute did not apply to deputy sheriff who owned auto repair 
business because deputy cannot vote on county business); JM-3 10 (1985) at 3-5 (county clerk may 
own title company that does business with the county because the clerk does not vote or have 
contracting authority); JM-270 (1984) at 3 (constable who does not vote or contract on behalf of 
county may sell computer equipment to county). 

From the facts you describe, the constable does not participate in a vote or decision of the 
governmental entity that will result in a special economic effect on the constable’s business entity. 

‘See Act of May 30, 1983, 68th Leg., RX, ch. 640, 1983 Tex. Gen. Laws 4079, 4079-U (enacting former 
article 988b ofthe Revised Civil Statutes, chapter 171’s predecessor). 
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You characterize the wrecker services list as the sheriffs list and state that wreckers are called on 
a rotation basis. See Request Letter, supra note 1, at 1. From that, we assume that the constable 
does not participate in a vote or decision about which wrecker services are included on the sheriffs 
list, or which service the dispatcher will call to respond to a particular situation, Seeid. at 1. 

Moreover, a constable’s statutory duties do not require a vote or decision of the kind intended 
in section 171.004. Most relevant here is the constable’s duty and authority as a peace officer to 
order a vehicle towed in certain circumstances. See, e.g., TEX. TRANSP. CODE ANN. 5 545.305(a) 
(Vernon 1999) (authority of a peace officer to order the removal of a vehicle from a highway). But 
the apparent purpose of section 171.004 does not include ordinary law enforcement decisions. For 
example, in JM-776, this office considered whether the predecessor of section 171.004 applied to 
an investigator of the district attorney’s office whose spouse was a bail bondsman, See Tex. Att’y 
Gen. Op. No. JM-776 (1987) at 2-5 (construing formerRevised Civil Statute article 988b, now Local 
Government Code $5 171 .OOl-,010). The opinion concluded that a typical duty-related decision of 
an investigator, such as the determination of the existence of probable cause to make a warrantless 
arrest, “is not a vote or decision on a matter involving a business entity in which the applicant~has 
a substantial interest.” Id. at 5. From the apparent purpose of the statute, the opinion reasoned that 
“[cllearly, it was not intended that an investigator file an affidavit before making a decision on 
whether probable cause existed to make a warrantless arrest.” Id. Likewise, section 171.004 of the 
Local Government Code does not apply to a constable’s law enforcement decisions under the facts 
as you describe them. See TEx. LOC. GOV’T CODE ANN. 5 17 1.004 (Vernon 1999). And as no other 
provision in chapter 171 is pertinent, we conclude that the chapter’s conflict of interest provisions 
do not prohibit a county constable from owning and operating a wrecker service that is on the county 
sheriffs wrecker rotation list. 
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SUMMARY 

The conflict of interest provisions in chapter 171 of the Local 
Government Code do not prohibit a county constable from owning 
and operating a wrecker service that is on the county sheriffs wrecker 
rotation list. 

Very truly yours, 

KENT C. SULLIVAN 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

William A. Hill 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


