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Dear Representative Keffer: 

You inquire whether a county has the authority to require an overweight vehicle to obtain a 
local operating permit in addition to the “permits for overweight trucks issued by the Texas 
Department of Transportation.“’ You inform us that some counties in East Texas’ have implemented 
programs requiring overweight vehicles to have such a local permit before operating in the respective 
county and that the “duplicative regulations [have] become exceedingly burdensome to the 
livelihood of many in the forest products industry” and others. Request Letter, supva note 1, at 1. 

The Texas Transportation Code governs oversize and overweight vehicles operating in 
Texas. Maximum load weights and maximum vehicle widths are established by statute. See TEX. 
TFUNSP. CODE ANN. $5 621.1,01 (Vernon Supp. 2006) (load weight), 621.201 (Vernon 1999) 
(vehiclewidth). Butsee id. 3 621.503(c) (V emon Supp. 2006) (weightlimitationsinsection621.101 
do not apply to the “loading of an agriculture or forestry commodity before the commodity is 
changed in processing from its natural state”). The Texas Transportation Commission (the 
“Commission”) is authorized to set maximum gross weights and vehicle widths. See id. §§ 621.102 
(Vernon Supp. 2006) (maximum weight), 621.202 (Vernon 1999) (maximum width). In addition, 
county commissioners courts are authorized to establish load limits on county roads and bridges, 
See id. § 621.301 (Vernon Supp. 2006). Despite the statutory size and weight limits, and grants of 
authority to the Commission and county commissioners courts to set weight limits for public roads, 
the Transportation Code authorizes vehicles exceeding these limits to operate in Texas. See id. 
@ 623.01 l-.019 (Vernon.1999 & Supp. 2006). 

‘Letter from Honorable James L. Keffer, Chair, Committee on Ways and Means, Texas House of 
Representatives, to Honorable Greg Abbott, Attorney General of Texas, at 1 (Aug. 2,2006) (on file with the Opinion 
Committee, also available af http://www,oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 

2To the extent you inquire about Chambers County, the Transportation Code expressly authorizes the Texas 
Transportation Commission to authorize Chambers County “to issue permits for the movement of oversize or overweight 
vehicles carrying cargo on state highways located in Chambers County.” TEX. TRAIN’. CODE ANN. $ 623.252(a) 
(Vernon Supp. 2006). The authority has been granted. See 43 TEX. ADMIN. CODE $3 28. loo-. 102 (2006) (Tex. Dep’t 
of Transp., Chambers County Permits). 
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Section 623.011 establishes a uniform statewide permit system that allows overweight 
vehicles to operate throughout the state under one statewide permit. See id. 5 623.01 l(a) (Vernon 
Supp. 2006). These statewide permits are issued by the Texas Department of Transportation (the 
“Department”) to vehicle operators that have complied with statutory requirements for registration, 
security, and fees. See id. 5 623.01 l@). Vehicles operating under 623.011 permits are statutorily 
authorized to exceed maximum allowable gross weights by a specified tolerance. See id. 
$623.01 l(g). Under the permitting scheme, the applicant must designate “each county in which the 
vehicle will be operated” and pay an additional fee based on the number of counties designated. See 
id. § 623.011 l(a) Vernon 1999). “A permit issued under~section 623.011 does not authorize the 
operation of the vehicle in a county that is not designated in the application.” Id. 5 623.011 l(b) 
(Vernon 1999). Once the Department issues a permit under section 623.011, it must notify the 
county clerk of each county designated in the application. See id. 8 623.013(a). And the funds 
received with the application for a permit under section 623.011 are shared with each county 
designated in the application. See id. § 621.353. 

In addition to having authority over county roads, counties are expressly authorized by the 
Transportation Code to issue permits for the operation of overweight vehicles over highways of a 
county.~See id @ 251.003(a)(l) ( commissioners court may “make and enforce all necessary rules 
and orders for the. maintenance ofpublic roads”), 25 1.016 (Vernon Supp. 2006) (commissioners 
court “may exercise general control over all roads, highways, and bridges in the county”), 25 1.15 1 
(Vernon 1999) (commissioners court “may regulate traffic on a county road”), 25 1.153(a) (Vernon 
Supp. 2006) (commissioners court “may establish load limits for any county’ road or bridge”), 
623.01 S(a) Vernon 1999) (county permit). The statute, however, expressly limits that authority 
when a permit has been issued by the Department under section 623.011: “If a vehicle has a permit 
issued under Section 623.011, a commissioners court may not: issue a permit under [section 
623.0181 or charge an additional fee for or otherwise regulate or restrict the operation of the vehicle 
because of weight .” Id. 5 623.018(d)(l). We believe this statutory limitation on a county’s 
authority to issue a permit for an overweight vehicle provides a clear answer to your query. Under 
section 623.018(d)(l), a county does not have authority to require a local permit in addition to a 
permit issued by the Department under section 623 ,011. 

This is not the first time this conclusion has been reached. In fact, in two prior opinions this 
office has come to the same result. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0517 (2002) at 3 (“A county 
has no ,authority to permit or to impose additional requirements on a vehicle that has a permit from 
the Department under section 623.011.“), GA-0088 (2003) at 7 (“A commissioners court may not 
impose additional regulations withregard to weight on trucks granted an overweight certificate by 
the Texas Department of Transportation .“). More importantly, however, a Texas court of 
appeals has concluded that a county may not require an overweight vehicle to have a county permit 
if the vehicle has a valid permit issued by the state. See Scurlock Permian Corp. v. Bruzos County, 
869 S.W.2d 478,490 (Tex. App.-Houston [lst Dist.] 1993, writ denied) (considering the question 
under the statutory predecessor to section 623.01 l).~ Therefore, in accordance with the clear 
language of the statute, the prior opinions of this office, and the court of appeals opinion, we again 
conclude that counties are prohibited from requiring an operator of an overweight vehicle to obtain 
a permit from the county when the operator has obtained a permit from the Department under section 
623.011. 
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SUMMARY 

A county commissioners court is not authorized to require the 
operator of an overweight vehicle to obtain a permit from the county 
when the operator has obtained a permit from the Department of 
Transportation under section 623.011, Texas Transportation Code. 
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