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Dear Mr. Stafford: 

You ask the following questions about the approval of actions by the Board of Managers of 
the Harris County Hospital District: 

1. Whether the board of managers of a hospital district created 
pursuant to Chapter 28 1 of the Health [and] Safety Code must 
approve an action based on a vote of (1) a majority of a 
quorum present and voting or (2) a majority of all of the 
members present? 

2. Should the governing body consider abstentions, whether due 
to a conflict of interest or a refusal to participate, of its 
members in its determination of the final vote?’ 

You ask in general about hospital districts created pursuant to Health and Safety Code chapter 28 1, 
but the information you provide pertains exclusively to the Harris County Hospital District. We will 
limit our answer accordingly. 

The Harris County Hospital District Board of Managers (the “Board”) consists of nine 
members2 appointed by the Harris County Commissioners Court. See TEX. HEALTH& SAFETY CODE 

ANN. $28 1.02 1 (c) (Vernon Supp. 2005) (the “Harris County Commissioners Court shall appoint a 
board composed of not less than seven or more than nine members”). Neither chapter 28 1 nor any 

‘Letter from Honorable Mike Stafford, Harris County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Attorney General 
ofTexas (Sept. 13,2005) (on file with the Opinion Committee, also available athttp://www.oag.state.tx.us) [hereinafter 
Request Letter]. 

‘Memorandum Brief from Honorable Mike Stafford, Harris County Attorney, to Honorable Greg Abbott, 
Attorney General of Texas (Sept. 13,2005) at 1 (attached to Request Letter) [hereinafter Stafford Brief]. 
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other statute establishes quorum requirements or voting requirements for hospital district boards. 
However, the Board has adopted bylaws governing its meetings, including the following provisions: 

Article VIII 
Meetings 

Ouorum 
The presence of the majority of the Board of Managers shall 
constitute a quorum for the transaction of business. 

. . . 
Article IX 
Procedures for Meetings 
. . . 
3. Rules of Order 

a. Robert 3 Rules of Order3 shall govern the proceedings 
of the meetings of the Board of Managers in all 
matters not inconsistent with these Bylaws or the 
Constitution and laws of the State of Texas. 
Notwithstanding anything contained in such Rules to 
the contrary, the Chairman of the Board of Managers 
may vote on any matter before the Board 

. . . 
Article XVII 
Amendments and Alterations 
(6) Suspension of Bylaws 

The suspension of a Bylaw, not in conflict with applicable laws, shall 
require a majority vote of the Board of Managers present at an 
official meeting. 

Stafford Brief, supra note 2, at l-2. 

The quorum requirement established by article VIII(6) is consistent with Government Code 
section 3 11 .013(b), which provides that “[a] quorum of a public body is a majority of the number 
of members fixed by statute.” TEX. GOV’T CODE ANN. 0 3 11.013(b) (Vernon 2005). A 
governmental body such as the Board may adopt provisions of Robert’s Rules of Order to govern 
its meetings, as long as the adopted provisions are consistent with the Texas Open Meetings Act and 
other laws applicable to the governing body. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-228 (1993) at 3. 

Your questions relate to a vote taken at a Board meeting on July 28,2005, when the Board 
considered awarding a contract and voted on the measure. Stafford Brief, supra note 2, at 1. Seven 
Board members were present when the meeting began, but only six members were present when the 

3Robert’s Rules of Order codifies present-day parliamentary law. See H. ROBERT’S RULES OF ORDER, NEWLY 
REVISED (10th ed.), p. XXV. 



The Honorable Mike Stafford - Page 3 (GA-0412) 

vote was taken. Id. The vote to award the contract, subject to drafting and executing a final 
agreement, was as follows: 

For: three Board members 
Against: two Board members 
Abstention: one Board member 
Absent: three Board members 

See id. Thus, a quorum was present when the vote was taken, and the vote was three to two in favor 
of awarding the contract, one Board member abstaining. You wish to know whether this measure 
passed and in particular what effect, if any, the abstention had. 

We address your questions together. We look to Robert’s Rules of Order, which the Board 
has adopted to govern its meetings. See Stafford Brief, supra note 2, at 2 (quoting Board bylaws 
Article 1X(3)). Robert’s Rules of Order states that the term “majority vote” means “more than half 
of the votes cast by persons legally entitled to vote, excluding blanks or abstentions, at a regular or 
properly called meeting at which a quorum is present.” H. ROBERT’S RULES OF ORDER, NEWLY 
REVISED (10th ed.), p. 3 87,l. 9-l 3. This rule is consistent with the common-law rule as stated by 
the Texas Supreme Court in Webster v. Texas & Paczjk Motor Transport Co., 166 S.W.2d 75 (Tex. 
1942): 

[T]he ordinary rule in the absence of special restrictions being that a 
quorum can act and a majority of the quorum bind the body. . . . 
Thus, were the body composed of twelve members, a quorum of 
seven could act, and a majority of that quorum, four, could bind the 
body. An unscrupulous minority of four by withholding notice to 
five, might thus bind both the body and the corporation. 

Webster, 166 S.W.2d at 77. See State v. Etheridge, 32 S.W.2d 828,830 (Tex. Comm’n App. 1930) 
(favorable vote by majority present and voting is generally sufficient to adopt a measure); Tex. State 
Bd. of Dental Exam ‘rs v. Silagi, 766 S.W.2d 280, 284 (Tex. App.-El Paso 1989, writ denied) 
(license was revoked when seven members of a twelve-member board participated in the hearing, 
all seven participating members found the allegations to be true, and four of the seven voted to 
revoke license). 

Because the Board has adopted Robert’s Rules of Order, it should not consider abstentions 
in determining the final vote.4 See H. ROBERT’S RULES OF ORDER, NEWLY REVISED (10th ed.), p. 
387,l. 11-12. Thus, the Board must approve an action by a majority vote of the members present 

4We note that “an ancient common law rule . . . deems a member of a body who abstains from a vote to 
acquiesce in the action favored by a majority of the members voting” but this “rule has been distinguished, rejected, or 
ignored about as often as it has been followed.” Meador-Braa’y Mgmt. Corp. v. Tex. Motor Vehicle Comm’n, 866 
S. W.2d 593, 596-97 (Tex. 1993) (citing cases from other states). The Texas Supreme Court has never applied it. See 
id. 
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and voting at a meeting where a quorum is present. Abstentions are not counted in determining the 
vote. 

The rule stated in Robert’s Rules of Order will not apply to a vote if a statute or constitutional 
provision requires a majority vote of all persons elected to a governmental body. Article III, section 
39 of the Texas Constitution, for example, provides that a law adopted by the legislature shall not 
take effect “until ninety days after the adjournment of the session . . . , unless the Legislature shall, 
by a vote of two thirds of all the members elected to each House, otherwise direct.” TEX. CONST. 
art. III, 8 39; see Caples v. Cole, 102 S.W.2d 173,175 (Tex. 1937). See also Etheridge, 32 S.W.2d 
at 829-30 (statute required a two-thirds vote of entire city council). We find no such statute 
applicable to the Board. 
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SUMMARY 

The Board of Managers of the Harris County Hospital District 
has adopted Robert’s Rules of Order to govern its meetings. Pursuant 
to Robert’s Rules of Order, the Board must approve an action by a 
majority vote of the members present and voting at a meeting where 
a quorum is present. Abstentions are not counted in determining the 
outcome of the vote. 

Very truly yours, 

Attorn&G&eral of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


