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Dear Mr. Glaser: 

You ask whether an elected constable is prohibited from simultaneously serving as a full-time 
deputy sheriff.’ 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution provides in relevant part that “[n]o person 
shall hold or exercise at the same time, more than one civil office of emolument . . . .” TEX. CONST. 
art. XVI, $ 40. The Texas Supreme Court has long held that “the determining factor which 
distinguishes a public officer from an employee is whether any sovereign function of the government 
is conferred upon the individual to be exercised by him for the benefit of the public largely 
independent of the control of others.” Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 
(Tex. 1955). A constable is an elected official and clearly holds his position largely independent of 
the control of others. See TEX. CONST. art. V, 5 18(a) ( constable shall be elected from each precinct). 
A deputy sheriff, on the other hand, is not an officer because he “serves at the pleasure of the 
sheriff.” TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 0 85.003(c) (Vernon 1999). Thus, because a deputy sheriff 
does not hold an office, he is not prohibited by article XVI, section 40 from simultaneously serving 
as an elected constable. 

We must also consider the common-law doctrine of incompatibility, which has three aspects: 
self-appointment, self-employment, and conflicting loyalties. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0328 
(2005) at 1. The first two are not applicable here because neither a constable nor a deputy sheriff 
appoints or employs the other. It is the third aspect of incompatibility--conflicting loyalties-that 
is implicated by your inquiry. This doctrine was first promulgated by a Texas court in a 1927 case 
wherein the court found the offices of school trustee and city alderman to be incompatible. See 
Thomas v. Abernathy County Line Indep. Sch. Dist., 290 S. W. 152, 153 (Tex. Comm’n App. 1927, 
judgm’t adopted). 

‘See Letter f?omHonorable Richard E. Glaser, County and District Attorney, Fannin County, to Honorable Greg 
Abbott, Attorney General of Texas (Aug. 18, 2005) ( on file with the Opinion Committee, also available at 
http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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The clear holding of Thomas is that in order for conflicting loyalties incompatibility to be 
applicable to a particular situation, each position must constitute an “office.” See id. at 152-53; see 
also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0214 (2004) at 3-4; GA-0127 (2003) at 3. Because we have 
determined that a deputy sheriff does not hold an office, he is not barred by conflicting loyalties 
incompatibility from simultaneously holding the office of constable. 

We have found no statute that prohibits a sheriff from employing an elected constable such 
as the sheriffs deputy, nor any statute that prohibits an elected constable from simultaneously 
serving as a deputy sheriff. See generally TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. $0 85.001-.023 (Vernon 
1999 & Supp. 2005) (chapter 85 concerning sheriffs); id $5 86.001-.025 (chapter 86 concerning 
constables). 

Neither the common-law doctrine of incompatibility nor article XVI, section 40, however, 
reaches the practical difficulties involved in holding two positions, for example, the impossibility 
of being in two places at once. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-02 14 (2004), at 4; JM-8 19 (1987) 
at 6; V-303 (1947) at 2. Moreover, as we observed in Attorney General Opinion GA-0214, an 
individual peace officer may be subject to “rules, ordinances, or policies that limit additional 
employments.” Tex. Att’y Gen. Op. No, GA-02 14 (2004) at 4. Accordingly, “a peace officer who 
is considering a second employment must also consult such provisions for additional restrictions on 
outside employment.” Id. 

We conclude that an elected constable is not prohibited by article XVI, section 40 of the 
Texas Constitution or the common-law doctrine of incompatibility from simultaneously serving as 
a deputy sheriff. 
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SUMMARY 

An elected constable is not prohibited by article XVI, section 
40 of the Texas Constitution or the common-law doctrine of 
incompatibility from simultaneously serving as a deputy sheriff. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


