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The Honorable Lawrence F. Harrison 
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Post Office Box 385 
Junction, Texas 76849 

Opinion No. GA-0390 

Re: Whether a deputy sheriff is an “individual who 
acts in any capacity for a permitting authority” for 
purposes of title 30, section 285.50(g) of the Texas 
Administrative Code, which prohibits such persons 
from working as an installer for an on-site sewage 
facility within the permitting authority’s jurisdiction 
(RQ-0366-GA) 

Dear Mr. Harrison: 

You inquire whether the “elected Sheriff of a County, or a deputy hired by him, [is] ‘an 
individual who acts in any capacity for [the county as] a permitting authority”’ so as to be prohibited 
by the Texas Administrative Code from working as an on-site sewage facilities installer within the 
county.’ 

You inform us that the Texas Commission on Environmental Quality (the “Commission”) 
has cited a Kimble County deputy sheriff2 for working as an installer at an on-site sewage facility 
(an “OSSF”) in Kimble County. See Request Letter, supra note 1. Kimble County, for which this 
individual is a deputy sheriff, is the permitting authority for the on-site sewage facility program in 
Kimble County.3 According to your letter, the designated representative for Kimble County has also 
been cited by the Commission for allowing an individual who acts in any capacity for the permitting 
authority to work as an OSSF installer. See Request Letter, supra note 1. These citations were 
issued by the Commission pursuant to title 30, section 285.50(g)(2) of the Texas Administrative 
Code, which provides: 

‘Letter from Honorable Lawrence F. Harrison, Kimble County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Attorney 
General of Texas (July 13, 2005) (on file with Opinion Committee, also available at http://www.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 

‘You inquire about both a sheriff and a deputy sheriff. See Request Letter, supra note 1. Because the citations 
issued by the Commission involve only a deputy sheriff, we limit our opinion to the position of deputy sheriff. 

‘Brief from Sarah Jane Utley, Attorney, Litigation Division, Texas Commission on Environmental Quality, to 
Nancy S. Fuller, Chair, Opinion Committee, Office of the Attorney General of Texas (Sept. 20, 2005) (on file with 
Opinion Committee) [hereinafter TCEQ Briefl. 
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(g) Any individual who acts in any capacity for a permitting 
authority shall not, within that permitting authority’s area of 
jurisdiction: 

(1) work as an apprentice to an OSSF Installer; 

(2) work as an OSSF Installer; 

(3) work for an OSSF maintenance company; 

(4) work as a site evaluator; or 

(5) perform any other OSSF-related activities which fall 
under the permitting authority’s regulatory jurisdiction, except those 
activities directly related to the individual’s duties as an employee of, 
appointee to, or contractor for the permitting authority. 

30 TEX. ADMIN. CODE 5 285.50(g)(2) (2005) (Tex. Comm’n on Envtl. Quality) (emphasis added). 
Section 285.50(g)(2) is part of the Commission’s on-site sewage facilities regulations. 

The Commission adopted on-site sewage facilities regulations to fulfill its duty to administer 
chapter 366 ofthe Health and Safety Code. See TEX. HEALTH& SAFETY CODE ANN. 0 366.012(a)(l) 
(Vernon Supp. 2005) (Commission shall adopt rules governing installation of on-site sewage 
disposal systems); see also id. $0 366.002(2) (defining “Commission”), 366.01 l(2) (Vernon 2001) 
(Commission “shall administer this chapter and the rules adopted under this chapter”). Chapter 366 
provides a comprehensive statutory framework that establishes minimum statewide standards for on- 
site sewage disposal systems.4 See generally id. ch. 366 (Vernon 2001& Supp. 2005). Among other 
things, the OSSF regulations set forth the licensing and registration requirements for OSSF installers, 
apprentices, designated representatives, and site evaluators. See generally 30 TEX. ADMIN. CODE 
ch. 285, subch. F (2005). 

To assist in its regulation of OSSFs, the Commission can designate a local governmental 
entity as an “authorized agent.” TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. $9 366.002( 1) (Vernon Supp. 
2005) (defining “authorized agent”), 366.031(a) (Vernon 2001) (authorizing designation of local 
governmental entity as authorized agent), 366.033 (Vernon 2001) (authorizing delegation to local 
governmental entities ofresponsibility for implementation and enforcement of applicable rules). An 
authorized agent is responsible for the implementation of the OSSF regulations in its territory. See 
30 TEX. ADMIN. CODE 5 285.1 O(a) (2005). On becoming an authorized agent, a governmental entity 
also serves as a permitting authority. See id. $ 285.2(50) (defining “permitting authority” as “the 

‘An on-site sewage disposal system is “one or more systems of treatment devices and disposal facilities that: 
(A) produce not more than 5,000 gallons of waste each day; and (B) are used only for disposal of sewage produced [on 
site].” TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 8 366.002(7) (Vernon Supp. 2005). For the most part on-site sewage 
disposal systems are “septic tank systems, aerobic treatment plants and other treatment devices used by homeowners and 
small businesses.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1278 (1990) at 1 n. 1. 
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executive director [of the Commission] or an authorized agent”). Kimble County is a permitting 
authority. See TCEQ Brief, supra note 3, at 1. 

The Commission’s OSSF rules, including section 285.50, apply to governmental entities 
designated as authorized agents and to persons who participate in most activities relating to OSSFs.’ 
See 30 TEX. ADMIN. CODE 4 285.1(b)(2)-(3) (2005). Among other things, section 285.50 prohibits 
any individual who acts in any capacityfor apermitting authority from working as an OSSF installer 
in the permitting authority’s jurisdiction. See id. § 285,50(g). 

Agency administrative rules are construed pursuant to the rules used for statutory 
construction. See Lewis v. Jacksonville Bldg. & Loan Ass ‘n, 540 S.W.2d 307,310 (Tex. 1976); see 
also Lower Laguna Madre Found., Inc., et al. v. Tex. Natural Res. Conservation Comm ‘n, 4 S.W.3d 
419, 423 (Tex. App.-Austin 1999, no pet.) (citing TEX. GOV’T CODE ANN. 5 311.002, Code 
Construction Act). We must strive to give effect to the agency’s intent and to follow the plain 
language of the rule unless it is ambiguous. See City of Alvin v. Pub. Util. Comm ‘n of Tex., 143 
S. W.3d 872, 88 1 (Tex. App.-Austin 2004, no pet.). Furthermore, an “agency’s construction of its 
rule is controlling unless it is plainly erroneous or inconsistent.” Phillips Petroleum Co. v. Tex. 
Comm ‘n on Envtl. Quality, 121 S.W.3d 502, 507 (Tex. App.-Austin 2003, no pet.); see also Tex. 
Citrus Exch. v. Sharp, 955 S.W.2d 164,169-70 (Tex. App.-Austin 1997, no pet.); Tex. Att’y Gen. 
Op. No. GA-0281 (2004) at 7 (“[Algency’s interpretation of its own rule is entitled to deference,“). 
Moreover, courts defer to policy determinations in agency rules unless plainly inconsistent with the 
language of the rule. See Flares v. Employees Ret. Sys. of Tex., 74 S.W.3d 532, 554 (Tex. 
App.-Austin 2002, pet. denied) (“Absent evidence that the Board is disregarding the plain language 
of its rules, we look to its expertise in calibrating the technical aspects and integrating the policy 
considerations of this complex statutory scheme.“); see also II. G. Sledge, Inc. v. Prospective Inv. & 
Trading Co., 36 S.W.3d 597,603-04 (Tex. App.-Austin 2000, pet. denied) (“We may not substitute 
our judgment for that of the state agency ‘on questions committed to agency discretion.“‘). Further, 
“[blecause the interpretation represents the view of the regulatory body that drafted and administers 
the rule, the agency interpretation, if reasonable, becomes part of the rule itself.” Phillips Petroleum 
Co., 121 S.W.3d at 508; see also H.G. Sledge, Inc., 36 S.W.2d at 604 (“‘The agency interpretation 
becomes a part of the rule itself and represents the view of a regulatory body that must deal with the 
practicalities of administering the rule.“‘) (citing McMillan v. Tex. Natural Res. Conservation 
Comm’n, 983 S.W.2d 359, 362 (Tex. App.-Austin 1998, pet. denied)). 

. 

By issuing the two citations that relate to the deputy sheriff in Kimble County, the 
Commission has indicated that it interprets the rule in section 285.50(g) to apply to the deputy. 
Moreover, in briefing to this office the Commission stated that section 285.50(g) was to be broadly 
construed to apply to those “whose job is to serve the County.” TCEQ Brief, supra note 3, at 3. The 
Commission also informs us that the “purpose and policy [of the rule] is to prevent a conflict of 
interest between those who install OSSFs in the permitting authority’s jurisdiction and those who 

“‘This chapter applies to: . . any person who participates in any activity relating to the development ofplanning 
materials, construction, installation, alteration, repair, extension, operation, maintenance, permitting, inspection, or 
investigation of an OSSF.” 30 TEX. ADMIN. CODE $ 285.1(b)(2) (2005). 
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act on behalf of the permitting authority.” Id. at 4; see also 26 Tex. Reg. 4115, 4171 (2001) 
(codified at 30 TEX. ADMIN. CODE 9 285.50(g)). We must consider the rule and the Commission’s 
interpretation of it to determine whether that interpretation is plainly erroneous or inconsistent with 
the rule’s language. 

The critical language of section 285.50(g) is “in any capacity for.” The words “any,” 
“capacity,” and “for” are undefined in Texas statutes. The term “capacity” has a multitude of 
meanings. In context, we believe the most appropriate definition is “duty, position, role.” MERRIAM- 

WEBSTER’S COLLEGIATE DICTIONARY 168 (10th ed. 1993). The term “any” has been defined by our 
courts as being equivalent to the words “every” and “all.” See Hime v. City of Galveston, 268 
S.W.2d 543, 545 (Tex. Civ. App.-Waco 1954, writ refd n.r.e.) (“[T]he word ‘any’ has been 
judicially construed to mean ‘each’ or ‘every’ or ‘all.“‘); Branham v. Minear, 199 S.W.2d 841,846 
(Tex. Civ. App.-Eastland 1947, writ ret d n.r.e.) (“‘[alny is equivalent to and has force of ‘every’ 
or ‘all.“‘); Doherty v. King, 183 S.W.2d 1004, 1007 (Tex. Civ. App.-Amarillo 1944, writ dism’d) 
(same). The term “for” also has many meanings. See NEW OXFORD AMERICAN DICTIONARY 661 
(2001). In addition to meaning “employed by,” the term “for” is also broadly defined as “on behalf 
of or to the benefit of.” Id. Pursuant to these definitions, the phrase “in any capacity for” as used 
in section 285.50(g) could reasonably be construed to mean every or all duties, positions or roles on 
behalf of or to the benefit of the permitting authority. A deputy sheriff acts in a law enforcement role 
or position in a county pursuant to the law enforcement duties the deputy owes to the county.6 See 
TEX. CODE CFUM. PROC. ANN. arts. 2.12(l) (Vernon Supp. 2005) (sheriffs and deputies are peace 
officers), 2.13 (Vernon 2005) (peace officers have duty to preserve the peace in their jurisdiction); 
TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 9 85.003(e) (Vernon 1999) (deputy may perform the acts and duties 
of the deputy’s principal). Because it is reasonable to conclude that a law enforcement duty, 
position, or role is within the scope of language that includes every and all duties, positions or roles 
on behalf of or to the benefit of a permitting authority, the Commission’s interpretation is not plainly 
erroneous or inconsistent. Accordingly, we defer to the Commission’s interpretation and conclude 
that a deputy sheriff is an individual who “act[s] in any capacity for a permitting authority” as 
contemplated by section 285.50(g)(2) ofthe Texas Administrative Code, when the county for which 
the individual acts as deputy is the OSSF permitting authority. 

6You argue that a deputy sheriff is not an employee of Kimble County (the permitting authority) and therefore 
does not fall within the scope of the prohibition in section 285.50(g)(2). See Request Letter, supra note 1. Whether a 
deputy sheriff is employed by the county is not dispositive. The plain language of section 285.50(g)(2) does not prohibit 
only employees of a permitting authority from working as an OSSF installer for the permitting authority. Rather, it 
prohibits any individual from working as an OSSF installer if that individual acts for the permitting authority “in any 
capacity.” See 30 TEX. ADMIN. CODE 5 285.50(g)(2) (2005). 
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SUMMARY 

Title 30, section 285.50(g)(2) of the Texas Administrative 
Code prohibits an individual who “acts in any capacity for a 
permitting authority” from working as an on-site sewage facility 
installer within the permitting authority’s jurisdiction. The Texas 
Commission on Environmental Quality interprets this rule to apply to 
a deputy sheriff in a county where the county is the permitting 
authority. Because the language “in any capacity for” may be 
construed to mean every or all duties, positions, or roles on behalf of 
or to the benefit of the permitting authority, the Commission’s 
interpretation is not clearly erroneous or inconsistent with the rule’s 
language. Accordingly, we defer to the Commission’s interpretation 
and conclude that a deputy sheriff is an individual who “acts in any 
capacity for a permitting authority” when the county for which the 
deputy provides law enforcement services is the on-site sewage 
facility permitting authority. 

Very truly yours, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Charlotte M. Harper 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


