
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

May 6,2005 

Mr. Reagan E. Greer 
Executive Director 
Texas Lottery Commission 
Post Office Box 16630 
Austin, Texas 78761-6630 

Opinion No. GA-0323 

Re: Whether the Lottery Commission may sell 
promotional items to the general public, 
Commission employees, or vendors with whom 
the Commission contracts (RQ-0287-GA) 

Dear Mr. Greer: 

On behalf of the Texas Lottery Commission (the “Commission”), you ask whether the 
Commission may sell promotional items to the general public, Commission employees, or vendors 
with whom the Commission contracts.’ 

You indicate that the Commission “regularlyprocures promotional goods[, such as] koozies, 
T-shirts, scratch-offcoins, Christmas ornaments, towels, [and] sports bags. to distribute to lottery 
players and retailers through contests and direct-sales events.” Request Letter, supra note 1, at 1. 
The Commission believes that the items “promote sales” of lottery tickets ‘and help to generate and 
maintain high levels of player awareness throughout the State.” Id. at 1-2. The Commission now 
is considering whether to offer promotional goods for sale to the public, Commission employees, 
and vendors. See id. at 2. You therefore ask whether the Commission has authority to sell 
promotional’goods “either on a cost[-Irecovery or for-profit basis.” Id. 

The Commission has authority to sell promotional goods only if that authority is among the 
Commission’s express powers or is necessarily implied from the Commission’s express powers. A 
state agency has only those powers that the legislature has explicitly or implicitly delegated to the 
agency. See Pub. Util. Comm’n v. City Pub. Serv. Bd., 53 S.W.3d 310,315-16 (Tex. 2001); R.R. 
Comm ‘n v. Lone Star Gas Co., 844 S.W.2d 679,685 (Tex. 1992); Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0022 
(2003) at 3. 

Chapter 466the State Lottery Act-and chapter 467 of the Government Code set out 
the Commission’s powers. See TEX. GOV’T CODE ANN. chs. 466,467 (Vernon 2004); see also id. 
$466.001 (titling chapter 466). Under the statutes, the Commission has express authority to adopt 

‘See Letter from Reagan E. Greer, Executive Director, Texas Lottery Commission, to Honorable Greg Abbott, 
TexasAttomeyGeneral(Oct. 27,2004)(onfilewithOpinionCo~nee, alsoavailableathttp:iiwww.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 
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rules governing “the means of advertising to be used for the lottery.” Id. 5 466.015(~)(10). The 
Commission’s executive director has express statutory authority to award a contract for lottery 
supplies or services, see id. § 466.014(c), as well as authority to purchase, lease, or contract for any 
necessary facilities, goods, and services. Id. 5 466.101(a). 

You suggest that the cutrent General Appropriations Act authorizes the Commission to 
promote the lottery. See Request Letter, supra note 1, at 1 & n.1. You particularly cite two 
strategies that outline the Commission’s marketing and advertising duties: 

A.12 Strategy: MARKETING, RESEARCH, AND PROMOTION 

[Elducate players and provide opportunities to learn about lottery products 
communicate game information to lottery retailers . 

A.1.3. Strategy: ADVERTISING 

Inform adult Texans by mass media (television, radio, newspaper, billboards), point- 
of-sale materials and merchandising regarding lottery games 

General Appropriations Act, 78th Leg., R.S., ch. 1330, art. VII, 14-15,2003 Tex. Gen. Laws 5023, 
5734-35. 

Neither the Commission nor the executive director has express statutory authority to sell 
promotional goods. This office previously has concluded that a state agency must have express 
authority to engage in “what may be characterized as proprietary or commercial activities, ifthey are 
to engage in them at all.” Tex. Att’y Gen. LO-93-004, at 3. For this reason, this office previously 
has determined that the Board of Nurse Examiners may not, by itself or through a vendor, secure 
advertising to cover the costs ofproducing and mailing an agency newsletter. See id. at 3. Similarly, 
this office previously has determined that the Governor’s Office of Traffic Safety lacks authority to 
contract with a private entity to merchandise “Drive Friendly” T-shirts to generate revenue for the 
State Traffic Safety Program. See Tex. Att’y Gen. Op. No. H-366 (1974) at 3; see also Tex. Att’y 
Gen. Op. No. WW-192 (1957) at 3 (stating that a county may not enter a contract to sell asphalt, 
other than surplus asphalt, to the state). 

We decline to infer authority to sell promotional goods from the Commission’s or executive 
director’s general statutory authority to regulate the means of advertising the lottery, see TEX. GOV’T 
CODE ANN. 5 466.015(~)(10) (Vernon 2004) (authorizing the commission to adopt rules governing 
“the means of advertising to be used for the lonery”), although we believe the Commission is thereby 
authorized to advertise the lottery. The Commission and executive director successfully may 
exercise their statutory dutyto advertise the sale oflotterytickets without selling promotional goods. 

Because the Commission lacks statutory authority to sell promotional goods, we will not infer 
the authority from the appropriations act riders you cite. An appropriation act rider “may detail, 
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limit, or restrict the use of funds appropriated elsewhere in the appropriations act or may otherwise 
insure that money is spent for the purpose for which it is appropriated.” Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0016 (2003) at 5 n.4. A rider may not, however, attempt to alter substantive law. See Strake 
v. Ct. App. for the First Jud. Dist., 704 S.W.2d 746, 748 (Tex. 1986) (stating that a rider may not 
attempt to alter substantive law); see also TEX. CONST. art. III, 5 35 (prohibiting a bill from 
containing more than one subject, although permitting general appropriation bills to “embrace the 
various subject and accounts, for and on account of which moneys are appropriated”); Tex. Att’y 
Gen. Op. No. GA-0143 (2004) at 8-9 (“General laws may not be adopted, repealed, or amended by 
a general appropriations act.“). 

Certain state agencies have express statutory authority to sell particular items. For example, 
the Parks and Wildlife Department has express authority under sections 12.006 and 13.017 of the 
Parks and Wildlife Code to “provide or sell information, including books, magazines, photographs, 
prints, and bulletins, to the public about wildlife values and management” and about state parks. 
TEX. PARKS & WILD. CODE ANN. $5 12.006(a), 13.017(a) (Vernon 2002). The Parks and Wildlife 
Department has additional express authority to sell products grown on Department land when the 
product exceeds “wildlife management needs.” Id. 5 12.008(a). Similarly, the Department of 
Criminal Justice has express authority to sell repaired or refurbished data processing equipment to 
a school district, a state agency, or a political subdivision of the state. See TEX. GOV’T CODE ANN. 
3 497.012(b) (Vernon 2004); see also id. 5 497.03 1 (authorizing the Department of Criminal Justice 
to sell “prison-made articles or products” to certain governmental entities and flags to the 
Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education). The State Preservation Board 
has express statutory authority to operate gift and souvenir shops in the State Capitol and the General 
Land Office building, see id. 5 443.013(d), and the Bob Bullock Texas State History Museum has 
express authority to operate a gift shop and food services, see id. 5 445.003(a)(l), (2). By contrast, 
the Commission has not been granted such authority. 

We conclude that the Commission has no authority to sell promotional goods. Whether the 
sales are made on “a cost[-Irecovery or for-profit basis” is irrelevant. Our conclusion does not 
extend to the Commission’s current practice of giving away promotional goods. See supra at 1 
(stating that the Commission regularly procures and distributes promotional goods). Given our 
conclusion, we need not answer your remaining questions: into which treasury or account sales 
proceeds should be deposited, and what exposure to liability in contract, tort, or otherwise the 
Commission would have in connection with the sales. See Request Letter, supra note 1, at 2. 
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SUMMARY 

The Texas Lottery Commission lacks authority to sell 
promotional goods. 
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