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Dear Representative Talton: 

You ask whether payment for accumulated vacation time, paid as salary under an 
employment contract, is creditable compensation for purposes of determining Teacher Retirement 
System (“TRS”) benefits.’ 

The Texas Constitution requires the legislature to “establish by law a Teacher Retirement 
System of Texas to provide benefits for persons employed in the public schools, colleges, and 
universities supported wholly or partly by the state.” TEX. CONST. art. XVI, 5 67(b)(l). TRS is 
established and governed by Government Code, title 8, subtitle C. See TEX. GOV’T CODE ANN. tit. 
8, subtit. C, chs. 821-30 (Vernon 2004). The TRS board of trustees is responsible for the system’s 
general administration and may adopt rules for membership eligibility, funds administration, and 
other matters. See id. $5 825.101-,102. 

A TRS member’s compensation level determines the level ofbenefits to which he or she will 
be entitled. For example, the standard service retirement benefit annuity “is an amount computed 
on the basis of the member’s average annual compensation for the three years of service, whether 
or not consecutive, in which the member received the highest annual compensation, times 2.3 
percent for each year of service credit in the retirement system.” Id. 3 824.203(a) (emphasis added). 
As a result, payments that increase a member’s compensation during the member’s three years of 
highest annual compensation may significantly increase the member’s benefits. 

Section 821.001(4) defines “annual compensation” for purposes of subtitle C to mean “the 
compensation to a member ofthe retirement system for service during a school year that is reportable 

‘See Letter from Honorable Robert E. T&on, Chair, House Committee on Urban Affairs, Texas House of 
Representatives, to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General (July 29,2004) (on file with Opinion Committee, 
also available of http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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and subject to contributions as provided by Section 822.201.” Id. 9 821.001(4). Section 822.201 
governs what compensation may be credited in benefit computations, see id. § 822.201(a) 
(“compensation subject to report and deduction for member contributions and to credit in benefit 
computations is “), establishing the compensation that you and TRS refer to as “creditable 
compensation.“’ 

Generally, section 822.201(a) defines as creditable compensation “a member’s salary 
and wages for service.” Id. The phrase “salary and wages” is defined to mean “normal periodic 
payments of money for service the right to which accrues on a regular basis in proportion to 
the service performed,” id. 5 822.201(b)(l), and other amounts not relevant here, see id. 
$822,201(b)(2)-(8). As you point out, section 822,201(c)(3) expressly disqualifies certain payments 
as creditable compensation, including payments for accumulated vacation time: “Excluded from 
salary and wages are . . payments for unused vacation or sick leave.” Id. 8 822.201(c)(3). 

A TRS rule, section 25.21(b), mirrors these provisions. The rule explains that 

[s]ome payments made by an employer to a member are not salary or 
wages, even though the payments may be otherwise considered as 
compensation under the employment contract or federal tax laws. In 
general salary and wages creditable and subject to deposit are those 
types of monetary compensation which: 

(1) are earned or accrue proportionally as the work is 
performed, so that a member terminating employment between pay 
periods is entitled to a proportional amount of the compensation 
based on either length of employment or amount of work performed; 

(2) are paid or payable at fixed intervals, generally at the end 
of each pay period; and 

(3) are not specifically excluded under subsection (d) of this 
section. 

34 TEX. ADMIN. CODE 5 25.21(b) (2004). Subsection (d)(3) of the rule specifically excludes from 
annual compensation “payments for accrued sick leave or vacation, except that continued payments 
of normal compensation when vacation or sick leave is actually taken by an employee will 
be included in annual compensation to the extent otherwise permitted by this section.” Id. 
$25.21(d)(3). The rule also states that, in determining creditable compensation, TRS may rely on 
employer certifications or may conduct an investigation to assess whether ineligible compensation 
has been reported. See id. § 25.21(f). 

%e Request Letter, sup-a note 1; Brief from Conni H. Brennan, General Counsel, Teacher Retirement System 
of Texas, to Nancy S. Fuller, Chair, Opinion Committee, Office of the Attorney General at 3, 1 O-l 1 (on file with Opinion 
Committee) [hereinafter TRS Brief]. 
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Government Code section 822.201’s plain language resolves your question. Even if a 
payment for accumulated vacation time is paid as salary under an employment contract, it is not 
creditable compensation for purposes of determining TRS benefits. Payments for accumulated 
vacation time earned in past years are not “normal periodic payments of moneyforservice the right 
to which accrues on a regular basis in proportion to the serviceperformed,” TEX. GOV’T CODE ANN. 
5 822,2Ol(b)( 1) (Vernon 2004) (emphasis added), and thus do not constitute salary and wages under 
section 822.201(a). Moreover, section 822.201(c)(3) expressly excludes payments for unused 
vacation from salary and wages. See id. 5 822.201(c)(3). The parties’ agreement in an employment 
contract that certain payments are creditable compensation for TRS purposes does not overcome 
contrary state law. CJ Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-672 (1987); Tex. Att’y Gen. ORD-514 (1988) 
(a governmental body’s agreement with a private party to keep information confidential does not 
overcome Public Information Act disclosure requirements). 

We gather that there has been some confusion regarding this issue arising from TRS’s repeal 
in 2001 of an administrative rule that established a presumption regarding conversion of 
noncreditable compensation to salary, former section 25.30. See 26 Tex. Reg. 6279 (2001), adopted 
26 Tex. Reg. 8544 (2001) (repealing former 34 TEX. ADMIN. CODE 5 25.30). 

TRS adopted section 25.30 pursuant to section 825.110 of the Government Code, which in 
pertinent part authorizes the TRS board of trustees to adopt rules “to exclude from annual 
compensation all or part of salary and wages in the final years of a member’s employment that 
reasonably can be presumed to have been derived from a conversion of fringe benefits, maintenance, 
or other payments not includable in annual compensation to salary and wages.” TEX. GOV’T CODE 
ANN. 9 825.110 (Vernon 2004). The rule provided that TRS would “exclude from annual 
compensation any amounts converted into salary and wages from noncreditable compensation during 
the last five creditable school years of employment before retirement.” 22 Tex. Reg. 6843 (1997) 
adopted 22 Tex. Reg. 9256 (1997) (codified at 34 TEX. ADMIN. CODE 4 25.30(a) (repealed 2001)). 
The rule established that “conversion ofnoncreditable compensation to creditable salary and wages 
occurs when noncreditable compensation is reduced or eliminated and is replaced by creditable 
salary and wages” and provided that “[a] conversion should normally be presumed when 
noncreditable compensation provided to a member in a school year is not provided in the 
immediately following school year and the member’s creditable salary and wages for the subsequent 
year exceeds that of the previous year in which the noncreditable compensation was provided.” 
19 Tex. Reg. 3565 (1994), adopted 19 Tex. Reg. 9183 (1994) (codified at 34 TEX. ADMIN. CODE 
$25.30(d) (repealed 2001)). To overcome the presumption, a member had to submit documentary 
evidence to TRS that “clearly and convincingly” proved that “the difference was not converted to 
salary and wages.” Id. The rule required employers to certify the amount of noncreditable salary 
that had been converted to sa1ary.r 

‘See 19 Tex. Reg. 3565 (1994), adopted 19 Tex. Reg. 9183 (1994) (codified at 34 TEX. ADMIN. CODE 5 
25.30(c) (repealed 2001)) (“After a member applies for retirement, each employer of the member during any of the 
member’s best three year’s average compensation will, upon request by TRS, certify the amount, if any, ofthe member’s 
noncreditable compensation previously provided by the employer which was converted into TRS creditable salary and 
wagespaidbythe employerduingeachofthe last fivecreditable school years ofthemember’s employment immediately 
before the member’s anticipated retirement date.“). 
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The repealed rule established a presumption that certain compensation was noncreditable. 
TRS explains that the rule was unworkable because the presumption was difficult to apply and few 
employers reported that employees’ noncreditable compensation had been converted. See TRS Brief, 
supra note 2, at 11. We agree with TRS that the rule’s repeal has no bearing on whether payments 
for accumulated vacation time constitute creditable compensation. First, as TRS points out, the 
rule’s repeal did not change the statutory definition of salary and wages, which expressly excludes 
from creditable compensation payments for accumulated vacation time. See TEX. GOV’TCODEANN. 
5 822.201(b), (c)(3) (Vernon 2004). In addition, after section 25.30’s repeal, TRS rules have 
continued to expressly exclude from annual compensation “payments for accrued sick leave or 
vacation, except that continued payments of normal compensation when vacation or sick leave is 
actually taken by an employee will be included in annual compensation to the extent otherwise 
permitted by this section.” 34 TEX. ADMIN. CODE 5 25.21(d)(3) (2004). And the TRS Benefits 
Handbook clearly informs members that noncreditable compensation, including payments for unused 
vacation leave, cannot be used to determine TRS benetits.4 

Finally, this office has received a brief suggesting that section 825.110 of the Government 
Code (1) recognizes conversion of noncreditable compensation to salary “as a permitted activity”5 
and (2) limits TRS’s authority to determine whether a member’s reported compensation includes 
noncreditable compensation, such as payments for accumulated vacation time.6 Section 825.110 
authorizes but does not require TRS to adopt rules establishing a presumption that certain salary has 
been converted from noncreditable compensation. See TEX. GOV’T CODE ANN. 9 825.110 (Vernon 
2004) (the TRS board of trustees “may adopt rules to exclude from annual compensation all or part 
of salary and wages in the final years of a member’s employment that reasonably can be presumed 
to have been derived from a conversion of fringe benefits, maintenance, or other payments not 
includable in annual compensation to salary and wages”) (emphasis added); see also id. 5 3 11 .016( 1) 
(Vernon 1998) (“unless the context in which the word or phrase appears necessarily requires a 
different construction or unless a different construction is expressly provided by statuteI,] ‘[m]ay’ 
creates discretionary authority or grants permission or a power”) (Code Construction Act). Section 
825.011 does not recognize conversion of noncreditable compensation to salary as a permitted 
activity but rather authorizes TRS to adopt a presumption as an administrative tool to identify 
amounts that may have been improperly reported as creditable compensation. This discretionary 
authority to adopt an administrative presumption does not establish a reverse presumption that, in 
the absence of such an administrative presumption, all reported salary must be treated as creditable 
compensation. Nor does this authority to adopt rules establishing a general presumption preclude 
TRS from examining particular salary payments to determine whether they are creditable or 
noncreditable. 

‘Brief from Robert A. Schuhnan, Feldman & Rogers, L.L.P., to Nancy S. Fuller, Chair, opinion Committee, 
Office of the Attorney General at 6 (Oct. 11,2004) (on tile with Opinion Committee). 

61d. at 4-b. 
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In sum, under the governing statute and TRS rule, a payment for accumulated vacation time 
is not creditable compensation for purposes of determining TRS benefits. Whether a particular 
payment under a contract is noncreditable compensation, such as a payment for accumulated 
vacation time, or creditable compensation, such as salary and wages for services performed within 
the pay period, is a fact matter for TRS to determine, see 34 TEX. ADMIN. CODE 5 25.21(f) (2004) 
(stating that TRS may conduct an investigation to assess whether ineligible compensation has been 
reported), and is beyond the purview of an attorney general opinion, see Tex. Att’y Gen. Op. Nos. 
GA-0128 (2003) at 5 (a question requiring resolution of particular facts is “not one in which this 
office ordinarily engages in the opinion process”); GA-0106 (2003) at 7 (“This office cannot find 
facts or resolve fact questions in an attorney general opinion.“); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0078 (2003) at 2 (stating that this office does not construe particular contracts). 
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SUMMARY 

A payment for accumulated vacation time, paid as salary 
under an employment contract, is not creditable compensation for 
purposes of determining Teacher Retirement System benefits. 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Mary R. Crouter 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


