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Dear Mr. Steliy: 

You ask several questions about a dispute that has arisen in San Jacinto County regarding 
executive sessions of the commissioners court, the county clerk’s role in those meetings, and the 
proper custodian of the tape recordings of the executive sessions.] 

You indicate that the San Jacinto County Clerk, prior to and including the commissioners 
court meeting of June 1,2004, routinely recorded the meetings of the commissioners court, both in 
open and closed sessions. At that meeting, the county judge, over the clerk’s objection, took 
possession of the tape recording of the court’s executive session. This action triggered a series of 
questions about the conduct of executive sessions and the clerk’s role therein. See Request Letter, 
supra note 1, at 1-2. 

Article V, section 20 of the Texas Constitution provides that the duties of a county clerk 
“shall be prescribed by the Legislature.” TEX. CONST. art. V, 5 20. Section 81.003 of the Local 
Government Code prescribes those duties with regard to meetings of a commissioners court. That 
provision states, in relevant part: 

(a) The county clerk is the clerk of the commissioners court. The 
clerk shall: 

(1) serve the court during each of its terms; 

(2) keep the court’s books, papers, records, and effects; and 

(3) issue the notices, writs, and process necessary for the proper 
execution of the court’s powers and duties. 

‘See Letter from Mr. Ray Stelly, C.P.A., San Jacinto County Auditor, to Honorable Greg Abbott, Texas 
Attorney General (June 10, 2004) (on file with Opinion Committee, also avaikzble at http://www.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 
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(b) The court shall require the clerk to record the proceedings of each 
term of the court. This record may be in paper or electronic format. 
After each term the clerk shall attest to the accuracy of this record. 

(c) The clerk shall record the court’s authorized proceedings between 
terms. This record may be in paper or electronic format. The clerk 
shall attest to the accuracy of the record. 

TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 5 81.003 (Vernon Supp. 2004-05). You first ask whether section 
8 1.003 applies to executive sessions of a commissioners court. 

In Cameron County v. Rivera, 761 S.W.2d 517 (Tex. App.-Corpus Christi 1988, no writ), 
a commissioners court had transferred the duty of transcribing the minutes of its meetings to a newly 
created position of “Secretary of [the] County Commissioners Court.” Rivera, 761 S.W.2d at 517. 
The appellate court, quoting section 81.003 of the Local Government Code, concluded that “the 
establishment of the county clerk as the clerk of the commissioners court and mandatoty language 
of section 81.003(b) indicates an intention by the Legislature to vest the [the county clerk] and 
his deputy with the exclusive duty and authority to transcribe the minutes of the commissioners 
court.” Id. at 5 18. As a result, the commissioners court’s “appointment of a secretary for the express 
purpose ofperforming this duty. constituted an improper interference with the statutory functions 
of [the county clerk].” Id. 

The Rivera case did not, however, consider section 81.003 of the Local Government Code 
in terms of the executive session provisions of the Open Meetings Act, chapter 551 of the 
Government Code. See id. Section 55 1.002 provides that “[e]veryregular, special, or called meeting 
of a governmental body shall be open to the public, except as provided by this chapter.” TEX. GOV’T 
CODE ANN. 9 55 1.002 (Vernon 2004). Subchapter D of chapter 55 1 contains numerous exceptions 
to section 551.002 that permit closed or executive sessions under particular circumstances. See id. 
$9 551.071-,088. In Attorney General Opinion JM-6, this office considered the precise question at 
issue here: Whether a county clerk may be excluded from the executive sessions of a commissioners 
court. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-6 (1983). The opinion concluded that under the Gpen 
Meetings Act 

only the members of a governmental body - in this instance, the 
commissioners court - have the right, when authorized by [former] 
section 2 of the Open Meetings Act, to convene in executive session. 
The fact that the county clerk is ex officio clerk of the commissioners 
court does not make [the clerk] a member of that [governmental 
body, the commissioners] court. Article V, section 18 of the Texas 
Constitution provides in relevant part that “[tlhe County 
Commissioners so chosen, with the County Judge as presiding 
officer, shall compose the County Commissioners Court[.]” 

Id. at 1-2 (quoting Texas Constitution article V, section 18(b)). See also Tex. Att’y Gen. LO-97-017, 
at 9 (hospital district board of trustees may exclude county attorney from its executive sessions). 



Mr. Ray Stelly, C.P.A. - Page 3 (GA-0277) 

Moreover, the conclusion of Attorney General Opinion JM-6 that only members of a 
governmental body are entitled to attend an executive session was affirmed as recently as 2001. In 
Attorney General Opinion JC-0375, this office considered whether a school board of trustees could 
require its superintendent to attend executive sessions ofboard meetings. See Tex. Att’y Gen. Op. 
No. JC-0375 (2001). The opinion noted that “[a] superintendent is not, of course, a member of the 
public vis a vis her board of trustees, but neither is she a member of the board with a right to attend 
its executive sessions.” Id. at 2. The opinion continued: 

We believe it is clear from our prior opinions that a governmental 
body has discretion with regard to who may attend its executive 
sessions. While those whose attendance is contrary to the legal basis 
for the executive session may not be included, a governmental body 
may include officers and employees of the governmental body whose 
participation is necessary to the matter under consideration. 

Id. (citation omitted). 

In our view, the conclusions of these opinions are both well-reasoned and sound, and they 
supplement the Rivera holding. While section 81.003 of the Local Government Code requires the 
county clerk or deputy clerk to act as the commissioners court’s clerk for its open sessions, the court 
may exclude the county clerk from attending and acting as its clerk in executive sessions. 

On the other hand, in answer to your second question, the county clerk may be delegated the 
duty of maintaining records of executive sessions. A commissioners court is authorized to delegate 
to any appropriate county official any duty that is not the exclusive statutory preserve of another 
official. See Commi-s Court of Titus County v. Agan, 940 S.W.2d 77, 80-81 (Tex. 1997). As 
indicated in Attorney General Opinion JC-0375, the court may include in an executive session any 
officers or employees whose participation it deems necessary, so long as the person does not have 
an interest adverse to that of the governmental body. 

You also ask who is the proper custodian of the tape of an executive session. See Request 
Letter, supra note 1, at 3-4. Section 81.003 of the Local Government Code, as we have observed, 
requires a county clerk to “keep the court’s books, papers, records, and effects.” TEX. Lot. GOV’T 
CODE ANN. § 81.003(a)(2) (Vernon Supp. 2004-05). Section 551.103 of the Government Code 
provides that “[a] governmental body shall either keep a certified agenda or make a tape recording 
of the proceedings of each closed meeting.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 55 1.103(a) (Vernon 2004). 
The retention schedule for records of a county clerk, which is promulgated by the Texas State 
Library and Archives Commission pursuant to section 441.158 of the Government Code, apparently 
presumes that the county clerk is the custodian of “audio tapes of closed meetings” of a 
commissioners court. See 13 TEX. ADMIN. CODE 5 7,125(b)(3) (2004) (Local Schedule CC). The 
purpose of section 441.158, however, is to require the imposition of a records retention schedule. 
See TEX. GOV’T CODE ANN. § 441.158 (Vernon 2004). Nothing in that statute purports to give the 
Texas State Library and Archives Commission the authority to determine the particular custodian 
of county records. 
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Section 551.104 directs a “governmental body [to] preserve the certified agenda or tape 
recording of a closed meeting for at least two years after the date of the meeting.” Id. 5 55 1.104(a) 
(emphasis added). As we have previously indicated, a governmental body consists only of its 
members. The membership of a commissioners court is limited to four commissioners plus the 
county judge. Thus, the commissioners court as a governmental body is the proper custodian of the 
tape of an executive session. Of course, just as a commissioners court may admit the county clerk 
to its executive session, it may also designate the county clerk as the custodian of the tape of the 
executive session. In that instance, the clerk would maintain the tape as the commissioners court’s 
delegate under section 55 1.103 of the Government Code, and under the clerk’s general authority 
under section 81.003 of the Local Government Code. 

Your next question asks us to assume that the policy of the San Jacinto County 
Commissioners Court prior to June 1, 2004, was that the county clerk served as the custodian of 
executive session tapes. See Request Letter, supra note 1, at 4. Under that assumption, you ask 
whether the county judge, acting alone, was authorized to change that policy. See id. 

A commissioners court acts through its entire membership rather than through any single 
member acting alone. See Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 451, 455 (Tex. 1948) (“individual 
commissioners have no authority to bind the county by their separate action”); Hays County v. Hays 
County Water Planning P’ship, 106 S.W.3d 349, 360 (Tex. App.-Austin 2003, no pet.) (citing 
Canales for proposition that “commissioners court may only validly act as a body; the acts of a 
single commissioner do not bind the court”). In Attorney General Opinion JM-63, this office said 
that a county judge was not authorized “to prepare and limit, in his sole discretion, the items to be 
considered by the commissioners court.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-63 (1983) at 2. Rather, the 
“commissioners court as a whole ha[d] the authority to determine and amend its own agenda.” Id. 
at 3. Consequently, in the situation you pose, the county judge, acting on his own, was not 
authorized to alter an existing policy of the commissioners court. The court, by majority vote of its 
entire membership, is the body duly authorized to change existing policy. 

Finally, you ask whether relinquishing the tape of an executive session to the county clerk 
would make the tape available for public inspection and copying. See Request Letter, supra note 1, 
at 5. As we have indicated, a commissioners court is authorized to designate its county clerk as the 
custodian of its executive session tape. Such a change in custody does not render the clerk a member 
of the public because the clerk is a county official to whom custody of the tape may be delegated. 
Nor does such a change in custody make the tape a public document under the Public Jnformation 
Act, chapter 552, Government Code. Indeed, section 55 1.104(c) of the Government Code provides 
that the “certified agenda or tape of a closed meeting is available for public inspection and copying 
only under a court order issued under Subsection (b)(3).” TEX. GOV’T CODE ANN. $ 55 1,104(c) 
(Vernon 2004). Although a member of a governmental body has the right to inspect a certified 
agenda or tape recording, see Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0120 (1999) at 1, it is clear thatpublic 
release of the tape of an executive session is prohibited, except by court order. Moreover, because 
the clerk is not a member of the commissioners court, she, even as custodian, is not authorized to 
inspect a certified agenda or tape recording of an executive session. 
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SUMMARY 

The county clerk is required by section 81.003 of the Local 
Government Code to keep the records of all open meetings of a 
commissioners court. The commissioners court as a governmental 
body has the discretion to allow or deny the county clerk admission 
to executive sessions of the court. The commissioners court as a 
governmental body is the proper custodian of the tape of an executive 
session, but it may delegate that duty to the county clerk. A 
commissioners court acts by majority vote of its members; a single 
member acting alone has no authority to alter court policy. A release 
of the tape of an executive session to the county clerk would not 
render the tape a public document under the Public Information Act. 
Such a tape may be released to the public only under court order. 

Yours very truly, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


