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Dear Senator Wentworth: 

You ask whether a student fee advisory committee established under section 54.503 1 of the 
Education Code is subject to the Open Meetings Act, chapter 551 of the Government Code (the 
“Act”).’ 

Section 54.5031 of the Education Code provides, in relevant part: 

(a) A student fee advisory committee is established at each 
institution of higher education except the University of Texas at 
Austin to advise the governing board and administration of the 
institution on the type, amount, and expenditure of compulsory fees 
for student services under Section 54.503 of this code. 

(b) Each committee is composed of the following nine 
members: 

(1) five student members who are enrolled for not 
less than six semester credit hours at the institution 
and who are representative of all students enrolled at 
the institution, selected under Subsection (c) of this 
section; and 

‘See Letter fromHonorable JeffWenhvwth, Chair, Jurisprudence Committee, Texas State Senate, to Honorable 
Greg Abbott, Texas Attorney General (Feb. 13, 2004) ( on file with Opinion Committee, also available at 
http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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- (2) four members who are representative of the 
entire institution, appointed by the pmident ofthe institution. 

(c) If the institution has a student government, the student 
government shall appoint three students to serve two-year terms on 
the committee and two students to serve one-year terms on the 
committee. If the institution does not have a student government, the 
students enrolled at the institution shall elect three students to serve 
two-year terms on the committee and two students to serve one-year 
terms on the committee. A candidate for a position on the committee 
must designate whether the position is for a one-year or two-year 
term. 

(f). The committee shall: 

(1) study the type, amount, and expenditure of a 
compulsory fee under Section 54.503 of this code; 
and 

(2) meet with appropriate administrators of the 
institution, submit a written report on the study under 
Subdivision (1) ofthis subsection, and recommend the 
type, amount, and expenditure of a compulsory fee to 
be charged for the next academic year. 

(g) Before recommending the student fee budget to the 
governing board of the institution, the president of the institution 
shall consider the report and recommendations of the committee. If 
the president’s recommendations to the governing board are 
substantially different from the committee’s recommendations to the 
president, the administration of the institution shall notify the 
committee not later than the last date on which the committee may 
request an appearance at the board meeting. On request of a member 
of the committee, the administration of the institution shall provide 
the member with a written report of the president’s recommendations 
to the board. 

TEX. EDUC. CODE ANN. 5 54.503 1 (Vernon 1996). Your question is whether a committee established 
by this provision falls within the ambit of the Act. 

The Act provides that “[elvery regular, special, or called meeting of a governmental body 
shall be open to the public, except as provided by this chapter.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 55 1.002 
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(Vernon 1994). The Act defines “governmental body” as, inter ah, “a board, commission, 
department, committee, or agency within the executive or legislative branch of state government that 
is directed by one or more elected or appointed members.” Id. 5 551.001(3)(A) (Vernon Supp. 
2004). The term “meeting” is defined as, inter alia, “a deliberation between a quorum of a 
governmental body, or between a quorum of a governmental body and another person, during which 
public business or public policy over which the governmental body has supervision or control is 
discussed or considered or during which the governmental body takes formal action.” Id. 5 
551.001(4)(A). 

In Attorney General Opinion H-772 (1976), this office considered whether the Texas Tech 
University Athletic Council was subject to the Act. Relying on the definitions of a state-level 
“governmental body” and “meeting” found in the Act, the attorney general declared that “before the 
Act is applicable to a meeting of a statewide public body, five prerequisites must be met.” The 
opinion described those prerequisites as follows: 

(1) The body must be an entity within the executive or legislative 
department of the state; 

(2) The entity must be under the control of one or more elected or 
appointed members; 

(3) The meeting must involve formal action or deliberation between 
a quorum of members[;] 

(4) The discussion or action must involve public business or public 
policy; and 

(5) The entity must have supervision or control over that public 
business or policy. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. H-772 (1976) at 2. In 1988, a Texas court adopting the test set forth in 
Opinion H-772 declared that the Act is applicable whenever these five factors are present. See Gurf 
Reg’l Educ. Television Affiliates Y. Univ. of Houston, 746 S.W.2d 803, 809 (Tex. App.-Houston 
[14th Dist.] 1988, writ denied). Opinion H-772 found that the Texas Tech University Athletic 
Council satisfied the first four of these criteria. See Tex. Att’y Gen. Op. No. H-772 (1976) at 2,4. 
The only remaining question to be determined was ‘whether the Athletic Council [had supervisory] 
control over public business or policy.” Id. at 4. 

Opinion H-772 ultimately concluded that “both the structure ofthe Council and the resolution 
granting it power indicate that the Texas Tech Athletic Council is an advisory body and has no 
power, actual or implied, to control public business.” Id. at 6. The opinion relied primarily upon 
a resolution ofthe board ofregents that the board would “‘continue to exercise its exclusive and final 
authority to supervise and control all matters concerning the public business and internal affairs of 
the Department of Athletics and all other intercollegiate athletic programs of the University,“’ id. 
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- 
at 4 (citation omitted), and that although “‘the Athletic Council may review, offer suggestions and 
make recommendations on any pertinent matters related to the University’s intercollegiate athletic 
program, . such recommendations and suggestions shall be made to and channeled through the 
Office of the President of the University, and it is further specifically provided that the Athletic 
Council shall not have final authority to direct, control or supervise the operation or activities ofthe 
Department of Athletics or intercollegiate athletic programs of the University.“’ Id. at 5 (citation 
omitted). Thus, the Athletic Council was not required to comply with the provisions of the Act 
because its role was purely advisory, and as a result, it did not satisfy the Act’s requirement that it 
exercise “supervision or control over public business or policy.” Id. at 2, 6; see also City of 
Austin v. Evans, 794 S.W.2d 78,83-4 (Tex. App.-Austin 1990, no writ) (city grievance committee 
not subject to the Act because it could only make recommendations); Tex. Att’y Gen. Op. No. H-994 
(1977) at 2-3 (committee to study the selection process of chief administrative officers of component 
institutions of the University of Texas System is not required to comply with the Act, so long as it 
has no supervision or control over public business or policy);’ Tex. Att’y Gen. LO-93-064, at 2 
(student fee advisory committee, apparently not created under section 54.503 1, Education Code, is 
not subject to the Act because it does not have supervision or control over the public business it 
conducts). But see Tex. Att’y Gen. Op. No. H-438 (1974) at 4 (Athletic Council of the University 
of Texas at Austin is governmental body that supervises public business and therefore must comply 
with the Act). 

In the situation you pose, the duties and authority of a student fee advisory committee are 
specified not by resolution of the governing board of an institution of higher education, but by 
statute. A committee’s duties are fourfold: (1) “study the type, amount, and expenditure of a 
compulsory fee under section 54.503” of the Education Code; (2) meet with administrators of the 
institution; (3) submit a written report on the aforementioned study; and (4) “recommend the type, 
amount, and expenditure of a compulsory fee to be charged for the next academic year.” See TEX. 
EDUC. CODE ANN. 5 54.5031(f) (Vernon 1996) (emphasis added). The committee’s report, 
moreover, must be first submitted to “appropriate administrators” rather than to the governing board. 
See id. The “president of the institution” initially considers the report before he or she submits 
recommendations to the governing board regarding compulsory student fees. Id. 5 54.503 1 (g). “If 
the president’s recommendations to the governing board are substantially different from the 
committee’s recommendations to the president,” the president is required to ‘notify the committee” 
so that the committee “may request an appearance at the board meeting.” Id. 

As in Attorney General Opinion H-772, both the structure of the student fee advisory 
committee and the statute granting it power indicate that the committee is merely an advisory body 
that has no power, actual or implied, to supervise or control public business. The committee makes 
its recommendations to the president of the institution rather than to the university’s governing 
board. The committee’s statutory role is that of an adviser to the president, who is not a 
governmental body under the Act. See id. Thus, under this statutory structure, there still exists a 

‘One recent judicial decision has approved the distinction drawn in Attorney General Opinion H-994 between 
an entity that has supervision or contml over public business and one that acts only in an advisory capacity. See 
Willmann v. City of San Antonio, 123 S.W.3d 469.474-75 (Tex. App.-San Antonio 2003, pet. denied). 
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layer of separation between the recommendations of the advisory committee and the actions of the 
governing board. 

Furthermore, the committee’s recommendations need not be followed by the president in 
making his or her own recommendations to the governing board. Rather, the committee’s role is 
limited, in the case of substantial disagreement with the president, to requesting an appearance before 
the governing board. Nothing in section 54.5031 states or implies that the committee’s 
recommendations are routinely or necessarily rubber-stamped by the governing board. Indeed, the 
governing board clearlymayrefuse the committee’s request to appear before the board, and thus, the 
governing board may not even learn of the committee’s recommendations. In sum, the language of 
the statute overwhelmingly demonstrates the advisory nature of the committee. 

We conclude that a student fee advisory committee established under section 54.503 1 of the 
Education Code does not hold “meetings” under the terms of the Open Meetings Act and is, 
accordingly, not subject to the Act. 
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SU’MMARY 

A student fee advisory committee established under section 
54.5031 of the Education Code does not hold “meetings” under the 
terms of the Open Meetings Act and is, accordingly, not subject to the 
Act. 

Very truly yours, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


