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Dear Ms. Letson: 

On behalf of the Amarillo Hospital District (the “District”), you ask whether a hospital 
district or the private entity that provides indigent care on the district’s behalf may require an 
uninsured applicant for indigent health care, as a prerequisite to receiving the care, to obtain health 
insurance through the applicant’s employer.’ 

The legislature established the District in 1959 under article IX, section S(a) of the Texas 
Constitution, which authorizes the creation of a hospital district “coextensive with and hav[ing] the 
same boundaries as the. . . City of Amarillo.” TEX. CONST. art. IX, 8 5(a); see Act of Mar. 11,1959, 
56th Leg., R.S., ch. 32,s A, sec. 1,1959 Tex. Gen. Laws 59,59-60. Article IX, section S(a) requires 
any district so created to assume responsibility for providing “medical or hospital care for needy 
individuals.” TEX. CONST. art. IX, 5 5(a). And, in accordance with its constitutional authority, the 
legislature created the District to own and operate or to provide for “a hospital or hospital system for 
indigent and needy persons” residing in the District. See Act of Mar. 11, 1959,56th Leg., R.S., ch. 
32, § A, sec. 1,1959 Tex. Gen. Laws 59,59-60, amended by Act of May 28,1993,73d Leg., R.S., 
ch. 769,s 1, sec. 1,1993 Tex. Gen. Laws 3008,3008-09; see aZso Act of Mar. 11,1959,56th Leg., 
R.S., ch. 32, $ A, sec. 13, 1959 Tex. Gen. Laws 59, 65 (requiring the District to assume “full 
responsibility for. . . furnishing. . . medical and hospital care for. . . needy and indigent” residents). 
The District’s Board of Managers annually must adopt requirements for determining whether “a 
person is eligible for hospital, medical, or health care assistance from the District.” Act of May 28, 
1993,73d Leg., R.S., ch. 769, § 8, sec. 13A, 1993 Tex. Gen. Laws 3008,301l. When a patient from 
Potter County or the District is admitted to a District facility, the District must inquire into the ability 
of the patient or any relative legally liable for the patient’s support to pay for medical care in whole 
or in part. See id. 0 9, sec. 14(a), 1993 Tex. Gen. Laws 3008,3011-12. 

‘See Letter from Honorable Sonya Letson, Potter County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney 
General (D&c. 5, 2003) (on tile with Opinion Committee, also available at http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter 
Request Letter]. 
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As a hospital district, the District is also subject to chapter 61 of the Health and Safety Code, 
the Indigent Health Care and Treatment Act (the “Act”), to the extent the Act does not conflict with 
the District’s specific enabling statute. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. $9 61 .OOl, .002(7), 
.05 1 (a) (Vernon 2001). Among other things, the Act provides for medical care for an eligible person 
who resides in a hospital district’s service area: 

A... hospital district shall provide health care assistance to each eligible 
resident in its service area who meets:’ 

(1) the basic income and resources requirements established 
by the [Department of State Health Services (the “Department”)] . . 
. ; or 

(2) a less restrictive income and resources standard adopted 
by the . . . hospital district serving the area in which the person 
resides. 

Id. $61.052(a); see id. $61.002(7), (11) (defining the terms “hospital district” and “service area”). 
In general, a hospital district must provide to an “eligible resident” basic health care services, 
including primary and preventive services such as immunizations and annual examinations; 
laboratory and X-ray services; and payment for not more than three prescription drugs a month. See 
id. $9 61.028(a), .055(a) (V emon 2001); see also id. 5 61.0285(a) (Vernon Supp. 2004) (listing 
optional health care services). The term “‘[e]ligible resident’ means a person who meets the income 
and resources requirements established by . . . chapter [61] or by the . . . hospital district in whose 
jurisdiction the person resides.” Id. 3 61.002(3) (Vernon 2001). An applicant’s residence is 
determined on the basis of the location of the applicant’s home. See id. $9 61.003-.004. 

An applicant’s financial eligibility is determined in accordance with Department rules 
adopted under sections 61.006 and 61.008, or under a district’s less restrictive rules. See id. 
$9 61.006(a) (V emon Supp. 2004), .008, .052 (Vernon 2001). The hospital district must adopt an 
“application procedure” and establish a procedure for reviewing an application within fourteen days 
of the date the district receives it. See id. $61.053(a), (f), (g), (h). Although a hospital district may 
specify different documentation required to support an application, see id. 8 61.053(b), Department 
rules require an applicant to provide information relating to “the existence of insurance coverage.” 
Id. 3 61.007(5); see 25 TEX. ADMIN. CODE 9 14.101(3)(E) (2004). A hospital district also “may 
adopt reasonable procedures” for minimizing, preventing, and detecting fraud. See TEX. HEALTH 
& SAFETY CODE ANN. 9 61.066(a) (Vernon Supp. 2004). 

Finally, a hospital district may arrange to provide the required indigent health care services 
through a contract with a private provider. See id. 3 61.056(a) (Vernon 2001). The hospital district 
remains liable for the health care services, however. See id. 9 61.060(a); see also id. $ 61.064(a) 
(stating that a governmental entity that closes, sells, or leases its public hospital is obligated to 
provide basic health care services to indigents). 

You indicate that the District sold its hospital, Northwest Texas Hospital, to Universal Health 
Systems of Amarillo, Inc. (“UHS”) in 1996. See Request Letter, supra note 1, at 1. See generaZZy 
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Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-864 (1988) (discussing the District’s authority to sell Northwest Texas 
Hospital). Under the Indigent Care Agreement (the “Agreement”) between the District and UHS, 
UHS generally agrees to provide indigent health care “at no charge to” the indigents. Indigent Care 
Agreement art. 2(a), at 4 (May 7,1996); see Request Letter, supra note 1, at l-2. UHS determines 
whether an individual is indigent and eligible to receive health care services, see Indigent Care 
Agreement art. 2(a), at 4 (May 7,1996), although the District has the right to review UHS’ decision, 
and an individual whose application is rejected has a right to appeal UHS’ decision. See id. art. 6(b), 
(c), at 11. Under the Agreement, an individual who is not a city or a county jail inmate is indigent 
if, at the time he or she receives health care services, the individual 

(1) resides in the.District; 

(2) “is not a beneficiary of, or has used all funds then available to him under, the 
Medicare, Medicaid and/or other government health programs . . . and is not eligible 
to receive payments from other health benefit plans, including health insurance”; 

(3) “is a member of a family whose family income . . . is equal to or less than 150% 
of the Department of Health and Human Services Poverty Guidelines”; and 

(4) “has resources available to the household of equity value . . . less than $5,000.” 

Id. art. 1 (b), at 2 (defining the term “indigent”). You state that, in accordance with the Agreement, 
the District currently pays UHS “approximately $6.7 million per year to care for the needy and 
indigent,” although UHS avers that “the actual cost ofproviding indigent health care in the [D]istrict 
far exceeds the amount” the District pays. Request Letter, supra note 1, at 2. To recoup some of its 
costs, UHS proposes to amend the Agreement to require applicants to obtain insurance through their 
employers: 

It appears that some patients are knowingly refusing to accept health insurance 
available through their employer, to satisfy the [contractual requirement that the 
applicant have no third party payor], and receive public assistance. The result is to 
deprive UHS of insurance reimbursement for costs of treating the person that would 
otherwise be available, but for the patient’s manipulation. Consequently, UHS 
proposes to amend the Agreement to provide that patients who have commercial 
insurance available through their employer would be required to provide insurance 
for themselves and their dependents as their primary payor. If the patient obtains 
services at a UHS facility, UHS will absorb the patient’s insurance deductible or 
coinsurance through the indigent program as secondary payor. Persons who can 
provide evidence that employer-imposed premiums exceed 17% of the person’s net 
income will be covered by the Indigent program and not required to accept their 
employer’s insurance plan. 

Id. In addition, if the applicant cannot change the election to forego the employer’s health insurance 
until the next plan year, health insurance would be considered inaccessible and the applicant would 



The Honorable Sonya Letson - Page 4 (GA-01 98) 

be eligible for indigent care. See id. at 3. 2 You ask about the legality of the proposed amendment 
to the Agreement. See id. at 1. 

The issue you raise is analogous to the issue addressed in Attorney General Opinion 
JM-1094, a 1989 opinion. considering whether a county may seek reimbursement under the Act 
from an individual who subsequently receives a settlement or judgment that would cover medical 
expenses. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1094 (1989) at 1. Nothing in the Act at that time 
purported to place a lien on a “potential right of recovery in a personal injury action.” Id. at 1. (In 
1993, the legislature adopted section 6 1.044, which stipulates that an applicant for health care 
services from a county assigns any right of recovery for personal injury. See TEX. HEALTH & 
SAFETY CODE ANN. $61.044(a) (Vernon 2001); Act of May 27,1993,73d Leg., R.S., ch. 880, $1, 
sec. 61.044(a), 1993 Tex. Gen. Laws 3502,3502-03.) Rather, the opinion stated, the Act applied 
“to sources of payment that ‘exist’ or ‘are available’ or for which a third party is ‘legally liable.“’ 
Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1094 (1989) at 3. 

In this case, the Act does not contemplate that a health care provider may require an applicant 
for indigent health care to obtain insurance through the applicant’s employer in certain 
circumstances. Section 61.007(5) of the Health and Safety Code, requiring an applicant to provide 
information regarding the “existence of insurance coverage, ” is phrased in the present tense. TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE ANN. $ 61.007(5) (Vernon 2001). It is concerned with an applicant’s 
coverage at the time of the application, not the availability of coverage or the potential for coverage 
in the future. The Department’s rule requiring an applicant to list information about any medical 
insurance household members “receive,” see 25 TEX. ADMIN. CODE $ 14.101(a)(3)(E) (2004), 
similarly focuses on whether the applicant is insured at the time he or she applies for indigent health 
care. No other provision in chapter 61 of the Health and Safety Code or in the Department’s rules 
expressly or implicitly authorizes a hospital district to require an applicant to purchase health 
insurance as a prerequisite to receiving indigent health care.3 

Moreover, absent a provision in the special law creating it, a hospital district has no authority 
to require an applicant to obtain insurance before the applicant is eligible for indigent health care. 
“A hospital district has only such authority as is expressly conferred on it by statute or necessarily 
implied from the authority expressly conferred to effectuate the express powers.” Tex. Att’y Gen. 
Op. No. JC-0068 (1999) at 1. Without express authority, a hospital district may not adopt a standard 
for determining an applicant’s income and resources that is stricter than the Department’s standard. 

*See also Letter from Sonja Bennett, M.S.N., R.N., Administrative Director, Community Health Services, 
Northwest Texas Healthcare System, to Nancy S. Fuller, Chair, Opinion Committee, Office of Attorney General, at 2 
(Jan. 22,2004) (on tile with Opinion Committee). 

‘You suggest that the refusal to purchase insurance through an employer may be a type of fraud. See Request 
Letter, supra note 1, at 2. Section 61.066, an antifraud provision, authorizes a hospital district to adopt “reasonable 
procedures for minimizing the opportunity for fraud, for establishing and maintaining methods for detecting and 
identifying situations in which a question of fraud may exist. ” TEX. HEALTH&SAFETY CODE ANN. 0 61.066(a) (Vernon 
Supp. 2004). A requirement that an applicant purchase insurance through his or her employer is not a procedural 
requirement; thus, section 61.066’s plain language cannot be extended to permit a hospital district to require an applicant 
to purchase insurance as a means of minimizing fraud. See TEX. GOV’TCODEA~. 9 3 11 .Ol l(a) (Vernon 1998) (stating 
that statutory words and phrases must be construed in accordance with common usage). 
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See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. $61.052(a)(2) (V emon 2001); see aZso id. 9 61.052(e) 
(stating that, if the Department changes its income and resources requirements so that the hospital 
district’s standards become stricter than the Department’s, the hospital district must change its 
standard to at least comply with the Department’s requirements). Because neither the statute nor the 
Department’s rules permit a requirement that an applicant purchase insurance, any such hospital 
district requirement would be more restrictive than the state requirements and, absent express 
authority, would be impermissible under the statute. 

We therefore conclude that a hospital district or the private entity that provides indigent care 
on the district’s behalf may not require an uninsured applicant for indigent health care, as a 
prerequisite to receiving the care, to obtain health insurance through the applicant’s employer. 
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SUMMARY 

A hospital district or the private entity that provides indigent 
care on the district’s behalf may not require an uninsured applicant 
for indigent health care, as a prerequisite to receiving the care, to 
obtain health insurance through the applicant’s employer. 

very truly yours, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


