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Re: Whether the Texas Parks and Wildlife Department 
may convey real property or an interest in real property 
the State received under a court-approved final 
judgment “solely for the use and benefit of the . 
Department, acting in the Public Trust . only for 
public park purposes, for promoting public beach 
access, and for off-beach parking” (RQ-0131-GA) 

Dear Mr. Cook: 

You ask two questions about the authority of the Texas Parks and Wildlife Department (the 
“Department”) to convey real property or an interest in real property that the State received under 
a court-approved final judgment “solely for the use and benefit of the . Department, acting in the 
Public Trust only for public park purposes, for promoting public beach access, and for off-beach 
parking.“’ 

The real property at issue is a 5.9998 acre tract on Galveston Island that the Department 
obtained in 1987 following a lawsuit to determine the ownership of a remainder interest in a 68.86 
acre tract that included the 5.9998 acre tract. See Mitchell Dev. Corp. of the S. W v. State, No. 
296,346 (250th Dist. Ct., Travis County, Tex. Jan. 9,1987) (Agreed Final Judgment at 1,8); Request 
Letter, supra note 1, at 2. The 68.86 acre tract had been the property of Mace Stewart, who in 1950 
bequeathed a life estate in his “Galveston Island Home” to his wife and children and the remainder 
in the same to the State: 

[DIpon the death of my child last surviving, such “surface estate” in 
the forementioned land shall vest in the State of Texas to be used and 
maintained as a Fish, Game, and Oyster preserve and for any other 
public purpose the Legislature of the State of Texas, or other 
competent State government official, may deem proper for use of 

‘Mitchell Dev. Corp. of the S. W. v. Stare, No. 296,346 (250th Dist. Ct., Travis County, Tex. Jan. 9, 1987) 
(Agreed Final Judgment at 7-9); see Letter from Robert L. Cook, Executive Director, Texas Parks & Wildlife 
Department, to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General, at 1-2 (Nov. 14, 2003) (on tile with the Opinion 
Committee, also available of http://www.oag.state.tx.us) [herein&m Request Letter]. 
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same, hereby expressing my desire that the State of Texas, should it 
desire to do so, shall call the property the “Mac0 Stewart Public 
Park.” The devisees above named shall not have any right or 
authority to convey, mortgage, encumber or in any manner dispose of 
the “surface estate” referred to in this subsection nor to rent or 
lease such surface estate for a longer period, under any one lease or 
agreement, of more than five (5) years. 

Request Letter, supro note 1, at 1-2 (quoting Will of Mace Stewart). Mitchell Development 
Corporation purchased the life estate on the 68.86 acre tract from Mr. Stewart’s heirs, see id. at 2, 
but a dispute arose between Mitchell Development Corporation and the State regarding the 
ownership of the remainder interest. See id. Under the Agreed Final Judgment (the “Judgment”) 
settling the dispute between the parties, the State received 

title to and possession of the following tract of land solely for the use 
and benefit ofthe Texas Parks and Wildlife Department, acting in the 
Public Trust: 

Being 5.9998 acres, more or less, out of lots 109 and 117 of the 
Section 3 of the Trimble and Lindsey Survey, Galveston Island, 
Galveston County, Texas, . . . . 

The said 5.9998 acre tract shall be used only for public park 
purposes, for promoting public beach access, and for off-beach 
parking. 

Mitchell Dev. Colp. of the S. II?, No. 296,346 (Agreed Final Judgment at 7-9). The Judgment was 
signed by the 250th District Court and approved by representatives of the Mitchell Development 
Corporation of the Southwest and the State of Texas. See id. at 10. 

You state that an individual who has obtained an option to purchase property adjacent to the 
5.9998 acre tract has requested a road easement across it. Request Letter, supra note 1, at 2. Ifthis 
individual purchases the adjacent property, he or she will establish a private residence on the land. 
See id. “There is currently not an existing road over which the easement is requested.” Id. 
Department staff, having reviewed the easement request, “has recommended that [it] be denied 
based on the terms ofthejudgment, [the Department’s] resource needs, and [the Department’s] best 
interests.” Id. 

Given this fact situation, you ask whether the Department may convey an easement over the 
5.9998 acre tract to provide road access to a private residence. See id. at 2. You also ask whether 
the Department may convey the tract, or an interest in the tract (such as a conservation easement), 
“to another person or entity for a use consistent with the uses stated in the judgment, specifically for 
‘public park purposes, for promoting public beach access and for off-beach parking.“’ Id. Your 
questions assume that the Judgment effectively supersedes the will, and we adopt that assumption 
here. 
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This office typically does not opine on matters that have been resolved “through judicial 
action,” where the proper remedy is the appeal of a court order to an appellate court. Tex. Att’y Gen. 
Op. No. N-287 (1984) at 2; see Tex. Att’y Gen. Op. No. O-1847 (1940) at 2 (“It is not within the 
proper scope of the functions of this department to serve as a quasi appellate tribunal for the 
correction ofwhat are conceived to be errors committed by the courts of this state.“). Although the 
lawsuit that resulted in the Judgment is long over, we are reluctant to construe the Judgment. C$ 
Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-287 (1984) at 2 (declining to issue an opinion on a court order that is 
subject to appellate review and collateral litigation); Tex. Att’y Gen. ORD-560 (1990) at 3 (declining 
to determine the availability of certain prison documents that are subject to a court order in an 
ongoing lawsuit). 

In this case, however, two statutes, sections 13.008 and 13.009 of the Parks and Wildlife 
Code, mitigate the need to construe the Judgment. Section 13.008 of the Parks and Wildlife Code 
authorizes the Department to receive donations of land and provides for transfer of title in fee 
simple: 

(a) The department may solicit and receive donations of land 
for public purposes and may refuse donations of land not acceptable 
for public purposes. 

(b) If title to a site has vested in the department and if 
ownership of the site is no longer in the best interest of the 
department, the department may transfer the title: 

(1) to another state department or institution 
requesting the site; 

(2) to the donor of the land if the donor 
requests the return of the site; 

(3) to the United States if it has undertaken the 
development of the site for public purposes; 

(4) to the grantor ifthe deed to the department 
contains a reversion clause . ; 

(5) to any legally authorized entity if the 
property is to be used for public purposes. 

(c) A two-thiidsvote oftbe [Parks and Wildlife Commission] 
is necessary for action taken under this section. 

TEX. PARKS&WILD. CODE ANN. 4 13.008 (Vemon2002); seealso id. 5 11.001(l) (definingthe term 
“Commission”). Section 13.009 applies to the Department’s real property generally and authorizes 
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the Parks and Wildlife Commission’s executive director, with the Commission’s approval, to sell 
real property or an interest in real property “if ownership of the real property is no longer in the” 
Department’s best interest. Id. 5 13.009(a). 

Chapter 34 of the Natural Resources Code, which you cite, see Request Letter, supra note 
1,‘at 1, applies only to the lease of, or to granting an easement in, Department-owned land “for 
the purpose ofprospecting or exploring for and mining, producing, storing, caring for, transporting, 
preserving, selling, and disposing of’ the property’s minerals. See TEX. NAT. RES. CODE ANN. 
$5 34.002(a), .05 1, ,064 (Vernon 2001). Because you do not ask about granting mineral interests in 
the property, chapter 34 does not apply. See Request Letter, supra note 1, at 1. 

We conclude first that the Department may not convey an easement over the property to an 
adjoining property owner. Section 13.008 applies only to the transfer of title to donated property. 
See TEX. PARKS &WILD. CODE ANN. 9 13.008(b) (V emon 2002). The sale of an easement is not a 
transfer oftitle, but of an interest in the property. Consequently, section 13.009, which permits the 
executive director to sell an interest in real property if owning the property is no longer in the 
Department’s best interest, controls the situation. See id. § 13.009(a). You have not asserted that 
owning the easement interest is no longer in the Department’s best interests; indeed, you indicate 
that the Department’s staff has recommended that the easement request be denied based on the 
Department’s best interests. Request Letter,supra note 1, at 2. Assuming, therefore, that conveying 
the easement would not be in the Department’s best interest, the Department has no statutory 
authority to convey it. Even if the Department determined that the conveyance would be in its best 
interest, a court may find that the conveyance would not comply with the terms of the Judgment, 
which restricts the land’s use to “public park purposes . . . promoting public beach access, and . . 
for off-beach parking.” Mitchell Dev. Corp. of the S. K, No. 296,346 (Agreed Final Judgment at 9). 

We conclude second that the Department may convey the tract under section 13.008 or an 
interest in the tract under section 13.009 “to another person or entity for a use consistent with the 
uses stated in” the Judgment, but only if the Department has determined that owning the site or the 
interest is no longer in the Department’s best interest. Request Letter, supra note 1, at 2; see TEX. 
PARKS & WILD. CODE ANN. $4 13.008(b), .009(a) (V emon 2002). Unless the Department has so 
concluded, it may not transfer the property under section 13.008 to a “legally authorized entity” to 
use for public purposes. See TEX. PARKS & WILD. CODE ANN. 5 13.008(b)(5) (Vernon 2002). 
Likewise, unless the Department has so concluded, it may not sell the property or an interest in the 
property under section 13.009. See id. 5 13.009(a). 
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SUMMARY 

Assuming that the relevant Agreed Final Judgment would 
permit it, the Parks and Wildlife Department may not convey an 
easement in donated real property to an adjoining property owner 
unless the Department has concluded that owning the easement 
interest is not in the Department’s best interest, under section 13.009 
of the Parks and Wildlife Code. Similarly, the Department may not 
convey the donated real property in its entirety under section 13.008 
or an easement interest in donated real property under section 13.009 
to a person or entity for a use consistent with the Agreed Final 
Judgment unless the Department first determines that its ownership 
of the property or interest is no longer in its best interest. 

very truly yours, 

General of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


