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Dear Senator Fraser: 

You ask whether the common-law doctrine of incompatibility prohibits a city council 
member from simultaneously serving as a member of the board of directors of a tax increment 
reinvestment zone created by the member’s municipality under chapter 3 11 of the Tax Code. 

The Tax Increment Financing Act, chapter 3 11 of the Tax Code, provides for the creation of 
a reinvestment zone by a municipality. Section 3 11.003 states that “[tlhe governing body of a 
municipality by ordinance may designate a contiguous geographic area in the jurisdiction of the 
municipality to be a reinvestment zone to promote development or redevelopment of the area if the 
governing body determines that development or redevelopment would not occur solely through 
private investment in the reasonably foreseeable future.” TEX. TAX CODE ANN. 5 3 11.003(a) 
(Vernon 2002). Before adopting an ordinance providing for a reinvestment zone, the municipality 
must prepare a preliminary reinvestment zone financing plan and send a copy to the governing body 
of each taxing unit that levies taxes on real property in the proposed zone. Id. 6 3 11.003(b). The 
municipality must also hold public hearings on the reinvestment zone proposal, id. 8 3 11.003(c); 
schedule meetings with officials of the taxing units in the proposed zone, id. 8 3 11.003(g); and 
perform certain other preliminary duties, id. 5 3 11.003(d)-(f). Section 311.004 describes the ’ 
requisite contents of a reinvestment zone ordinance; section 311.005 details the criteria for 
designating an area as a reinvestment zone; and section 3 11.006 provides for restrictions on the 
composition of a reinvestment zone. Id. $5 3 11.004-.006. 

Section 3 11.009 sets forth the composition of the board of directors of a reinvestment zone. 
Each taxing unit other than the originating municipality may appoint one member to the board, and 
the municipality may appoint not more than ten directors. Id. 9 3 11.009(a). If a taxing unit waives 
its right to appoint a member, the municipality may appoint additional members, so long as the total 
membership of the board does not exceed fifteen. Id. Members serve for two-year terms, except in 
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home-rule municipalities that have opted for terms of longer than two years for their elected officials. 
Id. 0 3 11.009(c). Section 3 11.009(e) provides: 

(e) To be eligible for appointment to the board by the governing body of the 
municipality, an individual must: 

(1) if the board is covered by Subsection (a): 

(A) be a qualified voter of the municipality; or 

(B) be at least 18 years of age and own real 
property in the zone, whether or not the individual 
resides in the municipality; or 

(2) if the board is covered by Subsection (b): 

(A) be at least 18 years of age; and 

(B) own real property in the zone or be an 
employee or agent of a person that owns real property 
in the zone.’ 

Id. 0 3 11.009(e). You ask whether the common-law doctrine of incompatibility prohibits a member 
of the city council that establishes a reinvestment zone from being appointed by the council to the 
board of directors of the reinvestment zone. 

The common-law doctrine of incompatibility has three aspects: self-appointment, self- 
employment, and conflicting loyalties. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-001 5 (2003) at 1, JC-0564 
(2002) at l-2. Because a member of the board of a reinvestment zone is not an “employee” of the 
creating municipality, the self-employment aspect of incompatibility is not relevant here. The self- 
appointment aspect of the doctrine derives from the Texas Supreme Court’s decision in EhZinger v. 
Clark, 8 S.W.2d 666 (Tex. 1928). The principle states that “all officers who have the appointing 
power are disqualified for appointment to the offices to which they may appoint.” Id. at 674. Under 
this doctrine, a city council that created a reinvestment zone would be barred from appointing its 
members to positions on the board of directors of the reinvestment zone. We note that, under 
Ehlinger, both positions must be “offices.” 

The last aspect of common-law incompatibility - conflicting loyalties - derives from the 
1927 case of Thomas v. Abernathy County Line Independent School District, 290 S.W. 152 (Tex. 
Comm’n App. 1927, judgm’t adopted). This doctrine prohibits an individual from simultaneously 
holding two positions that would prevent him or her from exercising independent and disinterested 
judgment in either or both positions. It most often occurs where two governmental bodies have 

‘Subsection (b) of section 3 11.009 describes the composition of a board “[i]f the zone was designated under 
Section 3 11.005(a)(5).” Section 3 11.005(a) provides for four different sets of criteria for designating an area as a 
“reinvestment zone.” Subsection (5) thereof details the requirements for one of those sets of criteria. For purposes of 
your question, the set of criteria under which a zone is designated is irrelevant. 
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overlapping geographical jurisdiction, and each has the power of taxation or the authority to contract 
with the other. See, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0032 (2003), JC-0557 (2002), DM-311 
(1994), JM- 1266 (1990). Both positions must be “offices” in order for conflicting-loyalties 
incompatibility to be applicable. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1266 (1990); Tex. Att’y Gen. 
LO-96-148, LO-95-052, LO-95-029, LO-93-027. Section 3 11.010(b) of the Tax Code authorizes 
“[t]he board of directors of a reinvestment zone and the governing body of the municipality that 
creates a reinvestment zone” to “each enter into agreements as the board or the governing body 
considers necessary or convenient to implement the project plan and reinvestment zone financing 
plan and achieve their purposes.” TEX. TAX CODE ANN. 8 3 11.010(b) (Vernon 2002). Thus, if we 
considered only the common law, conflicting-loyalties incompatibility would bar a member of an 
originating city council from simultaneously serving as a member of the board of directors of the 
reinvestment zone. 

Both city council members and members of the board of directors of a reinvestment zone 
would appear to hold “offices.” In Aldine Independent School District v. Standley, 280 S.W.2d 578 
(Tex. 1955), the Texas Supreme Court said that “the determining factor which distinguishes a public 
officer from an employee is whether any sovereign function of the government is conferred upon the 
individual to be exercised by him for the benefit of the public largely independent of the control of 
others? Id. at 583. The key phrase here is “largely independent of the control of others.” On the 
basis of this criterion, this office has held that a person is not ordinarily an officer if his or her actions 
are subject to control by a superior body, for in such instance, he cannot be said to exercise his 
authority “largely independent of the control of others.” See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1266 
(1990) at 2. Under this formulation, members of a city council, because they are elected, are clearly 
“officers.” Likewise, members of the board of directors of a reinvestment zone would seem to be 
“officers,” because they are appointed for specific terms, and because they are granted various 
powers that are not subject to approval by the originating municipality. See TEX. TAX CODE ANN. 
$5 3 11.009(c), .Ol O(b), (d)-(f) (Vernon 2002). 

Section 3 11.009(g) of the Tax Code provides, however, that “[a] member of the board 
of directors of a reinvestment zone: (1) is not a public official by virtue of that position.” Id. 
8 3 11.009(g). The question before us is thus whether the term “public official” as used in section 
3 11.009(g) includes the term “public officer.” If it does so, the legislature, by its enactment of 
section 3 11.009(g), has abrogated the common-law doctrine of incompatibility as applied to these 
individuals, because reinvestment zone board members have been removed from the category of 
“public officer.” A number of Texas statutes and cases suggest that the term “public official” is at 
least as broad as that of “public officer.” 

The nepotism statutes, chapter 573 of the Government Code, define “public official” as 

(A) an officer of this state or of a district, county, 
municipality, precinct, school district, or other political subdivision 
of this state; 

(B) an officer or member of a board of this state or of a 
district, county, municipality, school district, or other political 
subdivision of this state; or 
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(C) a judge of a court created by or under a statute of this 
state. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 8 573.001(3) (Vernon 1994). Likewise, chapter 171 of the Local 
Government Code, which regulates conflicts of interest among local public officials, defines that 
term as follows: 

(1) “Local public official” means a member of the governing 
body or another officer, whether elected, appointed, paid, or unpaid, 
of any district (including a school district), county, municipality, 
precinct, central appraisal district, transit authority or district, or other 
local governmental entity who exercises responsibilities beyond those 
that are advisory in nature. 

TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 8 171.001(l) (Vernon 1999). These definitions, while arguably 
somewhat broader than the definition of “public officer” set forth in Aldine are, at a minimum, at 
least as broad as the Aldine standard. 

In addition, Texas cases consistently hold that the meaning of the terrn “public official” for 
purposes of the libel statutes is broader than the “public officer” standard of AZdine. In Johnson v. 
Southwestern Newspapers Corp., 855 S.W.2d 182 (Tex. App.-Amarillo 1993, writ denied), for 
example, the court held that, in a libel action, an individual who served as a high school athletic 
director, head football coach, and classroom teacher was a “public official.” Id. at 186-87. See also 
Beck v. Lone Star Broadcasting Co., 970 S.W.2d 610, 614 (Tex. App.-Tyler 1998, pet. denied) 
(assistant superintendent for business services of school district was “public official”). Similarly, 
in Rogers v. Cassidy, 946 S.W.2d 439, 448 (Tex. App.-Corpus Christi 1997, no writ), the court 
concluded that a city attorney who was paid on retainer was a “public official” for purposes of libel. 
By contrast, this office has said that an at-will city attorney is not a “public officer” under the Aldine 
test. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0054 (1999). Compare HBO v. Harrison, 983 S.W.2d 31, 
36-40 (Tex. App.-Houston [ 14th Dist.] 1998, no pet.) (court-appointed psychologist was a “public 
official” under the test for actions in defamation), with Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-847 (1988) 
(position of special commissioner in condemnation proceeding, appointed for one case only, lacks 
the elements of permanency and continuity essential to an “office”). These authorities indicate that 
the category of “public official” is at least as broad as, or, in some circumstances, broader than, that 
of “public officer.” While every “public officer” is a “public official,” the reverse is not necessarily 
true. 

Because incompatibility is a common-law doctrine, it may be overcome by statute. See 
Diversion Lake Club v. Heath, 86 S. W.2d 441,444 (Tex. 1935). By providing that a member of the 
board of directors is not a “public official,” and consequently, not a “public officer,” the legislature 
has declared that the incompatibility doctrine is preempted by statute. We conclude therefore that 
a city council member is not prohibited from simultaneously serving as a member of the board of 
directors of a tax increment reinvestment zone created by his or her municipality under chapter 3 11 
of the Tax Code. 
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SUMMARY 

A city council member is not prohibited from simultaneously 
serving as a member of the board of directors of a tax increment 
reinvestment zone created by his or her municipality under chapter 
3 11 of the Tax Code. 
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