
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

February 5,2004 

Mr. Don W. Brown 
Commissioner of Higher Education 

Opinion No. GA-0144 

Texas Higher Education Coordinating Board Re: Whether schools of acupuncture are subject 
P.O. Box 12788 to regulation by the Texas Higher Education 
Austin, Texas 78711 Coordinating Board under chapter 6 1, subchapter 

G of the Education Code, or whether they are 
exempt from regulation under section 61.303(a) of 
the code (RQ-009 1 -GA) 

Dear Mr. Brown: 

You ask whether schools of acupuncture are subject to regulation by the Texas Higher 
Education Coordinating Board (the “THECB”) under chapter 6 1, subchapter G of the Education 
Code, or whether they are exempt from regulation by the THECB under section 61.303(a) of the 
code.’ 

Chapter 61 of the Education Code creates the THECB, a state agency, and declares that “[i]t 
shall perform only the functions which are enumerated in [chapter 6 1 ] and which the legislature may 
assign to it.” TEX. EDUC. CODE ANN. 8 61.021(a) (Vernon 1996). Subchapter G of chapter 61 
provides for the regulation of private postsecondary educational institutions, which term is defined 
as an educational institution which: 

(A) is not an institution of higher education as defined by Section 
61.003; 

(B) is incorporated under the laws of this state, maintains a place of 
business in this state, has a representative present in this state, or 
solicits business in this state; and 

(C) furnishes or offers to furnish courses of instruction in person, by 
electronic media, or by correspondence leading to a degree or 
providing credits alleged to be applicable to a degree. 

‘See Letter from Don W. Brown, Commissioner of Higher Education, Texas Higher Education Coordinating 
Board, to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General, at l-4 (Aug. 5, 2003) (on file with Opinion Committee) 
[hereinafter Request Letter]. 
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Id. 5 61.302(2) (Vernon Supp. 2004). Section 61.304 empowers the THECB to regulate every 
private postsecondary educational institution: “A person may not grant or award a degree on behalf 
of a private postsecondary educational institution unless the institution has been issued a certificate 
of authority to grant the degree by the board in accordance with the provisions of this subchapter.” 
Id. 9 61.304 (Vernon 1996). 

You note that there are four schools of acupuncture in Texas* and that the THECB “has never 
granted a certificate of authority” to any of the Texas acupuncture schools “to allow them to award 
degrees, or to use the protected term ‘college.” Request Letter, supra note 1, at 2. The four Texas 
schools of acupuncture fall within the definition of “[plrivate postsecondary educational institution” 
in section 61.302. TEX. EDUC. CODE ANN. 5 61.302(2) (V emon Supp. 2004). None of them are 
“[i]nstitution[ s J of higher education” under section 6 1.003, see id. 8 6 1.003( 8); each “is incorporated 
under the laws of this state, maintains a place of business in this state, has a representative present 
in this state, or solicits business in this state”; and each of them “furnishes or offers to furnish 
courses of instruction in person, by electronic media, or by correspondence leading to a degree or 
providing credits alleged to be applicable to a degree.” Id. tj 61 .302(2).3 

Your question is whether the exemptions of section 61.303(a) apply to the schools of 
acupuncture operating in Texas. See Request Letter, supra note 1, at 2-4. That provision states: 

(a) The provisions of this subchapter do not in any way apply to an 
institution which is fully accredited by a recognized accrediting 
agency, or an institution or degree program that has received approval 
by a state agency authorizing the institution’s graduates to take a 
professional or vocational state licensing examination administered 
by that agency. The granting of permission by a state agency to a 
graduate of an institution to take a licensing examination does not by 
itself constitute approval of the institution or degree program required 
for an exemption under this subsection. 

TEX. EDUC. CODE ANN. 8 61.303(a) (Vernon Supp. 2004). Section 61.303(a) essentially furnishes 
two exemptions from the THECB’s authority to require a school of acupuncture to obtain a 
certificate of authority in order to operate. The first exemption applies when the institution is “fully 
accredited by a recognized accrediting agency.” Id. Although we have received several briefs 
indicating that the four Texas schools of acupuncture are accredited by the Accreditation 

*The four schools of acupuncture are the Texas College of Traditional Chinese Medicine, located in Austin; the 
Academy of Oriental Medicine at Austin; the Dallas College of Oriental Medicine; and the American College of 
Acupuncture and Oriental Medicine, located in Houston. See http://www.acaom.org/. 

‘See Texas College of Traditional Chinese Medicine, avazlable at http://www.texastcm.edu/; Academy of 
Oriental Medicine at Austin, available at http://www.aoma.edu/; Dallas College of Oriental Medicine, availabZe at 
http://www.diaom.corn/; American College ofAcupuncture and Oriental Medicine, available at http://www.acaom.edu/. 
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Commission for Acupuncture and Oriental Medicine (the “ACAOM”),4 an agency recognized by the 
United States Department of Education as the national accrediting agency for schools of 
acupuncture,5 for purposes of section 61.303(a) of the Education Code, a “[rlecognized accrediting 
agency” is “an association or organization so designated by rule of the [THECB] for purposes of this 
subchapter.” Id. 5 61.302(8). You state that, while “[a]11 four acupuncture schools that operate in 
Texas at this time are accredited by the ACAOM, . . . this is not an accrediting agency that is 
recognized” by the THECB. Request Letter, supra note 1, at 3. Thus, the first exemption of section 
61.303(a) is not applicable to schools of acupuncture operating in Texas because such institutions 
are not “fully accredited by a recognized accrediting agency” as that term is defined in section 
61.302(g). See TEX. EDUC. CODE ANN. §§ 61.302(8), .303(a) (Vernon Supp. 2004). 

The second exemption applies to “an institution or degree program that has received approval 
by a state agency authorizing the institution’s graduates to take a professional or vocational state 
licensing examination administered by that agency.” Id. 8 61.303(a). The exemption includes the 
caveat that “[t]he granting of perrnission by a state agency to a graduate of an institution to take a 
licensing examination does not by itself constitute approval of the institution or degree program 
required for an exemption under this subsection.” Id. It is clear from this caveat that in order for 
the second exemption to apply, a state agency must do more than permit graduates of an institution 
to take the agency’s licensing examination. Rather, the second exemption requires that a state 
agency has approved the institution or degree program. Thus, we must determine whether any other 
law authorizes the Texas State Board of Acupuncture Examiners (the “TSBAE”) to approve an 
“institution or degree program.” 

Section 205.101 (a) of the Occupations Code sets forth that “[slubject to the advice and 
approval of the [Texas State Board of Medical Examiners],” the TSBAE shall: 

(1) establish qualifications for an acupuncturist to practice in this 
state; 

(2) establish minimum education and training requirements necessary 
for the acupuncture board to recommend that the medical board issue 
a license to practice acupuncture; 

(3) administer an examination that is validated by independent testing 
professionals for a license to practice acupuncture; 

(4) develop requirements for licensure by endorsement of other states; 

4See Briefs from Michele Shackelford, General Counsel, Texas State Board of Medical Examiners (Oct. 3, 
2003); Jill Warren, Bracewell & Patterson, L.L.P. (Oct. 3, 2003); Claire Bondy Hyder & Leslie Lynn Myers, Texas 
Association ofAcupuncture and Oriental Medicine (Sept. 19,2003); Jimmie L. Coombes, Academy of Oriental Medicine 
at Austin (Sept. 1,2003) (all briefs on file with Opinion Committee). 

‘See http://www.ed.gov/admins/fmaid/accred/accreditationqg6.html; http://www.acaom.org. 
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(5) prescribe the application form for a license to practice acupunc- 
ture; 

(6) make recommendations on applications for licenses to practice 
acupuncture; 

(7) establish the requirements for a tutorial program for acupuncture 
students who have completed at least 48 semester hours of college; 
and 

(8) recommend additional rules as are necessary to administer and 
enforce this chapter. 

TEX. OCC. CODE ANN. 9 205.101 (a) (Vernon 2004). Moreover, “[tlhe acupuncture board does not 
have independent rulemaking authority.” Id. 5 205.101 (b). On the other hand, section 205.206 of 
the Occupations Code provides: 

(a) A reputable acupuncture school, in addition to meeting standards 
set by the acupuncture board, must: 

(1) maintain a resident course of instruction 
equivalent to not less than six terms of four months 
each for a total of not less than 1,800 instructional 
hours; 

(2) provide supervised patient treatment for at least 
two terms of the resident course of instruction; 

(3) maintain a course of instruction in anatomy- 
histology, bacteriology, physiology, symptomatology, 
pathology, meridian and point locations, hygiene, and 
public health; and 

(4) have the necessary teaching force and facilities for 
proper instruction in required subjects. 

(b) In establishing standards for the entrance requirements and course 
of instruction of an acupuncture school, the acupuncture board may 
consider the standards set by the National Accreditation Commission 
for Schools and Colleges of Acupuncture and Oriental Medicine [now 
the ACAOM] .6 

Id.5 205.206. 

6See http://www.acaom.org/accdtd-cndtdschls.htm. 
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Although the TSBAE is directed to “establish minimum education and training requirements 
necessary for the acupuncture board to recommend that the medical board issue a license to practice 
acupuncture”’ id. 5 205.101 (a)(2), this requirement is not equivalent to the authority to approve an 
“institution or degree program” offered by a school of acupuncture. See TEX. EDUC. CODE ANN. 
8 61.303(a) (V emon Supp. 2004). The TSBAE’s duty is directed at “minimum education and 
training requirements” that individuals must meet. See TEX. OCC. CODE ANN. 4 205.101(a)(2) 
(Vernon 2004). Section 61.303(a) of the Education Code makes this point abundantly clear in 
declaring that “[tlhe granting of permission by a state agency to a graduate of an institution to take 
a licensing examination does not by itselfconstitute approval of the institution or degree program 
required for an exemption under this subsection.” TEX. EDUC. CODE ANN. 8 61.303(a) (Vernon 
Supp. 2004) (emphasis added). Moreover, although subsection (b) of section 205.206 declares that 
the TSBAB may establish “standards for the . . . course of instruction of an acupuncture school,” 
TEX. OCC. CODE ANN. $205.206(b) (Vernon 2004)’ we do not believe that this language is specific 
enough to permit the TSBAE to approve an “institution or degree program.” TEX. EDUC. CODE ANN. 
9 61.303(a) (V emon Supp. 2004). 

By contrast, the Board of Nurse Examiners is specifically empowered to “approve schools 
of nursing and educational programs that meet the board’s requirements” as well as “deny or 
withdraw approval from a school of nursing or educational program that fails to meet . . . prescribed 
. . . standard[s].” TEX. OCC. CODE ANN. 9 301.157(b)(4)-(5) (Vernon 2004). And section 301.252 
declares that the Board of Nurse Examiners may waive a particular licensing requirement “if the 
applicant provides satisfactory sworn evidence that the applicant has completed an acceptable level 
of education in. . . a professional nursing school approved by the board.” Id. 8 301.252(b)( 1). Thus, 
when the legislature intends to confer on a licensing board the authority to approve an institution or 
degree program, it knows how to do so. We conclude, therefore, that because the TSBAE is not 
empowered to approve any “institution or degree program,” a school of acupuncture is not excepted 
from regulation by the THECB by the second exemption of section 6 1.303(a) of the Education Code. 
See TEX. EDUC. CODE ANN. § 61.303(a) (Vernon Supp. 2004). 

Accordingly, in answer to your specific question, acupuncture schools are not exempt from 
regulation by the THECB under section 61.303(a) of the Education Code. Those schools may not 
use the protected term “college” or award degrees without approval by the THECB. 
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SUMMARY 

Schools of acupuncture are subject to regulation by the Texas 
Higher Education Coordinating Board. 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


